Коментари

Никой няма да отнема деца от семейства

09-10-2019 17:15
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Никой няма да отнема деца от семействаСтратегия за детето няма, трябва да спрем истерията, която някои организации се опитват да създават, казва зам.-министър Зорница Русинова
Фалшиви слухове тласнаха родители от Сливен да изведат децата си от класните стаи заради твърдения, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение „Стратегията за детето". Срещу приемането на документа имаше поредица от протести и в крайна сметка социалното министерство отмени стратегията. Въпреки че министър Бисер Петков многократно заяви това напрежение по темата продължава да има. Защо се стигна дотук коментира Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.
Стратегия за детето няма. Проблемът с фалшивата новина, заради която родители изведоха децата си от училище, не е комуникационен. Надявам се прокуратурата и службите на реда да установят кой подстрекава протестите, напрежението в Сливен, Карнобат и Сунгурларе.

Засега индикации са, че ситуацията се успокоява.
ааа
Поне това е обратната ни връзка от инспекторатите и директорите на училищата по райони. Още през миналата седмица имаше подобни провокации в Пловдив и София, съответно в кварталите Столипиново и Факултета. Това, което мога да кажа е, че никой няма да отнема деца от семейства. Не можем да се поддаваме и трябва да спрем истерията, която някои организации се опитват да създават. Всичко това е продукт на провокации. Вярвам, че след като минат изборите част от тях ще престанат. Това, което забелязваме през последните 5-6 месеца е, че има сериозно активизиране на протестите.

Тази истерия има доста сериозен политически контекст.

Но категорично децата няма да бъдат изнасяни в Норвегия. Ако родител пуши вкъщи пред детето си, то няма да му бъде взето, ако е отишъл за 10 минути до магазина и го е оставил само - също. Но, ако системно се упражнява насилие над дете, да над него ще бъде наложена мярка за закрила, защото това е недопустимо. Законът за закрила на детето действа от повече от 15 години.
aaaa
В ежедневието си ние имаме потресаващи случаи
aaaa
на деца, които са изоставени и сериозно неглижирани като грижа. И системата на закрила на детето цели точно това - да помогнем на тези подрастващи, които са претърпели насилие, които са изоставени от родителите си. И да намерим начина, по който всички ние като общество да ги подкрепим. Ние ще продължим неотстъпно да разказваме какво прави системата за закрила. Бих апелирала всеки човек, който има притеснения и съмнения какво се случва да се обръща с въпроси не само към нас-институциите, но и към директорите в училището, лекаря в болницата, джипито, което се грижи за детето.
aaaa
Ако някой се притеснява, че съсед, който му има зъб,
aaaa
може да звънне на социалните и да им каже да му вземат детето, това е абсолютно несъстоятелно. Но, ако съсед чуе, че системно има насилие в съседния апартамент, той трябва да ни се обади, за да можем да се намесим.
Това, което в момента се случва е тикане на едни доста сериозно провокативни практики. През последните години положихме усилия в България да няма неграмотни деца, с механизма, който създадохме с МОН върнахме 40 хил. деца в класната стая. Всеки, който цели да изведе децата от училище, не иска в България да има грамотни деца.


Отлагат Закона за социалните услуги

Отлагат Закона за социалните услуги

Новият министър Деница Сачева заяви във Фейсбук, че подкрепя тази мярка
Патриотите поискаха отлагане на Закона за социалните услуги

Патриотите поискаха отлагане на Закона за социалните услуги

Настоящият вариант дава възможност за тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности, казват от НФНС
Ядем повече месо и риба, намаляваме хляба

Ядем повече месо и риба, намаляваме хляба

Увеличаваме и консумацията на плодове и зеленчуци, сочат данните на НОИ за последните 10 години
БАБХ проверява рибата за Никулден

БАБХ проверява рибата за Никулден

Контролът ще се провежда в цялата страна в заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси
Бисер Петков подаде оставка

Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителствената пресслужба
Българската Коледа помогна на 551 деца

Българската Коледа помогна на 551 деца

Президентът Румен Радев открива 17-тото издание на кампанията във УМБАЛ "Св. Марина"-Варна
В Ню Йорк без е-цигари

В Ню Йорк без е-цигари

Властите одобриха законопроект за забрана и на ароматизираните смеси
КНСБ: Дългите болнични са с най-голям ръст

КНСБ: Дългите болнични са с най-голям ръст

Разходите за обезщетения за временна неработоспособност се увеличават два пъти от 2011 до 2018 г.
Шествие против насилието над жени

Шествие против насилието над жени

Неправителствени организации ще поискат повече кризисни центрове за жертвите на домашен тормоз
КЗП: Внимавайте с бутонните батерии

КЗП: Внимавайте с бутонните батерии

Комисията започва проверки на коледните стоки и намаленията в магазините
1 2 3 4 5 ... 36 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019