напрежение

Проверяват служител на МО за фалшивите новини за отнемане на деца

09-10-2019 15:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проверяват служител на МО за фалшивите новини за отнемане на деца Министър-председателят Бойко Борисов помоли медиите да помогнат в задачата за повече информация относно Стратегията за детето
Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е замесен във разпространяването на фалшиви новини, за това как ще бъдат отнемани деца от ромски произход от родителите им. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет. Поводът е паниката от началото на седмицата в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.
Всичко започва в началото на седмцата, когато две училища в Сливан, в които учат деца от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Родителите отведоха децата си, като обясняваха, че са получили обаждане по телефона, как от "Закрила на детето" ще отнемат децата, на онези, които не са припознати от бащите им. А такива са по-големият процент от тях.

 

Това е организирана дезинформационна

кампания сред ромските общности, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. Той заяви, че вече е инструктирал институциите да говорят и да работят ежедневно с децата и родителите им. "Това, което се случи в последните дни, има за цел да разруши доверието. Очевидно става въпрос за престъпна злоупотреба със страховете на родителите. Това е чудовищна лъжа. Няма никаква истина. Чухме всякакви неща", коментира още той.

 

С този казус започна и заседанието

на кабинета днес. Премиерът Бойко Борисов коментира масовата психоза, която се създаде сред родителите. "Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини. Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма?! Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца", Възмути се той и помоли медиите да помогнат в задачата да се даде повече информация относно Стратегията за детето.

Според вицепремиерът Томислав Дончев

външни и вътрешни сили, са замесени в цялото мероприятие. Той бе категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато то живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол", уточни виципремиерът. По думите му атаката идва след системните усилия на правителството да върне децата в клас. „40 000 деца сме върнали. Няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация", каза Дончев и намекна, че служител на Министрството на отбраната е замесен във фалшивите новини.

Служител от пресцентъра на военното министерство

ще бъде разследван, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Ще проверя и ще взема необходимите мерки, ако това се окаже вярно. След като вие не виждате моя позиция или позиция на моите колеги в парламента, означава, че такава политическа позиция няма и ако някой се заиграва, било поради неразбиране или поради други причини, особено служители в моето ведомство, затова ще бъдат взети необходимите мерки",каза Каракачанов. Междувременно сливенската районна прокуратура образува досъдебно производство за всяване на паника и разпространяването на заблуждаваща информация.Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
Наградиха кръводарители в УМБАЛ Бургас

Наградиха кръводарители в УМБАЛ Бургас

Грамоти получиха и жители на града, ръководства на учебни заведения и други учреждения за хуманната си дейност
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020