напрежение

Проверяват служител на МО за фалшивите новини за отнемане на деца

09-10-2019 15:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проверяват служител на МО за фалшивите новини за отнемане на деца Министър-председателят Бойко Борисов помоли медиите да помогнат в задачата за повече информация относно Стратегията за детето
Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е замесен във разпространяването на фалшиви новини, за това как ще бъдат отнемани деца от ромски произход от родителите им. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет. Поводът е паниката от началото на седмицата в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.
Всичко започва в началото на седмцата, когато две училища в Сливан, в които учат деца от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Родителите отведоха децата си, като обясняваха, че са получили обаждане по телефона, как от "Закрила на детето" ще отнемат децата, на онези, които не са припознати от бащите им. А такива са по-големият процент от тях.

 

Това е организирана дезинформационна

кампания сред ромските общности, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. Той заяви, че вече е инструктирал институциите да говорят и да работят ежедневно с децата и родителите им. "Това, което се случи в последните дни, има за цел да разруши доверието. Очевидно става въпрос за престъпна злоупотреба със страховете на родителите. Това е чудовищна лъжа. Няма никаква истина. Чухме всякакви неща", коментира още той.

 

С този казус започна и заседанието

на кабинета днес. Премиерът Бойко Борисов коментира масовата психоза, която се създаде сред родителите. "Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини. Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма?! Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца", Възмути се той и помоли медиите да помогнат в задачата да се даде повече информация относно Стратегията за детето.

Според вицепремиерът Томислав Дончев

външни и вътрешни сили, са замесени в цялото мероприятие. Той бе категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато то живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол", уточни виципремиерът. По думите му атаката идва след системните усилия на правителството да върне децата в клас. „40 000 деца сме върнали. Няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация", каза Дончев и намекна, че служител на Министрството на отбраната е замесен във фалшивите новини.

Служител от пресцентъра на военното министерство

ще бъде разследван, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Ще проверя и ще взема необходимите мерки, ако това се окаже вярно. След като вие не виждате моя позиция или позиция на моите колеги в парламента, означава, че такава политическа позиция няма и ако някой се заиграва, било поради неразбиране или поради други причини, особено служители в моето ведомство, затова ще бъдат взети необходимите мерки",каза Каракачанов. Междувременно сливенската районна прокуратура образува досъдебно производство за всяване на паника и разпространяването на заблуждаваща информация.Дари надежда на Петър

Дари надежда на Петър

Млади медици обединиха усилия в името на един живот, необходими са още 875 хил. лв. за лечение на 25 годишното момче
Вдигат пенсиите с 6.7% от юли 2020 г.

Вдигат пенсиите с 6.7% от юли 2020 г.

Бизнесът ще плаща първите 3 дни болнични и догодина
Десетки лекари в надпреварата за кмет

Десетки лекари в надпреварата за кмет

Политиците залагат на високия им имидж, за да привлекат повече гласове
Стотици жертви на трафик от началото на годината

Стотици жертви на трафик от началото на годината

Данните сочат, че има спад при децата, подложени на насилствена експлоатация
Закриват дома за деца във Видин

Закриват дома за деца във Видин

На негово място от 1 януари 2020 г. се открива Център за комплексно обслужване на деца с увреждания
2.4 млн. лв. допълнително за спорт на децата

2.4 млн. лв. допълнително за спорт на децата

Правителството ги отпуска за физическо възпитание в училищата и градините
Мним доктор влиза в затвора

Мним доктор влиза в затвора

48-годишен старозагорец, е обвинен че упражнява лекарска професия без да има необходимото образование
2000 деца са изведени от рискови семейства

2000 деца са изведени от рискови семейства

Няма нито едно изпратено в Норвегия, а са настанени при роднини и близки
Откриха изоставено бебе в столицата (ОБНОВЕНА)

Откриха изоставено бебе в столицата (ОБНОВЕНА)

Детето е намерено между етажите на блок в квартал „Люлин"
Oт MO oтрекоха за схемата с фалшивата новина

Oт MO oтрекоха за схемата с фалшивата новина

„Нищо свързано с мен няма принос към това", каза шефът на пресцентъра на ведомството Александър Урумов
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019