мерки

Опитите за самоубийства намаляват

10-10-2019 14:28
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Опитите за самоубийства намаляват Спадът е на фона на ръст от 60% в световен мащаб, съобщиха експерти на СЗО и НЦОЗА
Опитите за самоубийства в България намаляват през последните 10 години и достигат около 10 на 100 000 население. По този начин страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата. Това съобщиха експерти от СЗО и Националния център за обществено здраве и анализи по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Въпреки това те са категорични, че трябва да се реагира на всеки сигнал, че близък човек може да направи опит за самоубийство.
През 2019 г. Световната здравна организация е определила като основна тема за отбелязването на този ден превенцията на самоубийствата. Мотото е „40 секунди за действие", като усилията са насочени към повишаване на осведомеността за мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Защото на всеки 40 секунди в света някой губи живота си от самоубийство.

 

През последния половин век

 

честотата на опитите за самоубийство в световен мащаб се е повишила с 60% и то заема 10-о място като причина за смърт. „Почти 800 000 души умират от самоубийство всяка година. Между отделните държави данните варират от 5 смъртни случая поради самоубийство на 100 000 до повече от 30 на 100 000. Всяко самоубийство е трагедия и има дълготраен ефект върху хората, които остават след извършителя", каза доц. Михаил Околийски, експерт от Офиса на СЗО в България. Той допълни, че повече от половината от опитите се случват преди 45 години, като 90% от подрастващите, които са загубили по този начин живота си, са от страни с нисък и среден доход. За съжаление самоубийствата са втора водеща причина за смърт при 15-29 годишни млади хора, допълни доц. Околийски.

 

Според психиатрите реалният брой

 

на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи. Всеки втори човек, извършил суициден опит, го повтаря в рамките на следващата една година, обикновено в по-тежка форма. Всеки трети, завършил живота си със самоубийство, е правил и предишен опит, предупреди д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.

По думите му мотивите за суицидното поведение са различни. Близките обаче трябва да знаят, че това е вик за помощ и трябва да се отзоват.

 

По-често опити да прекъснат живота си

 

правят жените, но при мъжете реализираните самоубийства са от 3 до 6 пъти повече, подчертават експертите. Диагнозата и предотвратяването на самоубийствата не са приоритет единствено на психиатрите и на психичноздравните професионалисти, категорични са те. Затова препоръчват общопрактикуващите лекари, към които първо се обръщат хората в риск, да обръжат внимание на симптомите, за да предотвратят евентуален опит. Същото се отнася и за близките на хора, които показват признаци, че може да се самоубият – говорят за това или пък вече са опитвали подобно поведение.

Мотиви за суицидно поведение

Вик (призив) за помощ

Протест, отмъщение

Бягство от тежка житейска ситуация

Бягство от страдание

Самонаказание

Жертвоприношение, за да бъде „изкупена вина"

Сливане/обединяване със загубен любим човек

 

В повечето случаи самоубийствените действия са резултат на комбинация от мотиви. Например депресивният пациент може да изпитва потребност да се самонакаже и да покаже своето страдание, за да привлече вниманието и да потърси помощ.

 
   


В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
1 2 3 4 5 ... 217 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020