лица

Избран от Бог да лекува

25-10-2019 07:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Избран от Бог да лекуваКаквото и да правиш, прави го така, сякаш е най-важното нещо в живота ти, казва д-р Илиян Траянов
Това е доктор Илиян Траянов, акушер-гинеколог от МБАЛ- Пазарджик. Той е медикът, на който БЛС връчи специална награда. Доктор Траянов влезе в светлините на прожекторите след ужаса и успеха от едно дежурство. За силата на характера, за високия професионализъм и за шанса да се посветиш на една любов- медицината, започва разговорът ми с него.
На 21 май в държавната болница в Пазарджик д-р Траянов приема родилка за второ раждане. Пациентката е била с безпроблемна бременност. По време на раждането обаче, жената получава усложнение, след усложнение, амниотична емболия и ДИК синдром. Започва се реанимация, интубация, изкуствено дишане, преминава се през спешно цезарово сечение, след което и спешно кръвопреливане. Майката и бебето са спасени. А лекарите и до днес помнят адреналина, който ги крепи часове да ходят по острието на смъртта.

 

Д-р Траянов, казва че в този случай

Много полезни са се оказали натрупаните знания и опита му в спешната помощ. Там се е научил да запазва самообладание в критични ситуации и да взима бързи решения. Казва, че днес не му е приятно да се връща към онзи ден, макар че изходът е бил успешен за майката и бебето. Питам го как се мобилизира лекар, да вземе правилните решения, когато за части от секундата  връхлитат усложненията. Отговоря ми, че когато медикът има отлична теоретична подготовка и опит, като спешен медик, нещата са по-лесни. И добавя, че е свидетел на една тревожна тенденция днес.

„Основният проблем при младите колеги е,

че по-малко се готвят и по-малко четат, макар да има изключения. За мен това е най-притеснителното. Дълги години бях асистент и наблюдавах една тенденция, която не ми харесваше, все по-малко колеги се готвят за упражненията. А от трудна ситуация, един лекар може да го измъкне именно добрата теоретична подготовка", категоричен е той. Казва, че в живота има звания и призвания. Да си доктор е звание, но да си лекар е призвание.

И обяснява, че титлите се дават от хората,

но призванието е свише, него Бог го дава. Завършил е гимназия в Пловдив. Родителите му са искали да стане инженер, той обаче е мечтал за друго. Да бъде лекар. Затова се мести и в гимназия с профил биология и химия. Разказва, че е завършил медицина в МУ-Пловдив. Още като студент е искал да продължи обучението си в хирургическа специалност. Затова е избрал е АГ. Казва, че в нея хем има хирургия, хем дава широк кръгозор на лекаря.

Като студент започва работа

в частна спешна медицинска помощ. Продължава да работи там и след като се дипломира. Искрено вярва, че всеки млад медик за да стане добър лекр, трябва да мине през школата на спешната помощ. Защото работата там калява психиката и дава богат опит. Питам го какъв е бил първият му адрес и какво го е притеснявало най- много тогава. Той ми обяснява, че е имал късмет да попадне на лек случай, бъбречна криза. Бил е развълнуван, защото пациентът е бил на обществено място и е трябвало да му помага под зорките очи на струпалите се хора. „Когато млад лекар работи в клиника е много по-лесно, защото има подкрепата на по-опитни колеги, които винаги могат да му съдействат. Докато в спешната помощ, лекарят е сам. Никой колега, не може да му помогне на адреса и само знанията могат да го спасят", добавя той.

След спешната помощ д-р Траянов

започва работа в АГ отделението на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Паралелно с това дава дежурства в спешната помощ в Пазарджик, като допълнителна работа. Казва, че се е учел от всичките си колеги в отделението. „Когато започнах работа, шеф на клиниката беше проф. Милчев. После стана проф. Учикова. Те са хора с огромен опит, от които се учех. За мен смело мога да кажа, че бяха като будители", споделя медикът. Ценните уроци не само в работа, но и живота

получава от покойния вече, д-р Щерев от Пазарджик. „Той ми даде първия форцепс, но и книгите на Херман Хесе ". Разказва, че тогава се е запалил по философията и е открил, че много от нея има и в медицината. „ Според мен медицината е най-божествената наука. Защото ако на земята има духовни наместници, то това не са свещениците, а лекарите", категоричен е специалиста. И обяснява, че именно от решенията на лекарите, понякога зависи живота на пациента.

Денят на д-р Траянов започва с чаша чай

Оставил е кафето, заради кардиологични проблеми. Позволява си от кофеиновата напитка по една чашка, но рядко. Разтоварва се от стреса с туризъм. Споделя, че обича Пирин планина и когато има време, там ходи. Друга положителна емоция е играта с трите му деца. Би се радвал ако някое от тях поеме по пътя на медицината, но ми повтаря, че за нея е нужно да си призван. „ Ако насила се случи да станеш лекар, не се получават нещата. Виждал съм го. Тази работа взима много, а е важно да можеш да даваш и то без да ти тежи, че го правиш. Ако не си готов да направиш жертвите, да платиш цената за него, значи не си готов за медицината", споделя д-р Траянов.

Лекарите знаят кога отиват на работа,

но се случва да си тръгнат и след, като е приключило дежурството им. Работят и нощно време. В болницата са тогава, когато другите почиват, в събота и в неделя. По празниците, често също на работа. Ако на човек това му тежи да го прави, значи медицината не е неговото призвание, уточнява д-р Траянов. Според него само българите, които са се сблъскали със здравните системи на други държави, могат за оценят добрите страни на родното здравеопазване, едни от които са бърз достъп до специалист и качество на медицинската помощ . „ Нещо, което е лесно достъпно, то не се цени. Може би, за това в България се говори лошо за здравеопазването ни", разсъждава доктора. Казва, че не е тръгнал на младини в чужбина, защото вярва, че камъкът си тежи на мястото, защото обича България. Днес не съжалява за избора си. Казва, че се стреми да за го води мисълта „ Каквото и да правиш, прави го така, сякаш е най-важното нещо в живота ти".Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020