промени

Мотивират националните консултанти

16-10-2019 12:13
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Мотивират националните консултантиЦелта е те да се отзовават безотказно при спешните случаи, се посочва в мотивите на МЗ
Финансова мотивация на националните консултанти предвиждат промени в Наредба на МЗ. Те ще взимат 30% от цената на клиничната пътека, ако са участвали в операция и 15 %, ако само са дали експертното си мнение за лечението. С новите правила се цели подобряване на консултативната помощ при спешни състояния на пациентите е записано в мотивите на ресорното министерство.
Оказването на медицинска помощ при спешни състояния се извършва от републиканските консултанти определени от експертните съвети по съответната специалност. Във фокуса на предложените промени в Наредбата е тези специалисти да бъдат мотивирани, така че да оказват безотказно и своевременно тази помощ.

 

За целта са определени проценти

от цената на клиничната пътека, които ще се дават на консултантите при оказана такава помощ. Процентите са различни, а размерът им зависи от това дали консултантът е извършил операция или само е дал експертното си мнение за лечението. В документа е посочено, че на извиканият специалист ще бъде заплатено не по-малко от 15% от цената на клиничната пътека, когато е дал експертното си мнение, но не е направена операция. А в случаите, когато е направена консултация със оперативна намеса, тогава ще получи 30 % от цената на пътеката. Според Министерството на здравеопазването по този начин ще се гарантира на болниците, че когато имат спешна нужда от тези експерти те ще се отзовават и няма да отказват помощта си.

Според анализ на ресорното ведомство

На територията на страната средно на година се правят по 400 такива консултации, като предвидените с Наредбата средства за тях бюджетите на консултираните болниците няма да се затруднят. В проекта е записано още, че републикански консултант може да бъде изключен от списъка по негово писмено искане. Когато е констатирано нарушение при изпълнението на заеманата от лицето длъжност , както и при неизпълнение на задълженията му и по решение на министъра на здравеопазването.

Министърът ще променя списъка

Когато е настъпила промяна на обстоятелствата, като лишаване на републиканския консултант от правото му да упражнява професията си, при лишаване от свобода, както и по други обективни причини, водещи до невъзможност за изпълнение на задълженията на републиканския консултант. Предвижда се наредбата да влезе в сила от 1 януари 2020 година.90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

Други 91 са били мъртвородени, сочат данните на НЦИОЗА за първото тримесечие на 2020 година
Увеличават заплатите  УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Увеличават заплатите УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Началниците на клиники и отделения ще взимат 1400 лева
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
Всеки десети с увреда от лечение

Всеки десети с увреда от лечение

500 човека годишно в Германия умират от лекарска грешка, съобщи акад. Владимир Овчаров
Обявиха места за специализация по урология

Обявиха места за специализация по урология

3 са те в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов", по две има в Сливен и Пловдив
Novartis придоби американска компания

Novartis придоби американска компания

Фармацевтичната фирма обяви преди два месеца, че ще участва в преговорите с 9,7 милиарда долара
Измина година на смели крачки за добри каузи

Измина година на смели крачки за добри каузи

Не успях да намеря съгласие за нов здравноосигурителен модел, казва министър Ананиев
23 - дневна битка за живота на бебе Александър

23 - дневна битка за живота на бебе Александър

Бебето се прибра у дома, съобщи д-р Здравка Пиронова, началник на неонатологичното отделение на МБАЛ Пазарджик
Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените

Не бива да падаме под 13% средно увеличение на цените

БЛС публикува проекта на НРД 2020-2022 г. В него обаче липсват цените на клиничните пътеки, а текстът на чл. 49 от проекта предизвика напрежение около това дали няма да има орграничения за заплащаните лекарства от НЗОК за хронично болните пациенти. Защо този текст фигурира в НРД, кои са новите моменти в него и какво увеличение на цените и намаление на обемите да очаква гилдията, попитахме д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.
Падат лимитите за профилактика

Падат лимитите за профилактика

Публикуваха новият НРД без цени на пътеки, въвежда се по-гъвкава процедура за отчитане и заплащане на надлимитна дейност
1 2 3 4 5 ... 36 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020