Коментари

Никой няма да отнема деца от семейства

09-10-2019 17:15
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Никой няма да отнема деца от семействаСтратегия за детето няма, трябва да спрем истерията, която някои организации се опитват да създават, казва зам.-министър Зорница Русинова
Фалшиви слухове тласнаха родители от Сливен да изведат децата си от класните стаи заради твърдения, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение „Стратегията за детето". Срещу приемането на документа имаше поредица от протести и в крайна сметка социалното министерство отмени стратегията. Въпреки че министър Бисер Петков многократно заяви това напрежение по темата продължава да има. Защо се стигна дотук коментира Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.
Стратегия за детето няма. Проблемът с фалшивата новина, заради която родители изведоха децата си от училище, не е комуникационен. Надявам се прокуратурата и службите на реда да установят кой подстрекава протестите, напрежението в Сливен, Карнобат и Сунгурларе.

Засега индикации са, че ситуацията се успокоява.
ааа
Поне това е обратната ни връзка от инспекторатите и директорите на училищата по райони. Още през миналата седмица имаше подобни провокации в Пловдив и София, съответно в кварталите Столипиново и Факултета. Това, което мога да кажа е, че никой няма да отнема деца от семейства. Не можем да се поддаваме и трябва да спрем истерията, която някои организации се опитват да създават. Всичко това е продукт на провокации. Вярвам, че след като минат изборите част от тях ще престанат. Това, което забелязваме през последните 5-6 месеца е, че има сериозно активизиране на протестите.

Тази истерия има доста сериозен политически контекст.

Но категорично децата няма да бъдат изнасяни в Норвегия. Ако родител пуши вкъщи пред детето си, то няма да му бъде взето, ако е отишъл за 10 минути до магазина и го е оставил само - също. Но, ако системно се упражнява насилие над дете, да над него ще бъде наложена мярка за закрила, защото това е недопустимо. Законът за закрила на детето действа от повече от 15 години.
aaaa
В ежедневието си ние имаме потресаващи случаи
aaaa
на деца, които са изоставени и сериозно неглижирани като грижа. И системата на закрила на детето цели точно това - да помогнем на тези подрастващи, които са претърпели насилие, които са изоставени от родителите си. И да намерим начина, по който всички ние като общество да ги подкрепим. Ние ще продължим неотстъпно да разказваме какво прави системата за закрила. Бих апелирала всеки човек, който има притеснения и съмнения какво се случва да се обръща с въпроси не само към нас-институциите, но и към директорите в училището, лекаря в болницата, джипито, което се грижи за детето.
aaaa
Ако някой се притеснява, че съсед, който му има зъб,
aaaa
може да звънне на социалните и да им каже да му вземат детето, това е абсолютно несъстоятелно. Но, ако съсед чуе, че системно има насилие в съседния апартамент, той трябва да ни се обади, за да можем да се намесим.
Това, което в момента се случва е тикане на едни доста сериозно провокативни практики. През последните години положихме усилия в България да няма неграмотни деца, с механизма, който създадохме с МОН върнахме 40 хил. деца в класната стая. Всеки, който цели да изведе децата от училище, не иска в България да има грамотни деца.


Отрова за мишки е вероятната причина за смъртта на детето от Кардам

Отрова за мишки е вероятната причина за смъртта на детето от Кардам

От отвори в стената са иззети химически препарати с изключително силно действие, каза Сотир Цацаров
Синдикатите излизат на протест за болничните

Синдикатите излизат на протест за болничните

Решението е взето на заседание на двата стачни комитета от КТ Подкрепа и КНСБ
Борисов се намеси за болничния

Борисов се намеси за болничния

Няма входирано предложение, няма и да има такова, каза премиерът
От 5000 и 8000 деца се нуждаят от палиативни грижи

От 5000 и 8000 деца се нуждаят от палиативни грижи

Неправителствена организация иска хосписи и за болните малчугани
Синдикатите готвят стачка заради болничните

Синдикатите готвят стачка заради болничните

Искат спешна среща с Борисов и оттегляне на предложението да не се плаща първия ден
Над 800 души измериха кръвната си захар в София

Над 800 души измериха кръвната си захар в София

Инициативата „Бягаме с кауза – променяме диабета" се проведе в събота „Южния парк" в София
Фалшиви био храни на пазара

Фалшиви био храни на пазара

Всяка пета проба се оказва замърсена, сочат проверките
Броят на недоносените бебета расте

Броят на недоносените бебета расте

Необходимо е хората да бъдат информирани по-добре за този проблем
Над 5300 аборта през третото тримесечие

Над 5300 аборта през третото тримесечие

Има тенденция за лек спад в прекъсването на бременността, сочат данните на НЦОЗА
Подвигът на поста е тежка война със самите себе си

Подвигът на поста е тежка война със самите себе си

Днес започва 40-дневният пост преди един от най-големите християнски празници - Рождество Христово. Време за поглед към себе си, за притихване, смирение, равносметка, за молитва в очакване на чудото. Какъв е смисълът на поста, защо той не е диета и как трябва да подходим, попитахме отец Добромир Димитров.
1 2 3 4 5 ... 35 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019