форум

Хората с увреждания крият диагнозите си

14-10-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Хората с увреждания крият диагнозите си40% от инвалидите в Европа са безработни, у нас са двойно повече
Хората с увреждания крият диагнозата си, за да ги наемат на работа. В противен случай получават отказ. Около 40% от инвалидите в Европа са безработни, у нас те са двойно повече. Това каза Георги Георгиев от Национален алианс за социална отговорност /НАСО/ по време на конференция по проблема.
Форумът беше организиран от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. „Темата за заетостта е водеща в Европейския съюз. Хората с увреждания не са отделна група, те са част от обществото ни", поясни Георгиев. Той подчерта, че през последните няколко години наистина се прави доста за тези граждани, но това все още не е достатъчно. По думите му проблемът със заетостта на хората с увреждания е основният, защото ако той се реши, ще отпадне донякъде този с бедността.

 

„Около 80% от хората с увреждания

имат здравни проблеми като диабет, рак и други, но работоспособността им е запазена почти напълно. Човек с проблеми с краката може да стане часовникар или ITспециалист", каза Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания. Той припомни, че по различни проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания за всяко приспособено работно място работодателите ще могат да получат до 10 хиляди лева. Освен това финасиране ще има и за квалификация и преквалификация. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. на един човек.

Общият бюджет на програмата за 2019 г.

е 4,4 милиона лева. Според Минчо Коралски тази година са се забавили, поради необходимостта от промени в нормативната база, но от 2020 г. нещата ще се подобрят. На сайта на Агенцията ги има всички проекти за заетост и всеки може да ги види и да кандидатства по тях, допълни той.

В дискусията отново бяха поставени за обсъждане въпроси, които отдавна търсят решение. Основният е свързан с разделянето на инвалидите на деца до 18 години, които получават по-сериозна социална подкрепа и над 18 години, когато губят много права, без да имат някаква промяна в състоянието си.

Веска Събева, председател на Асоциацията

на родителите на деца с епилепсия обясни, че в момента тече деинституционализация на непълнолетните, но когато те останат вкъщи, майката или бащата трябва да напуснат работа. „За тяхната трудова заетост също трябва да се намери вариант. Освен това тези хора нямат право да се пенсионират, след като са си гледали детето цял живот," предупреди тя. Минчо Коралски обясни, че в момента вече се признава за трудов стаж грижата за дете с увреждане, но ще се търси вариант това да става със задна дата, от момента, когато е получен първият ТЕЛК.

„Петдесет процента от хората, които работят

в Агенция за хората с увреждания са хора с увреждания.", сподели Минчо Коралски и допълни, че трудовата заетост е голямо предизвикателство, което може да бъде преодоляно със социална икономика, не само със социални услуги.

Дискусионната сесия засегна темата както за основните форми и модели на заетост в Европа и България, така и статистически данни за брой на заети хора с увреждания.


„За 9 месеца от 2019 година, 11 800 души

с намалена трудоспособност са започнали работа, 3 900 от които работят на първичния пазар на труда.", сподели Вяра Никова представител на Агенция по заетостта и призова хората с увреждания да се обръщат към бюрата по труда.КС пусна Закона за социалните услуги

КС пусна Закона за социалните услуги

Удовлетворено е и искане на протестиращите срещу отнемането на деца
ВАС коригира формулата за ТЕЛК

ВАС коригира формулата за ТЕЛК

От новите промени на здравното министерство зависи дали бъдещето положение ще е по-справедливо

Когато решаваш нещо, първо трябва да мислиш

Когато решаваш нещо, първо трябва да мислиш

МЗ не удължи действието на ТЕЛК и НЕЛК решенията след КОВИД-пандемията и сега 5000 ще са с половин инвалидна пенсия през юли, казва Веска Събева
Епидемията бави пенсиите на 5000 болни

Епидемията бави пенсиите на 5000 болни

ТЕЛК-решенията трябва да се разсрочат отново, иначе болните хора ще останат без средства
Социалната пенсия за старост става 141.63 лв. oт юли

Социалната пенсия за старост става 141.63 лв. oт юли

Увеличението от около 9 лв. ще повиши пенсиите на 133 600 души, реши Министерският съвет
Близо 4.2 млн. за заетост на хора с увреждания

Близо 4.2 млн. за заетост на хора с увреждания

Те са насочени към създаване, приспособяване и оборудване на работни места, казаха от социалното министерство
Търсят повече възможности за заетост за хората с увреждания

Търсят повече възможности за заетост за хората с увреждания

Социалното министерсво право разчети какви средства по програми могат да се отделят за това през втората половина на 2020 г.,каза министър Деница Сачева
Подкрепа за предприятията на хора с увреждания

Подкрепа за предприятията на хора с увреждания

Те ще могат да кандидатстват за финансова помощ от 3000 до 10 000 лв.
Интервюират хората с увреждания по телефона

Интервюират хората с увреждания по телефона

По този начин ще се гарантира, че административното им обслужване няма да се прекъсва, реши правителството
62% от фирмите наели хора с увреждания

62% от фирмите наели хора с увреждания

Това показва допитване на Българската търговско-промишлена палат до свои членове
1 2 3 4 5 ... 35 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020