Искам думата

Изразяваме тревога от липсата на програма за диабет

24-10-2019 14:58
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изразяваме тревога от липсата на програма за диабет Очакванията са до 2040г. всеки десети българин да бъде с тази диагноза, казват от пациентските организации
Всички организации на хората с диабет в България призовават за спешно създаване на Национална програма за борба с диабета. Те изразяват позицията си в писмо до отговорните институции. Тя е адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев, социалния министър Бисер Петков, образователния министър Красимир Вълчев и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Публикуваме писмото без редакции.
Обръщаме се към Вас като председатели на сдружения с нестопанска цел регистрирани в обществена полза, имащи за основен предмет на дейността си грижата заподобряване условията за лечение и начин на животна хората с диабет в България. Всички организации на хора с диабет в България изразяват тревога по отношение липсата на комплексни мерки и подход за цялостно и устойчиво обхващане на профилактиката, лечението, контрола на състоянието и превенцията на усложненията на диабета. Организациите ни са обединени в искането за спешно изработване на Национална програма за борба с диабета, която

да се изпълнява от всички български правителства
аааа
дългосрочнои да обхваща целия спектърна ефективната профилактика, съвременнотолечениепо утвърдени европейски стандарти, обучението, контрола и самоконтрола на заболяването, както и своевременното откриване, проследяване, превенция и лечение на всички усложнения на диабета. За пандемията от захарен диабет, коят опрогресивно засяга целия свят, има много публикации. Цифрите за България към момента показват, че 8,4% от населението живеят със захарен диабет. Очакванията са до 2040г. с диабет да бъде всеки десети българин.Захарният диабет е хронично социално-значимо заболяване, свързано с развитието на множество прогресиращи усложнения – слепота, хронична бъбречна недостатъчност, водеща до хемодиализа, съдови увреждания - исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулти др.

 

Болните от диабет са застрашени 15 пъти повече

 

от останалите хора от ослепяване и хронична бъбречна недостатъчност, 10 пъти повече – от ампутации на долните крайници, 3 пъти повече – от инфаркт на миокарда, инсулт и др. Въпреки тази стряскаща статистика, съществуват данни, че с помощта на достъп до съвременно лечение и контрол, обучение за самоконтрол, промени в начина на живот и ефективно управление на собственото поведение, за много болни от диабет настъпването на диабетните усложнения може да бъде предотвратено или забавено.

През 2016г. Европейският парламент прие Декларация, призоваваща ЕК и СЕ „...да дадат приоритет на диабета като европейски здравен, социален и икономически проблем от основно значение; да разработят стратегия на ЕС за превенция, диагностика и контрол на диабета; да насърчават държавите членки да изготвят национални програми за диабета; да разработят стратегия за насърчаване на потреблението и производството на здравословни храни и ефективно да координират и изпълняват всички мерки, разработени до момента."

 

Ако се върнем по-назад във времето - на Декларацията

 

за захарен диабет, приета от Европейския парламент на 16.01.2006г. и на Резолюцията на ООН от 20.12.2006г., както и на приетата на 14 ноември 2008г. от нашето Народно събраниеспециална декларация, начертаваща основните мерки, които трябва да осъществи България за справяне с диабетната пандемия, става по-ясно от всякога, че е крайно време да има Национална програма за борба с диабета в България.Изработването на Национална програма за борба с диабета в България ще бъде важна стъпка за изпълнение горните препоръки,катоосвен ползите за пациентите щедоведе до по-ефективно използване на ресурсите и ще намали чувствително разходите за лечение.

Добри примери за ползите от внедряването на Национални диабетни програми могат да се видят в САЩ,Индия и Финландия, където само за няколко години след внедряването им честотата на диабета е намаляла с 55 до 58%.В Европа - в рамките на JA-CHRODIS бе направено „подробно описание на националните планове за борба с диабета в Европа и бе формирана основа за анализ, насочен към установяване на факторите, които могат да улеснят разработването, изпълнението и устойчивостта на националните планове за борба с диабета.

 

Европейските държави бележат напредък, дори и с различни подходи,

 

в своя систематичен политически отговор на бремето на диабета. Поуките от техния опит могат да подкрепят усилията на страните за изграждане на успешни иширокомащабни стратегииза профилактика на диабета и полагане на грижи за страдащите от тази болест".

Като представители на хората с диабет настоявамеда създадете– в качеството Ви на представители на изпълнителната и законодателна власт в България- всички необходими условия за осъществяване на тази стратегическа цел:

- Разработване и финансиране на Национална диабетна програма (2020-2030г.)и Дългосрочна стратегия за превенция, скрининг на рисковите групи, съвременно лечение, обучение, контрол и самоконтрол на захарния диабет и профилактика на усложненията от заболяването като важен елемент от

изпълнението на Декларацията на НС от 14.11.2008 г., както и Резолюциите на ООН и Европейския парламент за диабета.

- Осигуряване на достъп до всички съвременни методи на лечение, контрол, самоконтрол и профилактика на диабета и свързаните с него усложнения – съвременни медикаменти, достатъчен брой средства за самоконтрол,тест ленти,инсулинови помпи и глюкозни сензори, с цел постигане на оптимален контрол над заболяването и забавяне на диабетните усложнения.

- Ангажиране и „овластяване" на пациентите в лечебния процес – с адекватно обучение, осигуряване на условия за редовен структуриран самоконтрол, задължителен пакет от всички необходими профилактични изследвания, прегледи и ефективно партньорство с наблюдаващия диабетен екип.

ü Обхващане на всички групи пациенти – деца, подрастващи, възрастни – мъже и жени, както и осигуряване на плавен преход в медицинските грижи и контрола на заболяването на заболелите в детска възраст при преминаване към юношество, младежка възраст и зрялост.

- Ефективно използване на данните от Националния диабетен регистър при взимането на всички управленски решения, както и при финансиране на лечението и самоконтрола на диабета и всички негови усложнения.

Не само за хората с диабет в България, а за цялото българско общество е важно държавата да предприеме адекватни мерки за постигане на целите на Дългосрочната програма за борба с диабета, приети от Общото събрание на Международната Диабетна Федерация (IDF) през 2011г. и Декларацията на ЕП от 2016г.


Уважаеми дами и господа,

 

очакваме в едномесечен срокда получим отговор на поставените проблеми и съответната подкрепа на нашите предложения.

 

С уважение:

Майя Викторова – Ханджийска

Председател на „Българска асоциация диабет"

Елисавета Котова

Председател на „Национална асоциация на децата

и младите хора с диабет"

Радка Жекова

Председател РНСЦ „Диабетни грижи"

Росица Пандова

Председател СНЦ „Култура без граници"

Мариана Александрова

Управител СНЦ Диабет и предиабет и метаболитен синдром"Оттегляме се от Алианса на НПО

Оттегляме се от Алианса на НПО

С изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени медицинските дружества, казват от БЛС
Респект за вашата всеотдайност и любов

Респект за вашата всеотдайност и любов

Вие сте специалистите на първа линия, благодарение на които пациентите получават шанс за навременна и животоспасяваща помощ, казват от БАПЗГ
Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Вашите усилия, денонощен труд и отдаденост са видими за цялото ни общество, казват от БЛС
МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

Това е очаквана и логична стъпка, която ще върне спокойствието на хората, казват от три болнични организации
Няма да позволим да се удържат или връщат пари

Няма да позволим да се удържат или връщат пари

Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред, казаха от Българския лекарски съюз
Благодаря Ви, че винаги сте на първата линия

Благодаря Ви, че винаги сте на първата линия

Желая Ви най-вече да бъдете здрави, защото от Вашето здраве зависи здравето на цялото ни общество, казва д-р Бойко Миразчийски
Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата

Благодарност за времето, усилията, ресурсите, енергията които инвестирате в себенадграждането си, каза д-р Меджидиев
Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите

Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите

Медицинските сестри са гръбнакът на всяко лечебно заведение, казва ген. Венцислав Мутафчийски
Настояваме за извинение от РЗИ-Благоевград

Настояваме за извинение от РЗИ-Благоевград

Отхвърляме каквито и да е обвинения към УМБАЛ „Св. Иван Рилски" за разпространение на заразата от COVID-19, казаха от лечебното заведение
Честит празник, акушерки!

Честит празник, акушерки!

Вашият благороден и неуморен труд ни дава надежда и увереност, че животът е по-силен от всичко!
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020