Реформа

Строят 76 сгради за спешна помощ

28-10-2016 11:53
Депутатите се опасяват, че няма да има кой да работи в тяхСтроят 76 сгради за спешна помощ
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
76 сгради за спешна помощ трябва да бъдат построени до пролетта на 2018 г. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред парламентарната комисия по здравеопазване на редовното й заседание тази седмица.

Изграждането на новите сгради е част от проекта за реновиране на спешната помощ, който ще се финансира с евросредства. За реализирането му са предвидени над 83 млн. евро.

Усвояването на средствата се прави на базата на анализ, който изготви консорциумът „Регионална здравна инфраструктура" за здравното министерство. Според него е нужно да се ремонтират 155 от сегашните спешни филиали и отделения, 6 да се достроят, а 76 да се изградят наново. Освен това ще се купи модерна техника за спешна помощ, както и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Очаква се обществените поръчки да се обявят през януари догодина, а през март да са избрани изпълнителите, ако няма обжалвания, каза здравният министър. Според него, ако всичко върви гладко, до пролетта 2018 проектът трябва да е завършен. Целта му пък е всеки спешен пациент да стига за 30 минути до лечебно заведение, където има условия да му бъде оказана нужната помощ.

Депутатите обаче изказаха някои притеснения около бъдещата промяна. Според народните представители има опасност да се накупи техника, да се реновират и изградят бази, които ще останат незиползваеми заради липсата на лекари.

„Смятам, че е най-важно да се концентрират усилията върху кадровия дефицит, който няма скоро да се реши. Широката мрежа от спешни филиали предполага наличето на хора, ако те не се покрият с хора, пациентите пак ще трябва да се карат в болниците", каза д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Според нея и колегите й има опасност да се похарчат едни пари без да има резултат. Здравният министър обаче е на друго мнение.

Сега заради липса на апаратура в спешните приемни отделения, пациентите веднага отиват в болницата, но с оборудването им, няма да е така, отговори Петър Москов. Според него, ако приемът в болница ще се намали, ако спешните филиали и отделения са добе оборудвани и в тях може да се проследи състоянието на пациентите, както и да им се окаже медицинска помощ. Освен това той добави, че с повишаването на заплатите в спешна помощ вече се решава кадровия дефицит. Според здравната стратегия нарастването на възнагражденията им е планувано да продължи и следващите няколко години.


Има отлив от професията парамедик

Има отлив от професията парамедик

Пандемията от КОВИД-19 показа още по-ярко проблеми, които от години стоят неразрешени пред здравната ни система, един от тях е този за парамедиците. Какви са те и защо не са решени, попитахме д-р Надежда Тодоровска.
Две катастрофи с линейки в София за ден

Две катастрофи с линейки в София за ден

5 са положителните проби на работещите с спешната помощ в столицата за последните 24 часа
Обученията на спешна помощ се възобновяват

Обученията на спешна помощ се възобновяват

Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Абсурдно е да разделят медиците

Абсурдно е да разделят медиците

Искам да попитам на колко от колегите от спешните центрове и отделения в страната бяха изплатени по 1000 лв, казва д-р Десислава Кателиева
Дават 20 млн. лв. за хеликоптер за спешна помощ

Дават 20 млн. лв. за хеликоптер за спешна помощ

Средствата се отпускат с промяна в оперативна програма "Региони в растеж", съобщиха от регионалното министерство
Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

За 26-годишно момче блъснато от кола
МЗ още оборудва бързата помощ

МЗ още оборудва бързата помощ

Ведомството обяви търга и за апаратурата за държавните болници и спешните филиали в страната

Паник-бутоните да са в ръцете на екипа

Паник-бутоните да са в ръцете на екипа

Повечето от устройствата не работят и са безполезни, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ
Нов случай на агресия

Нов случай на агресия

Потърпевш е медик от филиала за спешна помощ в Нова Загора
108 лекари с диплома за спешен триаж

108 лекари с диплома за спешен триаж

Най-голям интерес към курсовете на Националния център по спешна медицина имат специалистите от малките градове, каза д-р Емилия Лолова
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ