избори

Десетки лекари в надпреварата за кмет

21-10-2019 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Десетки лекари в надпреварата за кметПолитиците залагат на високия им имидж, за да привлекат повече гласове
Десетки са лекарите, които се включват в битката за градоначалници на отделните населени места. Политиците ги избират, заради високия им професионален престиж сред населението в отделните градове и очакват по този начин да привлекат повече гласове. Самите медици пък, като една от най-интелигентните и активни групи от обществото ни, може би решават да участват с мисълта, че ще променят нещо към по-добро. Дали винаги подбудите са само хуманни, не може да се каже, но е сигурно, че симбиозата между лекари и власт е утвърдена през годините.
Едни от най-известните лекари, които се кандидатират за общински съветници, са в листата на Йорданка Фандъкова. Тя получи подкрепата на проф. Иво Петров, медицински директор и началник на клиниката по кардиология и ангиология към "Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център". Той е сред най-изявените специалисти в тази област в страната. Самата Фандъкова го определи като един от най-добрите медиджъри, който може да помогне за развитието на общинското здравеопазване. Другият, на когото се доверява столичната кметица, е проф. Асен Николов, началник Родилна клиника в "Майчин дом" и ръководител на Университетската катедра по акушерство и гинекология в МУ – София. Проф. Николов има на сметката си стотици родни бебета и благодарни родители.

 

БСП не остава по-назад и отговаря

 

с прочут лекар за кандидат кмет на морската столица – Варна. Това е проф. Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет в града, а след това и министър на образованието в кабинета на премиера Пламен Орешарски. Проф. Клисарова се гордее с постигнатото в МУ Варна. По нейно време се разкриват новите факултети по дентална медицина и по фармация, а през 2009 г. за първи път в Югоизточна Европа се въвежда изучаването на морска медицина като свободно избираема дисциплина.

Депутат е от левицата в 42-то и 44-то Народно събрание. Въпреки неоспоримите й качества обаче и опитът й в политиката, при избора й се стигна до скандал. Варненската организация на БСП подкрепяше лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. След намесата но ръководството на "Позитано" 20 обаче се стигна до решението проф. Клисарова да е кандидат за кмет на Варна.

 

Кандидатът за кмет на София

 

Мая Манолова, която е подкрепена от БСП, заложи на млад доктор. Тя заяви, че няма да има листа за общински съветници и "ще управлява София със столичани, с потенциала, с възможностите, с капацитета, енергията и креативността на всички граждани". Все пак хора от инициативния й комитет ще участват в надпреварата за Столичния общински съвет. Четирима от тях са намерили място в общата листа на няколкото малки формации, които подкрепиха кандидатурата на Манолова за кмет на София - ДБГ, Земеделски народен съюз, НДСВ и "Път на младите". Сред тях е д-р Мирослав Ангелов, млад медик, който сбъдва мечтата си да стане кардиолог. Желанието му да има лична мисия го отвежда до болница "Света Анна" в София, където днес работи по специалността. Сега той е решил да помогне на бившия омбудсман на България в надпреварата й за кметския стол в столицата.

 

Друг известен лекар влиза в битката

 

за Бургас. Патриотите на Валери Симеонов залагат на д-р Бойко Миразчийски , директор на университетската болница в града. Той е уважаван авторитет в своята професия. Преди четири години д-р Миразчийски също участва в надпреварата, спечели 6.7% от гласовете на съгражданите си и се класира на второ място. Мандатът му като общински съветник от НФСБ обаче продължи само две години, защото пое ръководството на УМБАЛ Бургас. Една от инициативите, с които се гордее, е създаването на фонд за подпомагане на социално-слаби и болни граждани.

 

ВМРО се включва в съревнованието

 

с хирург-уролог за кмет на Варна. Това е доц. Николай Евтимов. Кандидатът на "воеводите" е специализацирал лапороскопска урология в Германия и Австрия, както и робот-асистирана хирургия. в Плевен и Клуш-Напока- Румъния. Известен и обичан от съгражданите си професионалист.

В страната ГЕРБ е избрал няколко медици за кандидат-кметове, но затова пък в листите за общински съветници почти навсякъде има поне по двама-трима медици. Обикновено са подкрепени лекари, които и досега са ръководили съответната община и то успешно, така че се кандидатират за втори или трети мандат.

 

В Перник партията на Бойко Борисов

 

е решила да заложи на сегашния кмет д-р Вяра Церовска. Тя явно е заслужила доверието на ръководството на ГЕРБ, защото отново е кандидат за поста. Д-р Церовска е работила първо като участъков лекар, след това 4 години е била началник на отделението по хемодиализа в болница „Рахила Ангелова" в града, а от 2010 до началото на 2014 г. е директор на същата болница. След това до избирането й за кмет през 2015 г. е депутат в 43-то Народно събрание.

Сегашния кмет на Благоевград – д-р Атанас Камбитов също се включва в съревнованието за нов мандат. Той стана известен през 2012 г. с победата си на балотажа срещу кандидата на БСП Емил Костадинов. В листата му се откриват имената на ексшефа на РЗИ д-р Огнян Чилев и на д-р Белчо Белчев.

 

Кандидатът на коалиция СДС-ГЕРБ 

 

за кмет на община Карлово е досегашният градоначалник д-р Емил Кабаиванов. Той е завършил „Медицина" във Висшшя медицински институт в Пловдив, но след това става и магистър по икономика. Съгражданите му го харесват, затова има сериозен шанс в съревнованието за кметския стол.

Настоящ кмет, който ще се бори за трети мандат в община Севлиево, е д-р Иван Иванов. Такъв е случаят и в Силистра - д-р Юлиян Найденов има два поредни мандата, като кмет на града и сега ще се пробва за трети. Други кандидати за кметове - медици на ГЕРБ от Североизточна България са д-р Дарин Димитров за Търговище и д-р Валентин Василев за Разград.

Общопрактикуващият лекар д-р Георги Кенов, който от 8 години е кмет на община Сунгурларе, не мисли да я изоставя и отново е избранникът на ГЕРБ за поста. В Раднево партията отново залага на настоящия градоначалник – д-р Теньо Тенев. Той пък е избрал за водач на листата с кандидати за общински съветници д-р Румен Йовчев.

 

Кметът на Варна Иван Портних също

 

обяви в листата си няколко лекари, повечето от които са представители на гражданската квота. Това са доц. Калин Михов, началник на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Трета в листата на ГЕРБ е д-р Лидия Маринова – педиатър, носител на наградата „Златна ябълка" на Националната мрежа за децата, експерт в комисията за деца с хронични заболявания и със специални образователни нужди. Напред е поставен и университетският преподавател доц. Антоанета Цветкова, председател на комисията по здравеопазване в община Варна, в листата са и д-р Лидия Маринова и д-р Калин Михов.

И Димитър Николов, кметът на Бургас, избра да заложи на престижа на медиците. Една от изненадите, която той поднесе, е номинацията на известния специалист по детски болести д-р Борис Ангелов. Той е завеждащ Първо отделение по педиатрия на УМБАЛ – Бургас. За първи път в политическата надпревара влиза и Светлина Николова – два пъти носител на приза „Акушерка на годината за Българя" и национален консултант по кърмене. Николова е старши акушер в Неонатологичното отделение на УМБАЛ „Дева Мария". В листата е и д-р Антонио Душепеев.

 

В Плевен най-прочутият кандидат

 

за общински съветник е д-р Йордан Георгиев, анестезиолог, който от 2007 г. е управител и съсобственик на МБАЛ „Св. Пантелеймон" в града. Той има опит в общината на такъв пост, тъй като е бил три мандата общински съветник от групата на ГЕРБ. В Дупница за общински съветници се кандидатират д-р Мария Соколова, която беше „Лекар на годината" за града и д-р Александър Паризов, завеждащ отделението в общинската болница. Д-р Йордан Георгиев също е част от листата на ГЕРБ за бъдещия състав на общинския съвет.

Във Враца ГЕРБ се надява на високия престиж на бившият кандидат за евродепутат и уважаван лекар Иво Ралчовски, който е включен в листата на общински съветници. В Шумен откриваме един от най-младите кандидати на ГЕРБ - д-р Николай Стефанов, специализант по кардиология в болницата. Той е на 28-мо място в листата, в която има общо петима медици. Втори в листата на ГЕРБ в Хасково, непосредствено след водача и кандидат за кмет Станислав Дечев, е д-р Марио Янакиев. Той също е добре познат и уважаван в града. В Свищов втората позиция е за д-р Татяна Ганчева-Георгиева - ендокринолог, специалист по вътрешни болести. Тя е управител на Индивидуална практика за специализирана медицинска помощ в града. Общински съветник два мандата. Всъщност едва ли сме изброили всички лекари, които са включени в листите на ГЕРБ. Някои от тях са на неизбираеми места, но други със сигурност ще привлекат избиратели за партията.

 

БСП не се задоволява само с кандидатурата

 

на проф. Клисарова, а залага още на няколко известни доктори. Друг лекар в листите на червените е д-р Атанас Баташки, син на небезизвестния Илия Баташки, бивш депутат от БСП. Младият доктор ще участва в битката за кмет на район "Северен" в Пловдив. В момента д-р Баташки – син е главен асистент в Катедра „Специална хирургия" и ръководител на операционен екип в УМБАЛ „Св. Георги". Баща му пък първо напусна мястото си на народен представител от „Коалиция за България", защото спечели конкурс за шеф на МВР болницата в София, след това се отказа и от този пост, за да се кандидатира за ректор на МУ Пловдив. Сега явно е решил да заложи на сина си.

За столичния район „Изгрев" за БСП ще се състезава 33-годишният доктор от "Спешна помощ" – София" Делян Георгиев. Той се прочу покрай скандалния случай, когато велосипедист наряза гумите на линейка, спряла на велоалея в центъра на София, за да помогне на момче с тежък диабет. Тогава д-р Георгиев беше завеждащ смяната в спешния център. Той все още се надява извършителят да бъде открит и да понесе отговорност за деянието си. В листата му за общински съветници в района е и д-р Йордан Христов, кардиолог в УМБАЛ „Св. Анна" – София. Червените издигат за кандидат в Асеновград досегашния кмет на общината д-р Емил Караиванов. Той е със специалност неврология и здравен мениджмънт. Преди да седне на кметския стол е работил в „МБАЛ Пловдив". Столетницата разчита и на зъболекарката д-р Станка Пирянкова, която е кандидат-кмет за Оряхово, на акушер-гинеколога д-р Светла Илиева в битката за Долна Митрополия, а също и на джипитата д-р Веселка Златева за Ботевград и д-р Венера Башова за Стамболийски.

 

На лекари са се спрели и от ДПС

 

За Добрич ще се състезава д-р Ердинч Илияз Хаджиев, който в периода 2005 г. - 2008 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, а след това областен управител и общински съветник в общината. За Кубрат е избран Алкин Осман Неби, който е завършил полувисше образование в МУ Плевен. Той е настоящият кмет на Община Кубрат. В Разград в битката за кметския стол ще влезе д-р Левент Али Апти, завършил Медицински университет – гр. Варна, специалист „Анестезиология и интензивно лечение". Той също е бил общински съветник в Разград от „Движение за права и свободи", като на последния мандат е и ръководител на групата съветници и зам.-председател на Общински съвет в града.

ДПС ще се пробва в две по-малки общини в Русенско - Ветово и Две могили. В първата издига стоматолога д-р Мехмед Хасан Мехмед . Той е три мандата общински съветник в общината. Работи като зъболекар, но от 2015 година е и председател на Общински съвет във Ветово.

Общинският съветник от ДПС Мехмед Руждиев Мехмедов ще се включи в надпреварата за кмет на Две могили. Той е бакалавър по социални дейности от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". От 1996 г. работи като медицински фелдшер в ЦСМП гр. Русе, филиал гр. Две могили. Със същата специалност е и Емел Изет Мехмед, която ще се бори за кметското място в община Сливо поле – Русе.

За Горна Оряховица от движението са посочили диригент, който обаче има отношение и към здравеопазването. Той ръководи народен оркестър към фолклорен ансамбъл "Сидер войвода" към читалището в града, но притежава и професионален опит като младши експерт "Здравеопазване и социални дейности" в Център за информационно, административно обслужване и други услуги за граждани в община Горна Оряховица.

 

От 10-тина претенденти за кмет на община

 

Плевен, има един лекар - д-р Калин Поповски е кандидатът на ВМРО-БНД . Той е потомствен лекар. Завършил е Медицинския институт в Плевен и вече 23 години е акушер-гинеколог в града. В момента е депутат в 44-то Народно събрание, бил е и общински съветник в Плевен. Съпругата и синът му също са лекари.

Патриотите на Красимир Каракачанов издигат за кмет на Пещера д-р Николай Пенев, общопрактикуващ лекар. Любопитното е, че поради започналата реформа в здравеопазването през 2000 г., той взима практика заедно с д-р Любомир Киров - негов приятел и колега, който сега е председател на Националното сдружение на общопрактитуващите лекари.

ВМРО в Пловдив предлага на кметския стол да седне д-р Стефан Павлов, общопрактикуващ лекар в Първомай с над 20 години опит.

Партия „Воля" също избра да я представлява медик в кметския спор за Габрово - това е д-р Мария Митева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина. Тя е и областен координатор на партията в Габрово.

Колко от тях ще успеят в надпреварата и ще направят ли някакви усилия да се подобри здравната ни система, ще стане ясно в следващите месеци.Пак протести срещу закона за социалните услуги

Пак протести срещу закона за социалните услуги

Организират се факелни шествия в големите градове
Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020