Фармация

Отстъпки на прицел

25-10-2016 17:14
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Отстъпки на прицел Стъпка към фиксиране на цените и окрупняване на пазара, припознаха от гилдията в новите предложения на МЗ
10% увеличение на цените на лекарствата, ограничаване на неетичните маркетингови практики, желание за фиксиране на цените и окрупняване на пазара. Това са диаметрално различни прочити на гилдията върху идеята на здравно министерство да се забрани даването на предметни или финансови бонуси на дистрибутори и аптеки. Спорното предложение е част от промените в закона за лекарствата, който тепърва ще се обсъжда в Министерски съвет и Парламента.
Точният текст гласи, че се забранява предоставянето от производителите към търговците на едро и съответно към аптеките „на преки или косвени стимули при покупка на лекарствени продукти, които обвързват покупката с парични и/или предметни награди, независимо от стойността им и начина на определянето им, и/или с парични награди/стимули, невключени в стойността на лекарствените продукти". Причината за предлагането на текста и спора, до който той доведе е наличието на различна маркетингова политика от страна на дистрибуторите към аптеките в момента. По-големите обекти и вериги, които реализират по-големи заявки и съответно продажби към крайните клиенти получават по-големи бонуси от търговците на едро. Те са под различна форма – екскурзии до чужбина, предметни награди като скъпа техника, предоставяне на безплатни опаковки медикаменти и мостри за пацинетите, финансови отстъпки от цените на лекарствата. Различните видове стимули имат и различен ефект. Първите два вида водят до стимулирането на продажбите на определени медикаменти или добавки от страна на аптеките, а останалите - до формирането на по-ниски крайни цени за пациентите.

Според здравното ведомство новият текст има за цел да ограничи наличието на неетичните практики сред фармацевтите като обвързването на обем заявени и пласирани лекарства с подаряването на екскурзии до екзотични дестинации или получаването на други подобни стимули. Той обаче не забранява даването на законните търговски отстъпки по веригата производител-дистрибутор-аптека, които генерират по-ниските цени, категорични са от ведомството на Петър Москов.

На подобно мнение са и от Българския фармацевтичен съюз. Този текст не ограничава по никакъв начин даването на финансови отстъпки, които са включени във фактурите, обясни Светослав Крумов, гл. секретар на съсловната организация. Според него появата на текста има за цел да спре единствено и само наградите към фармацевтите за определен брой покупки, както и даването на определени промоции или бонуси под формата на безплатни продукти към аптеката.

На противоположното мнение обаче са от Асоциацията на собствениците на аптеки. Забраната да се дават отстъпки на всички, означава, че те няма да стигнат до крайния клиент, което драстично ще увеличи цените на лекарствата, категоричен е председателят й Николай Костов. Според него медикаментите ще поскъпнат поне с 10%, а идеята обслужва интересите на малките аптеки, които почти не получават отстъпки.

В гилдията има и трета страна по въпроса, която се намира някъде по средата. Спорно е дали приемането на тези текстове ще спре предоставянето на всички видове отстъпки, казва Константин Качулев, също фармацевт и председател на Сдружение експерти за просперитет на гражданското общество. Според него, ако се ограничи само предоставянето на отстъпки под формата на натура – в брой безплатни опаковки, това няма да повлияе на крайната цена на лекарствата. Причината е, че тези натур-рабати ще се трансформират във финансови. Ако текстовете означават въвеждане на пълна забрана за предоставяне на отстъпки по веригата обаче, поскъпване на крайните цени за пациентите ще има.

Въпреки наличието на диаметрално противоположни мнения в гилдията за предлаганите текстове, повечето й представители са единодушни в едно – предложенията са стъпка към въвеждането на фиксирани цени. Понятието означава лекарствата да се предлагат на едни и същи крайни стойности до пациентите във всички аптеки. Така основен фактор за налагането на една аптека ще трябва да стане не ниската цена, а по-добрата услуга, предоставяна от квалифициран фармацевт. Заради това тази идея от години се счита, че изповядва фармцевтичният съюз, а срещу нея са собствениците на аптеки. Това обаче е доста опростено виждане. Причината е, че до фиксираните цени може да се реализират по два основни начина – с възможност за предоставяне на отстъпки, които да остават за аптеките или без такава. В първия случай действително услугата ще има не малка стойност за привличане на клиентите. При втория обаче аптеките, които са част от големи вертикални и хоризонтални структури във фармацията ще имат доста голямо преимущество пред останалите по чисто финансови причини. А секторът е в лошо състошние и в монета. Постоянният ценови натиск на държавата към производителите води съответно до същото и надолу по веригата. Средната отсъпка към аптеките в момента е около 12% за медикаменти без рецепта и около 10% за лекарства с рецепта, казват фармацевтите. Според техните наблюдения тя е най-ниската в ЕС.

Наличието на вертикална и хоризонтална интеграция на нашия пазар води до притеснение сред някои аптекари и от въвеждането на един друг текст в проектозакона, който всички фармацевти би трябвало да приветстват. Това е идеята за генеричното заместване на медикаментите, която дава възможност на аптекарите да сменят търговската марка на лекарствата, които е предписал докторът. Ако тя се използва неетично, би могла да доведе до налагането на определени брандове чрез веригите аптеки и изключването на други медикаменти от пазара. Колко и кои от опасенията на фармацевтите са основателни очакваме да стане ясно при обсъжданията в парламента.Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

На кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
СТАДА придобива Валмарк

СТАДА придобива Валмарк

Тя е една от водещите компании в Централна Европа в сферата на продуктите за грижа за здравето
ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

Медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми
Надзорниците коригираха пропуск  в бюджета

Надзорниците коригираха пропуск в бюджета

НС на НЗОК проведе извънредно заседание и попълни важен списък с лекарства
МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

Това са онкомедикаменти, препарати за трансплантирани и за лечение на редки болести
Липсват лекарства за онкозаболявания

Липсват лекарства за онкозаболявания

Те не са разрешени за продажба у нас, но са нужни на пациентите, алармират от сдружение „Лимфом"
Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата и фармацевтичните фирми ще договарят критерии за ефекта от терапиите, предвиждат промени в проектобюджета на фонда
1 2 3 4 5 ... 60 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019