Позиция

Донорството е от сърце

26-10-2016 07:04
Донорството е от сърце
Clinica.bg

press@clinica.bg
Продължават проявите, които са част от отбелязването на Европейската седмица на донорството. Увеличил ли се е броят на донорите у нас за последните три години, какво трябва да се промени, за да има повече ситуации, попитахме д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.
Донорските ситуации у нас през последните три години се увеличиха, благодарение на това нарастна броят на трансплантациите десет пъти. Бяхме стигнали до дъното и все още сме далеч от това, което трябва да бъдем, причините за това са много.
Една от тях е недостатъчната информираност на хората, поради което ние правим тези срещи, разказваме и говорим какво е донорството. То не е нещо, което се случва всеки ден, нещо, което се случва на всеки човек, но това не означава, че никога няма да се сблъскаме с него. Донорството е нещо по-различно от всичко, тъй като чрез него човек, който е починал, може да дари живот. Тук идваме до обяснението какво е състоянието на мозъчна смърт. Това е смърт, в която сърцето все още бие и може да се поддържа изкуствено. Няма как да не обясняваме това състояние и да изискваме от хората да го знаят. А без тази информация, донорството е невъзможно.
Другият проблем, който трябва да се реши е организацията на донорския процес. Започването на една такава ситуация е много трудно и тежко, отнема време, докато се стигне до трансплантации. Съвместимостта между хората, които чакат и починалия човек, съгласието на семейството, всичко това отнема много време. Правят се много изследвания, защото всеки един човек носи свои заболявания и ние не можем да ги пренесем на хората, които чакат трансплантация. Над 70 човека участват в този процес от началото до края.

Дезинформирането също е много вредно. Разказите за това как могат да те убият на улицата и да ти вземат органите са напълно неверни. Никой интелигентен човек няма да им повярва, защото донорството може да се случи само в мозъчна смърт, когато човекът е попаднал в реанимация, когато е на изкуствено дишане и се провежда борба за живота му. В хода на лечението се правят контролни прегледи, скенери и се установява, че няма мозъчно кръвообръщение, тоест той не е в кома, а в мозъчна смърт. Така че, няма как човек 2-3 минути, след като е починал на улицата да бъде донор. Подобряването на организацията в болниците също е нужно. Лекарите, които се борят ежедневно за пациентите са същите, които доказват мозъчна смърт. Това става в комисии от трима човека, но тези лекари трябва да бъдат подпомогнати. Поддържането на починал човек е изключително тежко, изисква ежечасно проследяване и коригиране, много знания, много безсънни часове, много напрежение, тежък разговор със семейството. Така че, тези специалисти трябва да бъдат осигурени с възможност да проведат всички нужни изследвания. 

Донорството трябва да е от сърце. Във всяка една държава има хора, които не могат да вземат това решение или поне не могат да го вземат в този момент. При нас също се е случвало да се съгласят роднини и след време да изникне нещо друго. Веднъж една жена искаше да се върне от чужбина и тогава окончателно да каже да, а за съжаление когато тя дойде, вече нямаше възможност да се поддържа сърцето на нейния близък.

Донорството трябва да е лично решение. Единственото, което можем да правим, е да разказваме какво и как се е случило и да показваме хората, които живеят втори живот и които със своите думи и своята душа показват, че не са забравили своите дарители на живот. Тогава вече всеки един със своята душа ще реши какво би желал.
Пожелавам на повечето хора да са живи и здрави и по-малко да имат нужда от трансплантации, по-малко хора да загиват.


Обновяват процедурите за оценка на донори

Обновяват процедурите за оценка на донори

Лекари и координатори ще бъдат изпращани на обучение в чужбина, предвижда Националната програма за трансплантациите
Три нови трансплантации

Три нови трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, а двете бъбречни в „Александровска", съобщиха лечебните заведения
Спартан излетя за донорска ситуация

Спартан излетя за донорска ситуация

Екипаж на самолета транспортира от София до Варна и обратно медицински екипи от ВМА  и УМБАЛ „Александровска", съобщиха от Министерството на отбраната
Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Даден е ход на нова, този път на 5-годишно момченце, съобщиха от лечебното заведение
Нова донорска ситуация

Нова донорска ситуация

Тя е реализирана от екип на ИСУЛ, поради медицински показания, не е имало възможност за извършване на трансплантация в България, затова бъбреците са предоставени на Румъния, съобщиха от ИАМН
Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Те са за транспортиране на органи за трансплантация, жестът е от страна на швейцарската агенция SWISSTRANSPLANT
„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
1 2 3 4 5 ... 30 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ