Ревизия

Москов прекрои бюджета на Касата

28-10-2016 09:13
Да отпадне ограничението за финансиране на нови болници през 2017 г, предлагат от здравното ведомствоМосков прекрои бюджета на Касата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравният министър Петър Москов прекрои бюджета на здравната каса. Това показват новите цифри, които ведомството е пратило на обществения фонд в своето становище. Заради различните виждания по бюджета на касата вчера от Надзорния съвет бе отстранен председателя му зам. финансовият министър Кирил Ананиев.

Промяна в общата стойност на бюджета на касата за 2017 г. няма, той остава 3.4 млрд. лв. Освен това с още 438 млн. лв. ще разполага здравното министерство според проекта на държавния бюджет. Парите на НЗОК обаче са преразпределени по пера.

Намаление на парите за болници и лекарства и увеличение на средствата за джипита, специалисти и зъболекари. Това е философията, по която здравно министерство е прекроило бюджета на Касата. Според ведомството промяната е в съзвучие със Здравната стратегия 2020.

200 млн. лв. се залагат за общопрактикуващите лекари в новия проектобюджет за следващата година при положение, че през тази се очаква те да изразходят 187 млн. лв. Според ведомството обаче повечето средства ще са нужни на джипитата, защото с нормативни промени ще се разширят профилактичните дейности, които трябва да извършват. 

Аналогична е ситуацията при специалситите в изънболничната помощ. За тях се предиждат 211 млн. лв. при положение, че тази ще изразходят около 202 млн. лв. С разликата в средствата обаче ведомството възнамерява да се покриват АГ-прегледи за рак на шийката на матката при жени над 30 години. За изследвания парите се вдигат на 77 млн. лв. при очакван харч от 722 млн. лв. за тази година.

За сметка на увеличенията в извънболничната помощ обаче се намаляват парите за болници и лекарства. За медикаменти за домашно лечение се залагат 573 млн. при очаквани разходи от 665 млн. за 2016 г. За онкомедикаменти се предвижадат 225 млн. при очаквани харчове от 259 млн. лв. за 2016 г. При болниците се залагат 1.45 млрд. при положение, че сега ще се дадат 1.6 млрд. лв. Средствата за медицински изделия остават 80 млн. лв. при очакван разход от 88 млн. лв. за 2016 г.

За покриване на изначално заложения дефицит по всяко перо на разположение остава резерва на касата от над 300 млн. лв., който едва ли ще стигне. В проекта на ведомството се залага 90% от него да бъдат разпределени през март.

Здравният министър предлага да отпадне и ограничението за сключване на нови договори с болници или структури от 2017 г., както се предвиждаше в първоначалния вариант на проекта. Причината е действащата здравна карта, се казва в становището. В проекта обаче предложението да се даде възможност на касата да прекратява договори с болници, ако са констатирани нарушения на медицинсската дейност, въпреки че те обжалват актовете в съда. Днес проектът на бюджет ще се разгледа от Надзора на НЗОК и от Националния съвет за тристранно сътрудничество в МС.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ