лица

Личните победи, които се оказват в полза на другите

18-10-2019 07:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Личните победи, които се оказват в полза на другитеУспях да се преборя с излишните килограми и сега помагам на пациентите в тази трудна битка, каза д-р Явор Асьов
Д-р Явор Асьов е от младите надежди на Алексансдровска. Той е ендокринолог с европейски сертификат за умения в специалността, но с твърдото убеждение, че дървото пуска здрав корен в родната почва. Преди броени часове д-р Асьов получи наградата на БЛС в категория „Ти си нашето бъдеще". За личните битки, за трудните победи и за удоволствието да виждаш усмивките на пациентите започва разговорът ми с него.
Развълнуван, благодарен и изненадан, така определя усещането, че гилдията го е нарекла „бъдещето" в медицината. Много са причините колегите му да го поставят в групата на младите медицински надежди на България.

 

Д-р Асьов завършва Италианския

лицей в София. Расте в среда на будни младежи и на още по –напредничави учители. Сред страхотните си преподаватели по биология, химия и физика си спомня най-отчетливо за преподавателката по биология - г-жа Манасиева, която е затвърдила убеждението, че неговото място е точно в медицината. А с медицината д-р Асьов расте, защото и двамата му родители са лекари. Баща му е ортопед-травматолог, а майка му ендокринолог. Разказва, че като дете вечер е слушал разговорите на родители си, в които темата е била медицина. Така историите за болните хора, за лечебните заведения и за лекарствата са били част от израстването му.

Завършва МУ в София

В студентските години е разбрал, че няма да стане хирург като баща си. "Това беше най-голямото предизвикателство за мен. Още в началото на следването си исках да се захвана с хирургична специалност, като баща ми. Оказа се, че чисто механичните качества и сръчността не са моята сила." Избира ендокринологията, донякъде повлиян от авторитета на майка си. Започва работа в Александровска, където и специализира. Решава да се яви на изпит, който е организиран от Европейското дружество по ендокринология. "Този документ, който притежавам е сертификат от провелия се за първи път европейски изпит. Бях на края на специализацията и се осмелих да се явя, за да докажа на себе си, че знанията и уменията, които притежавам са на нужното ниво, отговарящо на съвременната практика в ендокринологията", разказва д-р Асьов. Интересните клинични случаи коментира с майка си. Казва, че в първите години, в работата това му е било много полезно. Днес продължава да се доверява на нейния опит, но мнението му по някои казуси е различно.

Най-голямото му лично постижение,

е победата над излишните килограми. Така неговата лична битка с наднорменото тегло, става пример за пациентите му. Питам го какво избира един вече „слаб" човек за закуска. Той ми отговоря, че неговия ден започва с домашно квасено кисело мляко с овесени ядки и с чаша кафе. "Вярвам, че тази здравословна закуска много ми помогна да променя изцяло външния си вид и здравословното си състояние, защото цял живот съм бил с наднормено тегло, а сега не съм", уточнява медика. И разказва как в ученическите години, през ваканциите, когато е бил при баба и дядо си, след това се е оказвал с по няколко килограма отгоре. Днес е фокусиран в това да не се върне там където е бил, в групата на закръглените. И да помогне на онези, които искат да постигнат същото като него. А борбата за перфектна фигура вече е част от ежедневието му.

Затова не пропуска заниманията във фитнеса,

влиза по 4-5 пъти седмично в залата. Другото нещо, което го разтоварва и го зарежда позитивно е разходката на кучето. И макар, че то не е лично негово, казва че му е като сбъдната мечта. „Винаги съм искал да имам куче. Откакто се грижа за бебето бигъл се уверих, че ние хората има много на какво да се научим от този животински вид" и добавя: „Начинът по който те гледа в очите, изразът, че всеки миг, прекаран с него, е изключителна ценност, те кара да се замислиш, какво всъщност означава обич", споделя д-р Асьов. В работата си доктора получава благодарността на пациентите, защото е от лекарите, които са съпричастни с болката на другите. Разказва, за случай с негова пациентка, 20 годишно момиче с току-що поставена диагноза диабет, което идва в клиниката с баща си.

И двамата са притеснени и объркани,

а д-р Асьов е трябвало да й обясни, че това заболяване е за цял живот, че ще си слага инсулин по 4 пъти на ден и, че грижата за здравето й ще трябва да е приоритет. До днес това момиче му е благодарна, че е разбрала бъдещето си от лекар, а не от интернет. Че в най-трудните минути той й е обърнал внимание и се е погрижил, за психическия й комфорт. „Това момиче до ден днешен е мой пациент и смея да твърдя, че е от най-мотивираните ми пациенти", допълва той.

Д-р Асьов слуша рок музика

Харесва модерните технологии. Увлича се от фентъзи. „Властелинът на пръстените" и „Междузвездни войни" са класиката в очарованието му. Споделя, че за четене на художествена литература напоследък не му остава достатъчно време, но се надява след време да намери. Очаква Коледните празници и уханието на домашния уют. Споделя, че се гордее, че няколко години на Великден не е хапвал козунак. Коледната трапеза, ендокринологът ще подмине, но от Бъдни вечерната ще опита от всичко, стига да не е дежурен. Благодарен е на колегите си, на неговия научен ръководител - проф. Каменов, на ръководството на „Александровска" болница, че е спечелил доверието им. А наградата колкото го радва, дваж повече го задължава, защото ако битки се печелят, резултати трудно се подържат.Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Нека да помълчим

Нека да помълчим

Смятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020