промени

Без външни лица при дезинфекция на фермите

15-10-2019 13:49
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Без външни лица при дезинфекция на фермитеСвиневъдите и птицевъдите поискаха промяна в Наредбата, заради затруднения в прилагането й
Да не бъдат допускани външни лица и фирми да извършват дезинфекции в свинекомплексите, птицефермите и люпилните за птици, където има въведено високо ниво на биосигурност. Това е заложено в Наредбата за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации, по искане на три животновъдни асоциации. Същевременно в новия документ е предвидено във фермите с високо ниво на биосигурност да работят дипломирани и обучени ветеринарни лекари, които ще извършват тези дейности.
Oт Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, Асоциацията на свиневъдите в България и Съюза на птицевъдите в България са изпратили своите предложения за промяна в подзаконовия нормативен акт заради затруднения относно прилагането и изпълнението на Наредбата. Основният мотив за исканата промяна е, че поради характера на дейността в свинекомплексите, птицефермите и люпилните за птици, където има въведено високо ниво на биосигурност, не могат да бъдат допускани външни фирми и лица да извършват дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД).

 

Тези обекти постоянно са подложени

на епизоотичен риск, сочи практиката. Това е особено показателно в момента поради сложната епизоотична обстановка в Европа по отношение на Африканската чума по свинете (АЧС) и Инфлуенцата по птиците. В същото време стана ясно, че продължава разпространението на АЧС в Източна и Централна Европа, като заболяването навлезе и на територията на Република България. Разпространява се бързо и обхваща големи свиневъдни ферми. Продължава и констатирането на нови огнища на инфлуенцата по птиците, включително и в България. И двете заболявания причиняват тежки икономически загуби на двата отрасъла и на икономиката на държавата.

Затова се предлага в тези обекти

да имат специално разработени програми, чието съдържание да отговаря на определени изисквания. С оглед засилване на контрола при извършване на дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация в посочените ферми се предвижда програмите да бъдат одобрени от Българската агенция по безопасност на храните, като компетентен орган. Освен това става ясно, че в свинекомплексите, птицефермите и люпилните за птици работят дипломирани и обучени ветеринарни лекари. В тази връзка в предложения проект се предвижда специалистите, които ще извършват ДДД в горепосочените обекти да са с висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър" по специалността „Ветеринарна медицина".

Припомняме, че на 16.01.2019 г. предложеният проект

на наредба е представен за предварителни обществени консултации на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, Асоциацията на свиневъдите в България, Съюза на птицевъдите в България и Професионална организация на производителите на водоплаващи в България. В предоставеният срок няма постъпили бележки и предложения. Проектът на наредба не предвижда допълнителни разходи за неговите адресати, се посочва в мотивите на МЗ. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в „Държавен вестник".Пациентски център в Пловдив празнува

Пациентски център в Пловдив празнува

Той е за наследствен ангиоедем и днес се навършват шест години от откриването му
Първа операция с робота Да Винчи във Варна

Първа операция с робота Да Винчи във Варна

Тя е извършена от проф. д-р Красимир Иванов, съобщиха от Медицинския университет
Безплатни мамографии в Пловдив

Безплатни мамографии в Пловдив

Прегледите за рак на гърдата започват от днес в ДКЦ „Св. Георги"
Отровените деца в Ямбол вече са добре

Отровените деца в Ямбол вече са добре

При всички е открита стафилококова инфекция
Ананиев откри детско отделение в Севлиево

Ананиев откри детско отделение в Севлиево

250 хил. лв. е дало здравното министерство за ремонт на клиниката по нервни болести в Габрово
Нови програми за деца в риск

Нови програми за деца в риск

Те са на Фондация „За Нашите Деца" в 8 пловдивски общини
Безплатни прегледи за рак на дебелото черво

Безплатни прегледи за рак на дебелото черво

ДКЦ „Св. Георги" в Пловдив стартира кампания за пациенти над 50 години
Удължават кампанията за Хепатит С

Удължават кампанията за Хепатит С

Инициативата е под мотото „Хепатит С – случва се!" и е насочена към по-малко известните начини за заразяване с болестта
22 деца с натравяне в Ямболската болница

22 деца с натравяне в Ямболската болница

БАБХ и РЗИ проверяват фирмата доставяла храната
 Безплатни прегледи за предсърдното мъждене

Безплатни прегледи за предсърдното мъждене

Пациентите с ПМ имат 5 пъти по-голям риск от сърдечносъдов инцидент
1 2 3 4 5 ... 80 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019