протест

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

16-10-2019 18:06
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА) След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Протестиращи мед сестри дадоха месец отсрочка на МЗ, през който да се предприемат реални стъпки в изпълнение на исканията им за по-високи доходи и по-добри условия за труд. По думите им това е последен кредит на доверие. Този консенсус обаче бе предшестван от отказа им излязат от сградата на министерството, докато не получат уверение за реални промени. Те влязоха в МЗ около 11:30 часа и срещата им с министър Ананиев продължи близо 5 часа. Повод за нея отново бяха исканията на групата сестри за 1120 лв. заплата и отмяна на статута на болниците като търговски дружества.
До 1 месец се очаква да се приеме бюджета на държавата, а по думите на сестрите МЗ поема ангажимента да гарантира, че допълнителните 200 млн. лв. за болнична помощ ще бъдат изразходвани основно за увеличение на заплати. Както clinica. bg вече писа, тази сума бе обещана за първи път след друг протест, този на БАПЗГ и КНСБ.  Това на практика означава, че парите за клинични пътеки ще се разпределят по нов начин. Също така масирани проверки във всички болници ще засилят контрола върху условията за труд и разпределението на парите в лечебните заведения стана ясно още след срещата. Тези ангажименти са "склонили" сестрите в крайна сметка да напуснат сградата на МЗ, въпреки че се бяха "заканили" да не го направят без ясни срокове за изпълнение на конкретни стъпки.
ааа
"Бяхме решили, че ако няма ответна реакция
аааа
ще останем наистина до момента, в който има добрата воля нещо да се случи. Нашите заплати са все така малки и нищожни, много от колегите ни напускат България. Едва връзваме графиците и положението ще продължи да се влошава", каза медицинската сестра Веселина Ганчева. Сред обсъдените теми са били и заплащането на нощния труд, който на много места е 0.25 ст. на час, както и на извънредния, който надвишава над 60 часа на месец в някои болници, каза още Веселина Ганчева. Сестрите са категорични, че искат регулации. Специалистите по здравни грижи са поискали подкрепа от министър Ананиев и за разделянето на БАПЗГ на отделни съсловни организации. Както clinica. bg вече писа, за това вече има и два внесени проекта в НС - единият е на НФСБ, а другия на Мая Манолова.  "Това е последният път, в който вярваме", добави още Веселина Ганчева. По време на срещата отново е станало дума и за намиране на механизъм, по който КТД да бъде задължителен за всички болници, въпреки че заложените в него заплати от 900-950 лв. не удовлетворяват сестрите, които настояват за 1120 лв.

По-рано през деня, по време на срещата в МЗ,

медицинските специалисти, които преговаряха с министър Ананиев, изпратиха съобщение до протестиращите свои колеги пред министерството и до журналисти. В него пишеше, че те няма да излязат от сградата на МЗ, докато не чуят ясни ангажименти за изпълнение на исканията им. Колегите им, които протестираха през това време пред МЗ бяха категорични, че не апелират за оставката на министър Кирил Ананиев, но по думите им искат “той да започне да работи”. Преди това мед сестрите разпънаха палатка и заедно със студенти по медицина блокираха движението на  площад “Св.Неделя”.  Студентите по медицина също участват в протеста пред МЗ. Те  отново недоволстваха от промените в Наредба 1, въпреки че миналата седмица министър Ананиев се срещна с група протестиращи студенти и им обеща да удължи общественото обсъждане на документа, а те да внесат своите искания. Младежите заявиха пред МЗ, че искат сами да избират болницата, в която да работят след специализацията си, в случай, че тя се поема от държавата.


БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020