Интервю

Няма да се повишават цените на лекарствата

27-10-2016 14:13
Ограничава се даването на награди, бонуси, на стимули и ваучери, казва проф. Илко ГетовНяма да се повишават цените на лекарствата
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Здравната каса и министерство да могат да регистрират свои фирми за търговия на едро, фармацевтите да могат да сменят марката на лекарствата в рецептата на доктора, а дистрибуторите да не могат да дават бонуси на аптеките. Това са само част от новите идеи в окончателният вариант за промени на Закона за лекарствата на ведомството на Петър Москов. Как приема предложенията в проекта Българския фармацевтичен съюз, попитахме неговия председател проф. Илко Гетов.
- Проф. Гетов, промени в Закона за лекарствата ще подволят на НЗОК и министерството за регистрират фирми за търговия с медикаменти. Как приемате тази идея?

- Те имат възможност и сега да го правят. Никой не може да им оспори правото за създаване на държавни фирми, но за да се реализира тази идея, специално за НЗОК, трябва да се промени и Законът за здравното осигуряване, тъй като там не са разписани такива функции на касата. По този начин просто ще се появи още един търговски субект. В проектозакона не става ясно обаче, с какво ще се занимава тази държавна фирма. Ако тя ще се занимава само с доставката на лекарства по международното споразумение с Румъния, по тази идея, която вече е одобрена от правителството, това е един вариант. Ако ще доставя лекарствата на болниците и онкологичните центрове – това е друг вариант. Но ако тази фирма ще трябва да доставя лекарства до аптеките, според мен това е нереалистично.

- Как ще се отрази на аптеките задължението да дават денонощни дежурства?

- Този текст не може да се реализира. Няма как да проработи по няколко причини. Първо, не всички аптеки отговарят на условията да бъдат денонощни, защото в тях обикновено работи един фармацевт. Средно в една българска аптека работи фармацевт и половина, за разлика от Европейския съюз, където са почти трима. Второ, не всички аптеки са близо до медицински центрове, спешни заведения и други обекти, където хората търсят помощ нощно време. И на трето място, не бива да се забравя огромната инвестиция, която трябва да се направи за денонощен труд – нощно гише, паник бутон, видеокамери и какво ли още не. Ако идеята е да се създават нови критични точки за увеличаване на престъпността, трябва да се консултира с МВР.

- Какво е мнението на съсловието в общини без аптеки да се разреши откриването на филиали или да се въведат мобилни аптеки?

- Първо, дефиницията за аптека в закона е ясна и категорична. Там няма мобилна аптека. Как в един бус ще се съберат 10 000 продукта и той ще обикаля, маркиран, превозващ наркотични лекарства, по села и паланки, с един човек и кой ще е той – магистър-фармацевт ли ще е шофьорът или ще има шофьор и допълнително магистър-фармацевт? Защо тогава да не направим мотоаптеки – фармацевт на мотопед и по една кутия, в каквито разнасят пиците, и да ги пуснем по селата? В идеята за филиалите в малките населени места обаче има много рационалност. Има разумна жилка и усилие да се подобри достъпа на хората до лекарства. Това обаче е въпрос на преговори с местната власт и тя трябва да поеме своите ангажименти. Местната власт събира данъци, такси и трябва също да се включи в осигуряването на условия за достъп до лекарства на населението.

- Как ще се намерят фармацевти за тези филиали, като те не достигат и в големите градове?

- Да, така е, благодарение на безконтролното отваряне на аптеки в България. И аз продължавам да твърдя, че ние няма безусловно да подкрепим законопроекта, ако не бъде възстановен текста за ограничаване на вертикалната интеграция. КЗК официално анонсира, че има данни за картел във фармацевтичния сектор. А сега договорен текст, публикуван за обществено обсъждане миналата година през ноември, тази година го няма в законопроекта. Какво е обяснението за това? За да може някой да продължава да дерибейства на пазара, да открива аптеки, да фалира малки, да ги изкупува. Само в Пловдивска област за 2015 г. са открити повече аптеки, отколкото в цялата Холандия.

- Аптечната карта, която се предвижда в законопроекта, ще промени ли ситуацията?

- Тя трябва да е със задължително приложение, плюс текст за мораториум за откриване на аптеки, докато стане готова. Това е нашето условие.

- В ЕС има ли изискване за отстояние на една аптека от друга?

- Разбира се. Има или демографска квота – на определен брой жители да се пада по една аптека, като включително и в Гърция това нещо остана, дори след като Тройката ги натисна да либерализират пазара, или другото е отстояние. Какво означава ако човек има 20 години аптека на един адрес и утре се появяви в съседното помещение, което се дава под наем, друга аптека от някоя верига и го фалира. Това ли е грижата за малкия и среден бизнес?

- Как ще коментирате въвеждането на забрана търговците на едро да дават стимули на аптеките при покупката на лекарства?

- Категорично подкрепяме това. Искам да кажа, че всички анонси в медиите, и аз много съжалявам, че журналистите се подвеждат по тези мнения на хора, които имат крайни интереси във фармацията, всички анонси за повишаване на цените на лекарствата са пълна манипулация. Никакво увеличение няма да има за крайния потребител, при въвеждане на това ограничение. Тук става въпрос за ограничаване на даването на награди, бонуси, на стимули, на ваучери и на подобни неща, които не са включени в цената на лекартвените продукти и са свързани с екзотични дестинации, екскурзии, спа-уикенди, купуване на телевизори и друга техника с ваучери от магазините, от които се възползват само и единствено собдствениците или мениджърите на съответните големи вериги. Моля да разсеете всякакви съмнения по отношение на това, че ще се увеличат цените на лекарствата. Цените на лекарствата са най-регулираната област и е абсолютно ясно как се формират.

- Значи не става въпрос за отстъпките при закупуването на лекарствата от дистрибуторите?

- Естествено, че не става въпрос за това. Просто хората, които говорят подобни неща, са тотално некомпетентни и не са си научили счетоводството, когато са били студенти. Когато отстъпката е включена в цената и тя е във фактурата, това отива в полза на крайния потребител. Когато е под формата на награда, ваучер, стимул или екскурзия, е в полза само и единствено на собственика. И стига с тези манипулации. Този текст е предложен от Българския фармацевтичен съюз и той е на базата на обществения интерес. Защото ние имаме активна позиция и когато наистина има проблем, предлагаме решения, а не просто да приказваме празни приказки за увеличение от 10% или 20% на цените на лекарствата. Какво означава това? Как така ще се увеличават? Къде е Националният съвет по реимбурсация, къде е Националната здравноосигурителна каса? Това са все контролни органи.

- Вие подкрепяте генеричното заместване на лекарствата, но лекарите са против. Как ще стигнете до консенсус?

- Да, категорично сме „за" предложенията за генерично заместване, при което фармацевтите ще могат да сменят лекарствата. Това е мнение, което подкрепихме още в началото на годината, когато започнаха активностите на министерството в тази насока. Това е препоръка на Световната банка от 2014 г. Няма какво да се разсъждава по въпроса.


Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Ръст на пациените с лекарства по каса

Ръст на пациените с лекарства по каса

Те са се увеличили с над 19 хил. през миналата година, но ножицата в безплатната терапия остава все така широко отворена

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Тя да не бъде еднаква за всички безплатни лекарства, а обвързана с цената им, предлага здравната каса

Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
МФ предлага още лекарства да са безплатни

МФ предлага още лекарства да са безплатни

Този път от ведомството искат НЗОК да плаща на 100% медикаменти за нервни и дихателни болести, а фондът вече даде знак, че очаква дефицит

1 2 3 4 5 ... 153 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ