мерки

Опитите за самоубийства намаляват

10-10-2019 14:28
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Опитите за самоубийства намаляват Спадът е на фона на ръст от 60% в световен мащаб, съобщиха експерти на СЗО и НЦОЗА
Опитите за самоубийства в България намаляват през последните 10 години и достигат около 10 на 100 000 население. По този начин страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата. Това съобщиха експерти от СЗО и Националния център за обществено здраве и анализи по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Въпреки това те са категорични, че трябва да се реагира на всеки сигнал, че близък човек може да направи опит за самоубийство.
През 2019 г. Световната здравна организация е определила като основна тема за отбелязването на този ден превенцията на самоубийствата. Мотото е „40 секунди за действие", като усилията са насочени към повишаване на осведомеността за мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Защото на всеки 40 секунди в света някой губи живота си от самоубийство.

 

През последния половин век

 

честотата на опитите за самоубийство в световен мащаб се е повишила с 60% и то заема 10-о място като причина за смърт. „Почти 800 000 души умират от самоубийство всяка година. Между отделните държави данните варират от 5 смъртни случая поради самоубийство на 100 000 до повече от 30 на 100 000. Всяко самоубийство е трагедия и има дълготраен ефект върху хората, които остават след извършителя", каза доц. Михаил Околийски, експерт от Офиса на СЗО в България. Той допълни, че повече от половината от опитите се случват преди 45 години, като 90% от подрастващите, които са загубили по този начин живота си, са от страни с нисък и среден доход. За съжаление самоубийствата са втора водеща причина за смърт при 15-29 годишни млади хора, допълни доц. Околийски.

 

Според психиатрите реалният брой

 

на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи. Всеки втори човек, извършил суициден опит, го повтаря в рамките на следващата една година, обикновено в по-тежка форма. Всеки трети, завършил живота си със самоубийство, е правил и предишен опит, предупреди д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.

По думите му мотивите за суицидното поведение са различни. Близките обаче трябва да знаят, че това е вик за помощ и трябва да се отзоват.

 

По-често опити да прекъснат живота си

 

правят жените, но при мъжете реализираните самоубийства са от 3 до 6 пъти повече, подчертават експертите. Диагнозата и предотвратяването на самоубийствата не са приоритет единствено на психиатрите и на психичноздравните професионалисти, категорични са те. Затова препоръчват общопрактикуващите лекари, към които първо се обръщат хората в риск, да обръжат внимание на симптомите, за да предотвратят евентуален опит. Същото се отнася и за близките на хора, които показват признаци, че може да се самоубият – говорят за това или пък вече са опитвали подобно поведение.

Мотиви за суицидно поведение

Вик (призив) за помощ

Протест, отмъщение

Бягство от тежка житейска ситуация

Бягство от страдание

Самонаказание

Жертвоприношение, за да бъде „изкупена вина"

Сливане/обединяване със загубен любим човек

 

В повечето случаи самоубийствените действия са резултат на комбинация от мотиви. Например депресивният пациент може да изпитва потребност да се самонакаже и да покаже своето страдание, за да привлече вниманието и да потърси помощ.

 
   


НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

НЗОК с гратисен период за медицинските изделия

Надзорният съвет одобри бюджета на здравната каса, ще настояват за отпадане на таксата към НАП
Eкспертният съвет по офталмология редуциран

Eкспертният съвет по офталмология редуциран

Доц. Андрей Андреев е новият главен координатор, реши МЗ
Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
1 2 3 4 5 ... 171 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019