коментар

Въпросът с доплащанията остава

23-10-2019 16:17
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Въпросът с доплащанията оставаПарите в бюджета на НЗОК са повече, но отиват в една нереформирана система, каза Андрей Дамянов
Надзорният съвет на НЗОК прие проектобюджета на касата за 2020 г. В него са заложени 395 млн. лв. повече за здравноосигурителни плащания. Какво е мнението на пациентите за разпределението на средствата, коментира адвокат Андрей Дамянов. Той е член на НС на НЗОК и представител на Националната пациентска организация.
Съмнителна е ефективността на проекто-бюджета за Здравната каса. Въпреки увеличението от почти 400 млн. лв., за нас ефективността от харченето на тези средства е поставена под въпрос. Тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. Наистина изпитваме леко разочарование от бюджета, очаквахме по-добро разпределение.

 

Всички знаят, че в България пациентите доплащат близо 50% от това, което се полага в здравната ни система. Счита се, че доплащанията допълват парите докъм 8 млрд. лв. Затова, честно казано, ние очаквахме малко по-голяма сума да влезе в бюджета на касата. Нашата предварителна информация беше за около 400-450 млн. лв.

Реално те са 500 млн. лв. повече

за цялото здравеопазване, но ние, като български граждани, които се осигуряваме за здраве, така или иначе оставаме с усещането, че доплащанията ни са твърде големи на фона на това, което плащаме като пациентии.

Въпросът за механизма, по който ще се отпускат медицинските изделия не беше разгледан в пълнота по време на Надзорния съвет. За нас това остава нерешен въпрос. Няма как да бъде отложено това решение. Нашата информация е, че се подготвя такъв механизъм, но той все още не е ясен. Според нас преминаването на медицинските изделия към здравната каса е прибързана стъпка. На фона на

Европейския съюз голяма част

от държавите предприемат стъпки в посока социалните и здравните министерства да минат под една шапка. За нас обаче това е прибързана стъпка от гледна точка на това, че все още нямаме смислена здравна реформа, а дебатът, който водим до момента, на практика е преливане от пусто в празно. Реално моето виждане е, че към момента касата няма такава готовност, тъй като няма допълнително сформиран екип, който да поеме тази дейност. Не съм сигурен, че за двата месеца до края на годината ще успеем.


Обсъдихме и информацията, 

че само здравната каса плаща на НАП за услугите на агенцията и беше предложено да отпадне тази такса. Беше поискано в бюджета да бъде заложено това отпадане, но крайното решение трябва да се вземе от депутатите.При проблем с детето звънете на джипито или на 112

При проблем с детето звънете на джипито или на 112

Колегите в спешна помощ са обучени и могат да дават инструкции какво да се направи до пристигане на екипа
Информираното съгласие в болниците е формално

Информираното съгласие в болниците е формално

Взаимоотношенията между лекар и пациент са доста трудни, казва Веска Събева
Хубаво, но не много!

Хубаво, но не много!

Перничани имат уникален лаф. Каквото и да ги попиташ, те отговарят: „Хубаво е, ама не много". Нещо подобно може да се каже и за новия здравен модел на министър Кирил Ананиев. Защото той наистина предвижда промени в несъвършенната ни здравна система, но дали са за добро?
650 делегати на конгрес са много

650 делегати на конгрес са много

Парламентарната здравна комисия гласува на първо четене промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Те бяха подкрепени от МЗ и от БФС, но се оказа, че не се харесват на всички колегии. Дебатът дали са необходими разкри коренно противоположни позиции. Подкрепя ли МЗ измененията, попитахме зам.-министър Бойко Пенков.
Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Целят нарушаване на добрата медицинска практика във физикалното лечение и рехабилитацията
Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

С ваша помощ българските семейства сбъдват мечтите си да бъдат родители, казва Кирил Ананиев
Вариантите не работят за пациента

Вариантите не работят за пациента

Никой не каза как да задържим сестрите и лекарите тук, казва Пламен Радославов от КНСБ
Кризисни болници трябва да има в цялата страна

Кризисни болници трябва да има в цялата страна

Финансирането e редно да бъде целево-от МЗ или МВР, а не от НЗОК, казва д-р Иван Маджаров
Статутът на 4-те болници е за сигурността на държавата

Статутът на 4-те болници е за сигурността на държавата

Не очакваме отпор, защото никой няма да бъде ощетен, впоследстие може и други лечебни заведения да влезнат в тази група, казва д-р Асен Меджидиев
Искаме глоби и за пепелници в кръчмите

Искаме глоби и за пепелници в кръчмите

Настояваме да премахнат помещенията за пушене на българските летища, казва д-р Маша Гаврилова

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019