лица

Избран от Бог да лекува

25-10-2019 07:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Избран от Бог да лекуваКаквото и да правиш, прави го така, сякаш е най-важното нещо в живота ти, казва д-р Илиян Траянов
Това е доктор Илиян Траянов, акушер-гинеколог от МБАЛ- Пазарджик. Той е медикът, на който БЛС връчи специална награда. Доктор Траянов влезе в светлините на прожекторите след ужаса и успеха от едно дежурство. За силата на характера, за високия професионализъм и за шанса да се посветиш на една любов- медицината, започва разговорът ми с него.
На 21 май в държавната болница в Пазарджик д-р Траянов приема родилка за второ раждане. Пациентката е била с безпроблемна бременност. По време на раждането обаче, жената получава усложнение, след усложнение, амниотична емболия и ДИК синдром. Започва се реанимация, интубация, изкуствено дишане, преминава се през спешно цезарово сечение, след което и спешно кръвопреливане. Майката и бебето са спасени. А лекарите и до днес помнят адреналина, който ги крепи часове да ходят по острието на смъртта.

 

Д-р Траянов, казва че в този случай

Много полезни са се оказали натрупаните знания и опита му в спешната помощ. Там се е научил да запазва самообладание в критични ситуации и да взима бързи решения. Казва, че днес не му е приятно да се връща към онзи ден, макар че изходът е бил успешен за майката и бебето. Питам го как се мобилизира лекар, да вземе правилните решения, когато за части от секундата  връхлитат усложненията. Отговоря ми, че когато медикът има отлична теоретична подготовка и опит, като спешен медик, нещата са по-лесни. И добавя, че е свидетел на една тревожна тенденция днес.

„Основният проблем при младите колеги е,

че по-малко се готвят и по-малко четат, макар да има изключения. За мен това е най-притеснителното. Дълги години бях асистент и наблюдавах една тенденция, която не ми харесваше, все по-малко колеги се готвят за упражненията. А от трудна ситуация, един лекар може да го измъкне именно добрата теоретична подготовка", категоричен е той. Казва, че в живота има звания и призвания. Да си доктор е звание, но да си лекар е призвание.

И обяснява, че титлите се дават от хората,

но призванието е свише, него Бог го дава. Завършил е гимназия в Пловдив. Родителите му са искали да стане инженер, той обаче е мечтал за друго. Да бъде лекар. Затова се мести и в гимназия с профил биология и химия. Разказва, че е завършил медицина в МУ-Пловдив. Още като студент е искал да продължи обучението си в хирургическа специалност. Затова е избрал е АГ. Казва, че в нея хем има хирургия, хем дава широк кръгозор на лекаря.

Като студент започва работа

в частна спешна медицинска помощ. Продължава да работи там и след като се дипломира. Искрено вярва, че всеки млад медик за да стане добър лекр, трябва да мине през школата на спешната помощ. Защото работата там калява психиката и дава богат опит. Питам го какъв е бил първият му адрес и какво го е притеснявало най- много тогава. Той ми обяснява, че е имал късмет да попадне на лек случай, бъбречна криза. Бил е развълнуван, защото пациентът е бил на обществено място и е трябвало да му помага под зорките очи на струпалите се хора. „Когато млад лекар работи в клиника е много по-лесно, защото има подкрепата на по-опитни колеги, които винаги могат да му съдействат. Докато в спешната помощ, лекарят е сам. Никой колега, не може да му помогне на адреса и само знанията могат да го спасят", добавя той.

След спешната помощ д-р Траянов

започва работа в АГ отделението на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Паралелно с това дава дежурства в спешната помощ в Пазарджик, като допълнителна работа. Казва, че се е учел от всичките си колеги в отделението. „Когато започнах работа, шеф на клиниката беше проф. Милчев. После стана проф. Учикова. Те са хора с огромен опит, от които се учех. За мен смело мога да кажа, че бяха като будители", споделя медикът. Ценните уроци не само в работа, но и живота

получава от покойния вече, д-р Щерев от Пазарджик. „Той ми даде първия форцепс, но и книгите на Херман Хесе ". Разказва, че тогава се е запалил по философията и е открил, че много от нея има и в медицината. „ Според мен медицината е най-божествената наука. Защото ако на земята има духовни наместници, то това не са свещениците, а лекарите", категоричен е специалиста. И обяснява, че именно от решенията на лекарите, понякога зависи живота на пациента.

Денят на д-р Траянов започва с чаша чай

Оставил е кафето, заради кардиологични проблеми. Позволява си от кофеиновата напитка по една чашка, но рядко. Разтоварва се от стреса с туризъм. Споделя, че обича Пирин планина и когато има време, там ходи. Друга положителна емоция е играта с трите му деца. Би се радвал ако някое от тях поеме по пътя на медицината, но ми повтаря, че за нея е нужно да си призван. „ Ако насила се случи да станеш лекар, не се получават нещата. Виждал съм го. Тази работа взима много, а е важно да можеш да даваш и то без да ти тежи, че го правиш. Ако не си готов да направиш жертвите, да платиш цената за него, значи не си готов за медицината", споделя д-р Траянов.

Лекарите знаят кога отиват на работа,

но се случва да си тръгнат и след, като е приключило дежурството им. Работят и нощно време. В болницата са тогава, когато другите почиват, в събота и в неделя. По празниците, често също на работа. Ако на човек това му тежи да го прави, значи медицината не е неговото призвание, уточнява д-р Траянов. Според него само българите, които са се сблъскали със здравните системи на други държави, могат за оценят добрите страни на родното здравеопазване, едни от които са бърз достъп до специалист и качество на медицинската помощ . „ Нещо, което е лесно достъпно, то не се цени. Може би, за това в България се говори лошо за здравеопазването ни", разсъждава доктора. Казва, че не е тръгнал на младини в чужбина, защото вярва, че камъкът си тежи на мястото, защото обича България. Днес не съжалява за избора си. Казва, че се стреми да за го води мисълта „ Каквото и да правиш, прави го така, сякаш е най-важното нещо в живота ти".Афганистанката с българско сърце

Афганистанката с българско сърце

Д-р Шакилла Нури Попал три месеца не излиза от КОВИД-отделението
Хирургът с чудодейните ръце

Хирургът с чудодейните ръце

Лекарската професия е много хубава, стига да я практикуваш така както трябва - със сърце, казва проф. Никола Владов
Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
1 2 3 4 5 ... 18 »
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ