протест

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

16-10-2019 18:06
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА) След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Протестиращи мед сестри дадоха месец отсрочка на МЗ, през който да се предприемат реални стъпки в изпълнение на исканията им за по-високи доходи и по-добри условия за труд. По думите им това е последен кредит на доверие. Този консенсус обаче бе предшестван от отказа им излязат от сградата на министерството, докато не получат уверение за реални промени. Те влязоха в МЗ около 11:30 часа и срещата им с министър Ананиев продължи близо 5 часа. Повод за нея отново бяха исканията на групата сестри за 1120 лв. заплата и отмяна на статута на болниците като търговски дружества.
До 1 месец се очаква да се приеме бюджета на държавата, а по думите на сестрите МЗ поема ангажимента да гарантира, че допълнителните 200 млн. лв. за болнична помощ ще бъдат изразходвани основно за увеличение на заплати. Както clinica. bg вече писа, тази сума бе обещана за първи път след друг протест, този на БАПЗГ и КНСБ.  Това на практика означава, че парите за клинични пътеки ще се разпределят по нов начин. Също така масирани проверки във всички болници ще засилят контрола върху условията за труд и разпределението на парите в лечебните заведения стана ясно още след срещата. Тези ангажименти са "склонили" сестрите в крайна сметка да напуснат сградата на МЗ, въпреки че се бяха "заканили" да не го направят без ясни срокове за изпълнение на конкретни стъпки.
ааа
"Бяхме решили, че ако няма ответна реакция
аааа
ще останем наистина до момента, в който има добрата воля нещо да се случи. Нашите заплати са все така малки и нищожни, много от колегите ни напускат България. Едва връзваме графиците и положението ще продължи да се влошава", каза медицинската сестра Веселина Ганчева. Сред обсъдените теми са били и заплащането на нощния труд, който на много места е 0.25 ст. на час, както и на извънредния, който надвишава над 60 часа на месец в някои болници, каза още Веселина Ганчева. Сестрите са категорични, че искат регулации. Специалистите по здравни грижи са поискали подкрепа от министър Ананиев и за разделянето на БАПЗГ на отделни съсловни организации. Както clinica. bg вече писа, за това вече има и два внесени проекта в НС - единият е на НФСБ, а другия на Мая Манолова.  "Това е последният път, в който вярваме", добави още Веселина Ганчева. По време на срещата отново е станало дума и за намиране на механизъм, по който КТД да бъде задължителен за всички болници, въпреки че заложените в него заплати от 900-950 лв. не удовлетворяват сестрите, които настояват за 1120 лв.

По-рано през деня, по време на срещата в МЗ,

медицинските специалисти, които преговаряха с министър Ананиев, изпратиха съобщение до протестиращите свои колеги пред министерството и до журналисти. В него пишеше, че те няма да излязат от сградата на МЗ, докато не чуят ясни ангажименти за изпълнение на исканията им. Колегите им, които протестираха през това време пред МЗ бяха категорични, че не апелират за оставката на министър Кирил Ананиев, но по думите им искат “той да започне да работи”. Преди това мед сестрите разпънаха палатка и заедно със студенти по медицина блокираха движението на  площад “Св.Неделя”.  Студентите по медицина също участват в протеста пред МЗ. Те  отново недоволстваха от промените в Наредба 1, въпреки че миналата седмица министър Ананиев се срещна с група протестиращи студенти и им обеща да удължи общественото обсъждане на документа, а те да внесат своите искания. Младежите заявиха пред МЗ, че искат сами да избират болницата, в която да работят след специализацията си, в случай, че тя се поема от държавата.


МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
Лекари и сестри срещу насилието

Лекари и сестри срещу насилието

Двете съсловни организации настояват за защита на медиците на работното им място
БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

Настояват и за такса за преглед на дете, но над 1 лв. да се покрива от държавата
Мерят костната плътност в „Св. Марина“

Мерят костната плътност в „Св. Марина“

Една от три жени и един от пет мъже всеки ден получават фрактура, съобщиха от болницата
БЛС ще обяви исканията си за НРД 2020

БЛС ще обяви исканията си за НРД 2020

Договорът трябва да е готов до 30 ноември и да се подпише до 31 декември
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Със 120 гласа „За" и 88 „против" документът бе приет от депутатите в зала
Нападнаха фелдшер от Спешна помощ

Нападнаха фелдшер от Спешна помощ

След побоя той подал молба за напускане на работа
ВАС казва до 3 дни за детската болница

ВАС казва до 3 дни за детската болница

Архитектите продължават да искат нова обществена поръчка
Пациенти искат катетрите да се плащат от НЗОК

Пациенти искат катетрите да се плащат от НЗОК

Според действащия НРД тези консумативи не се покриват от касата, казаха от осигурителната институция
МЗ обяви търг за АГ-консумативи

МЗ обяви търг за АГ-консумативи

Прогнозната цена за 217 обособени позиции е 1.9 млн. лв., пише в обявлението за обществената поръчка
1 2 3 4 5 ... 175 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019