форум

Хората с увреждания крият диагнозите си

14-10-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Хората с увреждания крият диагнозите си40% от инвалидите в Европа са безработни, у нас са двойно повече
Хората с увреждания крият диагнозата си, за да ги наемат на работа. В противен случай получават отказ. Около 40% от инвалидите в Европа са безработни, у нас те са двойно повече. Това каза Георги Георгиев от Национален алианс за социална отговорност /НАСО/ по време на конференция по проблема.
Форумът беше организиран от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. „Темата за заетостта е водеща в Европейския съюз. Хората с увреждания не са отделна група, те са част от обществото ни", поясни Георгиев. Той подчерта, че през последните няколко години наистина се прави доста за тези граждани, но това все още не е достатъчно. По думите му проблемът със заетостта на хората с увреждания е основният, защото ако той се реши, ще отпадне донякъде този с бедността.

 

„Около 80% от хората с увреждания

имат здравни проблеми като диабет, рак и други, но работоспособността им е запазена почти напълно. Човек с проблеми с краката може да стане часовникар или ITспециалист", каза Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания. Той припомни, че по различни проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания за всяко приспособено работно място работодателите ще могат да получат до 10 хиляди лева. Освен това финасиране ще има и за квалификация и преквалификация. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. на един човек.

Общият бюджет на програмата за 2019 г.

е 4,4 милиона лева. Според Минчо Коралски тази година са се забавили, поради необходимостта от промени в нормативната база, но от 2020 г. нещата ще се подобрят. На сайта на Агенцията ги има всички проекти за заетост и всеки може да ги види и да кандидатства по тях, допълни той.

В дискусията отново бяха поставени за обсъждане въпроси, които отдавна търсят решение. Основният е свързан с разделянето на инвалидите на деца до 18 години, които получават по-сериозна социална подкрепа и над 18 години, когато губят много права, без да имат някаква промяна в състоянието си.

Веска Събева, председател на Асоциацията

на родителите на деца с епилепсия обясни, че в момента тече деинституционализация на непълнолетните, но когато те останат вкъщи, майката или бащата трябва да напуснат работа. „За тяхната трудова заетост също трябва да се намери вариант. Освен това тези хора нямат право да се пенсионират, след като са си гледали детето цял живот," предупреди тя. Минчо Коралски обясни, че в момента вече се признава за трудов стаж грижата за дете с увреждане, но ще се търси вариант това да става със задна дата, от момента, когато е получен първият ТЕЛК.

„Петдесет процента от хората, които работят

в Агенция за хората с увреждания са хора с увреждания.", сподели Минчо Коралски и допълни, че трудовата заетост е голямо предизвикателство, което може да бъде преодоляно със социална икономика, не само със социални услуги.

Дискусионната сесия засегна темата както за основните форми и модели на заетост в Европа и България, така и статистически данни за брой на заети хора с увреждания.


„За 9 месеца от 2019 година, 11 800 души

с намалена трудоспособност са започнали работа, 3 900 от които работят на първичния пазар на труда.", сподели Вяра Никова представител на Агенция по заетостта и призова хората с увреждания да се обръщат към бюрата по труда.Предлагат личните лекари да дават до 7 дни болнични

Предлагат личните лекари да дават до 7 дни болнични

Тристранният съвет ще обсъди работодателите да плащат до 15 дни отпуска по болест за година, каза министър Петков
Борисов уволни шефа на МБАЛ-Пазарджик

Борисов уволни шефа на МБАЛ-Пазарджик

Причината са твърдения за фалшиви ТЕЛК-ове, МЗ започва пълна проверка на лечебното заведение
Над 545 000 лева за хората с увреждания

Над 545 000 лева за хората с увреждания

Средствата ще се насочат към Националната програма за заетост и обучение на тази група, съобщават от МТСП
Медицински изделия средно за 8 хил. души на месец

Медицински изделия средно за 8 хил. души на месец

Касата ще плати 38 млн. лв. догодина, колкото и през 2018 г., казва министър Бисер Петков
Без специалист по заболяването на явяващия се в ТЕЛК

Без специалист по заболяването на явяващия се в ТЕЛК

Това е записано в промените в правилника за устройство работата на ТЕЛК и на регионалните картотеки на медицинските експертизи
110 фирми без квота за хора с увреждания

110 фирми без квота за хора с увреждания

Те са платили компенсационни такси в размер на 92 244 лв. за 549 работни места, каза министър Бисер Петков
Новите къщички за възрастни задължително в близост до болница

Новите къщички за възрастни задължително в близост до болница

За деинституционализацията при децата се говори вече около 10 години. Същата реформа се предвижда и за възрастните хора с увреждания. На каквъв етап е тя, какви са плановете на социалното министерство, какви са проблемите в сегашните специализирани институции и как ще се гарантира по-добрата грижа за хората, попитахме Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.
5 253 души с лична помощ по новия ред

5 253 души с лична помощ по новия ред

Общо 80 000 имат право на нея, но много хора се отказват от услугата, защото така се намаляват добавките им, казва Веска Събева
Без тесни специалисти в ТЕЛК

Без тесни специалисти в ТЕЛК

Тристранката обсъди проекта за промени в работата на ТЕЛК комисиите в страната
Санаториум става център за деца с увреждания

Санаториум става център за деца с увреждания

В Самоков ще бъде открит Клуб на пенсионера, реши правителството
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019