напрежение

Проверяват служител на МО за фалшивите новини за отнемане на деца

09-10-2019 15:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проверяват служител на МО за фалшивите новини за отнемане на деца Министър-председателят Бойко Борисов помоли медиите да помогнат в задачата за повече информация относно Стратегията за детето
Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е замесен във разпространяването на фалшиви новини, за това как ще бъдат отнемани деца от ромски произход от родителите им. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет. Поводът е паниката от началото на седмицата в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.
Всичко започва в началото на седмцата, когато две училища в Сливан, в които учат деца от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Родителите отведоха децата си, като обясняваха, че са получили обаждане по телефона, как от "Закрила на детето" ще отнемат децата, на онези, които не са припознати от бащите им. А такива са по-големият процент от тях.

 

Това е организирана дезинформационна

кампания сред ромските общности, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. Той заяви, че вече е инструктирал институциите да говорят и да работят ежедневно с децата и родителите им. "Това, което се случи в последните дни, има за цел да разруши доверието. Очевидно става въпрос за престъпна злоупотреба със страховете на родителите. Това е чудовищна лъжа. Няма никаква истина. Чухме всякакви неща", коментира още той.

 

С този казус започна и заседанието

на кабинета днес. Премиерът Бойко Борисов коментира масовата психоза, която се създаде сред родителите. "Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини. Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма?! Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца", Възмути се той и помоли медиите да помогнат в задачата да се даде повече информация относно Стратегията за детето.

Според вицепремиерът Томислав Дончев

външни и вътрешни сили, са замесени в цялото мероприятие. Той бе категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато то живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол", уточни виципремиерът. По думите му атаката идва след системните усилия на правителството да върне децата в клас. „40 000 деца сме върнали. Няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация", каза Дончев и намекна, че служител на Министрството на отбраната е замесен във фалшивите новини.

Служител от пресцентъра на военното министерство

ще бъде разследван, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Ще проверя и ще взема необходимите мерки, ако това се окаже вярно. След като вие не виждате моя позиция или позиция на моите колеги в парламента, означава, че такава политическа позиция няма и ако някой се заиграва, било поради неразбиране или поради други причини, особено служители в моето ведомство, затова ще бъдат взети необходимите мерки",каза Каракачанов. Междувременно сливенската районна прокуратура образува досъдебно производство за всяване на паника и разпространяването на заблуждаваща информация.Буферните паркинги на София са безплатни

Буферните паркинги на София са безплатни

Замърсяването на въздуха втори ден е високо, предлагат 2 години затвор за изгаряне на боклуци
Продават месо онлайн без контрол

Продават месо онлайн без контрол

Търговците признават, че отглеждат и колят животните сами
БАБХ започва проверки в зимните курорти

БАБХ започва проверки в зимните курорти

Ще се инспектират търговски обекти и ресторанти за правилно съхранение на храните
Засилен котрол по пътища и кръчми за 8 декември

Засилен котрол по пътища и кръчми за 8 декември

Ще бъдат проверени заведения за алкохол с неясен произход, съобщиха от полицията
Отново мръсен въздух в София

Отново мръсен въздух в София

Прогнозата на Столична община е, че нивото на фини прахови частици ще е в норма, затова няма да има зелен билет
Отлагат Закона за социалните услуги

Отлагат Закона за социалните услуги

Новият министър Деница Сачева заяви във Фейсбук, че подкрепя тази мярка
Патриотите поискаха отлагане на Закона за социалните услуги

Патриотите поискаха отлагане на Закона за социалните услуги

Настоящият вариант дава възможност за тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности, казват от НФНС
Ядем повече месо и риба, намаляваме хляба

Ядем повече месо и риба, намаляваме хляба

Увеличаваме и консумацията на плодове и зеленчуци, сочат данните на НОИ за последните 10 години
БАБХ проверява рибата за Никулден

БАБХ проверява рибата за Никулден

Контролът ще се провежда в цялата страна в заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси
Бисер Петков подаде оставка

Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителствената пресслужба
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019