коментар

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

23-10-2019 06:19
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки Положително е повишението на бюджета на НЗОК, но държим на увеличение на цени, не на обеми, казва д-р Иван Маджаров
Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
- Д-р Маджаров, в бюджета на НЗОК е заложено увеличение от 395 млн. лв. Как ще коментирате заложените параметри и ще искате ли още средства ?

- Положително е, че за поредна година има увеличение на бюджета на НЗОК, с който ще бъдат заплащани медицински дейности, консумативи и лекарства. Това показва, че има растеж в икономиката на държавата. Всички знаем, че този бюджет е резултат от очакваните приходи от здравноосигурителни вноски. През следващите два месеца ни предстои много работа по вътрешното разпределение на тези средства. Трябва да направим такива правила, че тези пари като абсолютно увеличение на бюджета да се почувстват от всички, които работят в системата на здравеопазването. Ще настояваме обаче за повече пари за ПИМП, СИМП и МДД.

- При вече зададената рамка, за какво ще настоявате при преговорите за НРД?

- Категорично ще настояваме цялата сума да е за повишаване на цени на дейности. Не сме съгласни дори и 1 лв. да се вложи в увеличение броя на направленията или на хоспитализациите, които са достатъчно раздути. Не е логично при намаляващото населението всяка година предвидените хоспитализирани пациенти да се увеличават. Трябва да се говори за повишаване на цени на клиничните пътеки, особено на тези, които дълги години бяха несправедливо подценявани и в сравнение с някои други пътеки, са доста изостанали. Трябва да се мисли и за повишаване на цените и на прегледите и дейностите, които извършват общопрактикуващите лекари и специалистите в специализираната извънболнична помощ. Доколкото виждам увеличението в бюджета за медико - диагностични дейности, не ни дава право да имаме големи очаквания в повишението на цените, което означава, че колегите в тази област ще продължат да изпитват затруднение. Всички знаем, тази дейност е свързана със закупуване на скъпа апаратура, и в лабораториите, и в ретгеновата и образна диагностика. Явно застоят в цените по това перо ще продължи.

-235 млн. лв. повече са заложени за болнична помощ. МЗ даде заявка, че те трябва да намерят пряко отражение върху заплатите на сестри и лекари. Как ще стане това?

- Тези пари няма да се разпределят, те са пари за дейност. Трябва и е важно в НРД да се запише, че точно определен процент от КП е за заплащане на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи. Преди години беше написано 40%, но това беше много общо. Сега амбициите ни са да се запише каква част ще получи лекарят и каква медицинската сестра. Всеки трябва да знае своя принос.

- Какъв ще бъде този процент?

- В момента не бих си позволил да дам точна цифра, защото все още работим по изчисленията. Различните болници имат различните специфика и не трябва да има ощетени. Затова е необходимо да посочим такъв процент, че наистина работещите лекари и сестри да знаят какво ще получат за труда си.

- Как ще коментирате параметрите при първичната медицинска помощ. Личните лекари поискаха 25 млн. лв. повече, а са заложени 19 млн. лв. ?

- Със сигурност очакванията са по-големи. При всички положения, все пак е положително, че има завишение. Всичко е въпрос на възможности. Но пак казвам за мен е важно да се залагат такива правила, че увеличението на бюджета да води до осезаеми резултати за колегите. А не всяка година да се увеличават средствата, но никой да не усеща това. Причината да се случва това през годините е, че тези пари се разпределяха чрез изкуствено завишен обем при хоспитализации и прегледи, които реално не се извършват и съответно няма и как заложените за тях средства да достигнат до лечебните заведения.

- Кога ще започнете преговорите по НРД

- Имаме уверението, че от началото на ноември стартираме преговорите по график, който очаквам да уточним. Няма време, защото ние трябва да направим и промени в Наредбата за достъп до медицинска помощ, за да може да бъде публикувана за обществено обсъждане. Респективно до 29 ноември ще трябва да публикуваме и проекта на НРД.МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
Лекари и сестри срещу насилието

Лекари и сестри срещу насилието

Двете съсловни организации настояват за защита на медиците на работното им място
БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

Настояват и за такса за преглед на дете, но над 1 лв. да се покрива от държавата
Мерят костната плътност в „Св. Марина“

Мерят костната плътност в „Св. Марина“

Една от три жени и един от пет мъже всеки ден получават фрактура, съобщиха от болницата
БЛС ще обяви исканията си за НРД 2020

БЛС ще обяви исканията си за НРД 2020

Договорът трябва да е готов до 30 ноември и да се подпише до 31 декември
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Със 120 гласа „За" и 88 „против" документът бе приет от депутатите в зала
Нападнаха фелдшер от Спешна помощ

Нападнаха фелдшер от Спешна помощ

След побоя той подал молба за напускане на работа
ВАС казва до 3 дни за детската болница

ВАС казва до 3 дни за детската болница

Архитектите продължават да искат нова обществена поръчка
Пациенти искат катетрите да се плащат от НЗОК

Пациенти искат катетрите да се плащат от НЗОК

Според действащия НРД тези консумативи не се покриват от касата, казаха от осигурителната институция
МЗ обяви търг за АГ-консумативи

МЗ обяви търг за АГ-консумативи

Прогнозната цена за 217 обособени позиции е 1.9 млн. лв., пише в обявлението за обществената поръчка
1 2 3 4 5 ... 180 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019