мерки

Опитите за самоубийства намаляват

10-10-2019 14:28
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Опитите за самоубийства намаляват Спадът е на фона на ръст от 60% в световен мащаб, съобщиха експерти на СЗО и НЦОЗА
Опитите за самоубийства в България намаляват през последните 10 години и достигат около 10 на 100 000 население. По този начин страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата. Това съобщиха експерти от СЗО и Националния център за обществено здраве и анализи по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Въпреки това те са категорични, че трябва да се реагира на всеки сигнал, че близък човек може да направи опит за самоубийство.
През 2019 г. Световната здравна организация е определила като основна тема за отбелязването на този ден превенцията на самоубийствата. Мотото е „40 секунди за действие", като усилията са насочени към повишаване на осведомеността за мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Защото на всеки 40 секунди в света някой губи живота си от самоубийство.

 

През последния половин век

 

честотата на опитите за самоубийство в световен мащаб се е повишила с 60% и то заема 10-о място като причина за смърт. „Почти 800 000 души умират от самоубийство всяка година. Между отделните държави данните варират от 5 смъртни случая поради самоубийство на 100 000 до повече от 30 на 100 000. Всяко самоубийство е трагедия и има дълготраен ефект върху хората, които остават след извършителя", каза доц. Михаил Околийски, експерт от Офиса на СЗО в България. Той допълни, че повече от половината от опитите се случват преди 45 години, като 90% от подрастващите, които са загубили по този начин живота си, са от страни с нисък и среден доход. За съжаление самоубийствата са втора водеща причина за смърт при 15-29 годишни млади хора, допълни доц. Околийски.

 

Според психиатрите реалният брой

 

на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи. Всеки втори човек, извършил суициден опит, го повтаря в рамките на следващата една година, обикновено в по-тежка форма. Всеки трети, завършил живота си със самоубийство, е правил и предишен опит, предупреди д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.

По думите му мотивите за суицидното поведение са различни. Близките обаче трябва да знаят, че това е вик за помощ и трябва да се отзоват.

 

По-често опити да прекъснат живота си

 

правят жените, но при мъжете реализираните самоубийства са от 3 до 6 пъти повече, подчертават експертите. Диагнозата и предотвратяването на самоубийствата не са приоритет единствено на психиатрите и на психичноздравните професионалисти, категорични са те. Затова препоръчват общопрактикуващите лекари, към които първо се обръщат хората в риск, да обръжат внимание на симптомите, за да предотвратят евентуален опит. Същото се отнася и за близките на хора, които показват признаци, че може да се самоубият – говорят за това или пък вече са опитвали подобно поведение.

Мотиви за суицидно поведение

Вик (призив) за помощ

Протест, отмъщение

Бягство от тежка житейска ситуация

Бягство от страдание

Самонаказание

Жертвоприношение, за да бъде „изкупена вина"

Сливане/обединяване със загубен любим човек

 

В повечето случаи самоубийствените действия са резултат на комбинация от мотиви. Например депресивният пациент може да изпитва потребност да се самонакаже и да покаже своето страдание, за да привлече вниманието и да потърси помощ.

 
   


Проф. Иван Костов е Лекар на годината – София

Проф. Иван Костов е Лекар на годината – София

Шефът на Майчин дом бе удостоен с наградата от Столична лекарска колегия
Рискът приемът да спре е за всички отделения в Педиатрията

Рискът приемът да спре е за всички отделения в Педиатрията

Медици от Педиатрията излязоха неколкократно на протести през тази година. Недостигът на кадри, оборудването на болницата, организацията на работата бяха сред основните проблеми, срещу които протестираха. Няколко месеца по-късно се стигна дотам, че приемът в Интензивното отделение бе спрян, защото остана без анестезиолози. Защо напрежението ексалира до такава степен, какви са проблемите и хоризонтите на Детската болница и изобщо педиатрията в България попитахме д-р Адил Кадъм. Тя е лекар от Отделението по Клинична генетика в "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - Проф. д-р Иван Митев" и едно от лицата на протестите на педиатрите.
Ананиев върна отстранените директори на болници

Ананиев върна отстранените директори на болници

Всички проверки потвърждават, че 3-годишното дете е починало от хеморагична пневмония, съобщиха от МЗ
И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

Касата трябва да изплати на лечебното заведение 170 хил. лв. за надлимитната дейност за два месеца през 2015 г.
Докладът за починалото дете е готов

Докладът за починалото дете е готов

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор" казаха че днес го предават на министър Ананиев
УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

Два от неизползваните досега етажа са ремонтирани и оборудвани с 1.3 млн. лв., осигурени от МЗ
Сменяме джипито до края на декември

Сменяме джипито до края на декември

През юни над 105 хил. души са избрали нов личен лекар
В Сливенската болница търсят 13 сестри

В Сливенската болница търсят 13 сестри

Най-голяма е нуждата за отделението по пулмология, липсва е 1 лаборант
НЗОК спира временно една от услугите си

НЗОК спира временно една от услугите си

Тя позволяваше на здравноосигурените да проверят какви прегледи и изследвания са отчели лекарите им
Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Твърденията за забавяне и неизпълнени обещания са безпочвени
1 2 3 4 5 ... 184 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019