Лица

Живот с чуждо сърце

28-10-2016 14:20
Не взимайте органите си в рая, Господ знае, че ние се нуждаем от тях тук, казва МартиЖивот с чуждо сърце
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Дилатативна кардиомиопатия. Тази диагноза чуват родителите на Мартин Настев през 2007 година. Тогава той е на 8 и не може да бъде като останалите деца на неговата възраст. Започва ходене по болници и лекари, но се оказва, че единствената надежда за оцеляване на малчугана е ново сърце.
Детето е в листата на чакащите близо година и половина. Един летен следобед майката на Мартин получава обаждане, че е намерен донор- 6-годишният Дилян от Велико Търново, който пада от хълма Царевец и загива. Семейството трябва да се организира много бързо и да отиде в „Света Екатерина", където екип се подготвя за сърдечната трансплантация. Тогава момчето е на гости, а родителите му казват благородната лъжа, че в болницата е пристигнал специален апарат, на който трябва да бъде прегледан. „Спомням си, че с братовчед ми играехме и изведнъж ме извикаха да се прибера вкъщи. И казаха, че отиваме в болницата, което до този момент не беше нищо ново за мен, бях горе-долу свикнал. Сложиха ми абокад и съответната упойка. Заспах и на сутринта се събудих в интензивното- с една голяма лепенка на гърдите ми и няколко системи", разказва Марти.

Животоспасяващата операция е извършена на 15 август 2009 година от екипа на проф. Генчо Начев, а момчето влиза в статистиката като второто дете в България с присадено сърце. Първоначално тялото на Мартин отхвърля новия орган, но по-късно нещата се нормализират и след около 20 дена е изписан. „С времето успях да се върна към нормалния начин на живот", спомня си той.

Мартин вече е на 17 и от 7 години живее с новото сърце. Оказва се, че България е много малка и след известно време той и неговото семейство се срещат с родителите на донора му. „Наш приятел се познава с техен роднина и през него ние потърсихме контакт с това семейство. Попитахме ги дали желаят да се срещнем и да разговаряме. Естествено, ние получихме положителен отговор. Вече се познаваме и поддържаме връзка. В момента живеят в Бургас", спомня си Весела Настева, майката на момчето, която по-късно става председател на Българския съюз на транслантираните и помага на хора с подобни съдби.

„Първата ни среща бе в морската градина. Пишем си и лятото като минаваме през Бургас им ходим на гости. Искам да им благодаря от дъното на сърцето си, защото без тях нямаше да съм тук и нека да продължават да вършат хубави дела", добавя момчето, което живее втори живот благодарение на жеста на семейството, загубило своя син.

Марти учи „Компютърни мрежи" в Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет в София, желае да се развива в сферата на информационните технологии и да получи висшето си образование у нас. От няколко години участва в националните, европейски и световни игри за трансплантирани. „Започнах да се интересувам от това след като получих покана за игрите в България, участвах и взех златен медал по бягане. Тогава ми казаха, че мога да ходя на европейски и на световни игри за трансплантирани. Иначе се състезавам на бадминтон и гладко бягане на 100 метра", обяснява той.

„Винаги съм мечтаел да обикалям света", казва тийнейджърът, който обича да пътува. Венеция и Щатите са местата, които иска да посети в най-скоро време.

„Не взимайте органите си в рая, Господ знае, че ние се нуждаем от тях тук", казва момчето, което бе начело на тазгодишния парад на донорството, провел се в София.

На 29 октомври приключва Европейската седмица на донорството и трансплантациите. „Частица от теб може да бъде за някого целият свят" е мотото на националната ни кампания, в която Марти Настев участва активно. Още истински истории като неговата може да прочетете на http://bgdonor.com, където има и отговорите на много въпроси за донорството, които си задаваме.


Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
Да посрещнеш детската усмивка

Да посрещнеш детската усмивка

Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов" доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ