Мерки

Обсъждат нови правила за заплатите

24-10-2019 17:01
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обсъждат нови правила за заплатитеМетодиката за разпределение на парите ще бъде приета с НРД, каза министър Ананиев
Обсъждат се нови правила за разпределяне на възнагражденията на медицинския персонал. По методиката за разпределение на заплатите се работи в момента заедно с Българския лекарски съюз /БЛС/, като тя ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година, заедно с новия Национален рамков договор
Министърът припомни, че за първи път НРД ще бъде подписан за три години. Досега той се обновяваше всяка година. „Вече започнахме работа с БЛС по отношение на основните правила, които ще приложим по формирането на разходите по отделните здравноосигурителни плащания. Един месец преди започването на новата финансова година Националният рамков договор трябва да бъде качен за обществено обсъждане, така че до края на ноември трябва да сме готови.

Първоначалното предложение на МЗ

беше не по-малко от 50% от приходите по клинични пътеки да отиват за разходите за персонал и след това да направим съотношенията вътре в тези разходи – колко за санитари, колко за професионалистите по здравни грижи, колко за лекари, колко за лекари с една специалност, с втора специалност и т.н. Ще създадем правила, за да има спокойствие в системата и хората да бъдат убедени, че е приложен най-справедливият принцип на разпределение, в зависимост от положения труд", поясни министърът.

 

По думите му най-слабо оценен към момента

е трудът и протестите са свързани най-вече с възнагражденията. Държавата, МЗ и съсловните организации трябва да договорим такива нива, които да предложим на всички участници в медицинския процес, добави още той.

Министър Ананиев коментира и предложението да се премахне таксата, която здравната каса плаща на НАП за събиране на вноските.. „Приходите всяка година се увеличават между 300 и 500 млн. лв. Мисля, че тези хора заслужават това възнаграждение. Но въпросът ще се реши в правителството и парламента", каза Ананиев.


Министърът каза още, че е обещал

до края на годината метадоновата програма да бъде преместена от УМБАЛ „Св. Анна" в София. "Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма", допълни той.

Здравният министър обяви през април тази година, че подготвя методика за разпределение на заплатите и през юни я представи публично. Тя предвиждаше съотношение между възнагражденията на санитар, професионалистите по здравни грижи и лекар да бъдат съответно 1, към 1.7, към 2.2. Въпреки това заплатите в повечето болници не се увеличих достатъчно и медсестрите и акушерките отново излязоха на протест.МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020