среща

Ананиев се среща със сестрите

15-10-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ананиев се среща със сестритеСпециалистите по здравни грижи ще настояват министърът да се ангажира с конкретни срокове по всичките им искания
Медицинските сестри, които продължават протеста си пред парламента, са поискали среща със здравния министър Кирил Ананиев и той ще ги приеме на 16 октомври. Това каза Мая Илиева за clinica.bg.
Специалистите по здравни грижи ще настояват да се разпишат срокове по всичките им искания. „Ще сигнализираме министъра за пореден път, че системата не работи и ще му предложим начини, по които тя може да се промени. Има неща, които според нас зависят изцяло от него", каза Мая Илиева. По думите й, след като здравният министър издава лицензите за работа на болниците, това означава, че ако те не изпълняват разпоредбите, може и да им ги отнеме.

„Има лечебни заведения, които не спазват

методиката за заплатите и не отделят над 50% от разходите за възнаграждения на персонала. Който не иска да предоставя информация за заплатите, да му бъде отнеман лиценза за определено време, в зависимост от нарушението.", заяви Илиева.

Медицинските сестри ще искат да се определи и конкретен срок за премахване на търговския статут на болниците и той да се спази. „Освен това ние отдавна сме казали, че начинът за повишение на нашите заплати не е чрез вдигане на цените на клиничните пътеки. Дори 1 млрд. лв. допълнително да се влеят в здравеопазването, те ще потънат. Министърът се опита с тази методика да наложи някакви правила, но тя е само за общинските и държавните болници, което означава, че останалите пак са на произвола. Това е решаване на проблемите на парче", заяви Мая Илиева.


Министерството на здравеопазването обеща

увеличение на работните заплати на специалистите по здравни грижи още през май, след като те излязоха на протест пред сградата на правителството. По-високите възнаграждения обаче все още не са факт на много места в страната, а там, където ги има са между 20 и 100 лв. Затова те заявиха, че ще продължат да се борят за исканията си, а именно - стартова заплата, равна на две минимални, отмяна на търговските дружества и учредяване на отделна съсловна организация, която да отстоява правата им.Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски

Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16%

Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020