коментар

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

23-10-2019 06:19
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки Положително е повишението на бюджета на НЗОК, но държим на увеличение на цени, не на обеми, казва д-р Иван Маджаров
Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
- Д-р Маджаров, в бюджета на НЗОК е заложено увеличение от 395 млн. лв. Как ще коментирате заложените параметри и ще искате ли още средства ?

- Положително е, че за поредна година има увеличение на бюджета на НЗОК, с който ще бъдат заплащани медицински дейности, консумативи и лекарства. Това показва, че има растеж в икономиката на държавата. Всички знаем, че този бюджет е резултат от очакваните приходи от здравноосигурителни вноски. През следващите два месеца ни предстои много работа по вътрешното разпределение на тези средства. Трябва да направим такива правила, че тези пари като абсолютно увеличение на бюджета да се почувстват от всички, които работят в системата на здравеопазването. Ще настояваме обаче за повече пари за ПИМП, СИМП и МДД.

- При вече зададената рамка, за какво ще настоявате при преговорите за НРД?

- Категорично ще настояваме цялата сума да е за повишаване на цени на дейности. Не сме съгласни дори и 1 лв. да се вложи в увеличение броя на направленията или на хоспитализациите, които са достатъчно раздути. Не е логично при намаляващото населението всяка година предвидените хоспитализирани пациенти да се увеличават. Трябва да се говори за повишаване на цени на клиничните пътеки, особено на тези, които дълги години бяха несправедливо подценявани и в сравнение с някои други пътеки, са доста изостанали. Трябва да се мисли и за повишаване на цените и на прегледите и дейностите, които извършват общопрактикуващите лекари и специалистите в специализираната извънболнична помощ. Доколкото виждам увеличението в бюджета за медико - диагностични дейности, не ни дава право да имаме големи очаквания в повишението на цените, което означава, че колегите в тази област ще продължат да изпитват затруднение. Всички знаем, тази дейност е свързана със закупуване на скъпа апаратура, и в лабораториите, и в ретгеновата и образна диагностика. Явно застоят в цените по това перо ще продължи.

-235 млн. лв. повече са заложени за болнична помощ. МЗ даде заявка, че те трябва да намерят пряко отражение върху заплатите на сестри и лекари. Как ще стане това?

- Тези пари няма да се разпределят, те са пари за дейност. Трябва и е важно в НРД да се запише, че точно определен процент от КП е за заплащане на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи. Преди години беше написано 40%, но това беше много общо. Сега амбициите ни са да се запише каква част ще получи лекарят и каква медицинската сестра. Всеки трябва да знае своя принос.

- Какъв ще бъде този процент?

- В момента не бих си позволил да дам точна цифра, защото все още работим по изчисленията. Различните болници имат различните специфика и не трябва да има ощетени. Затова е необходимо да посочим такъв процент, че наистина работещите лекари и сестри да знаят какво ще получат за труда си.

- Как ще коментирате параметрите при първичната медицинска помощ. Личните лекари поискаха 25 млн. лв. повече, а са заложени 19 млн. лв. ?

- Със сигурност очакванията са по-големи. При всички положения, все пак е положително, че има завишение. Всичко е въпрос на възможности. Но пак казвам за мен е важно да се залагат такива правила, че увеличението на бюджета да води до осезаеми резултати за колегите. А не всяка година да се увеличават средствата, но никой да не усеща това. Причината да се случва това през годините е, че тези пари се разпределяха чрез изкуствено завишен обем при хоспитализации и прегледи, които реално не се извършват и съответно няма и как заложените за тях средства да достигнат до лечебните заведения.

- Кога ще започнете преговорите по НРД

- Имаме уверението, че от началото на ноември стартираме преговорите по график, който очаквам да уточним. Няма време, защото ние трябва да направим и промени в Наредбата за достъп до медицинска помощ, за да може да бъде публикувана за обществено обсъждане. Респективно до 29 ноември ще трябва да публикуваме и проекта на НРД.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020