Мерки

40% от пълнолетните са с наднормено тегло

09-10-2019 13:50
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
40% от пълнолетните са с наднормено теглоОчаква се след пет години всеки втори да е в тази група, каза проф. Здравко Каменов
40 на сто от пълнолетните са с наднормено тегло, а в следващите 5 години в тази група ще е всеки втори. Това каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска" , по повод Световния ден за борба със затлъсяването, 11 октомври.
От 2020 година Световния ден на борба със  затлъстяването ще се чества на 4 март. Тази година, обаче го отбелязваме на 11 октомври. А статистиката за хората с наднорменото тегло и със затлъстяване е повече от тревожна. Затова специалистите определятзатлъстяването като един от големите здравни проблеми в света.

 

Обилното хранене с неподходяща храна,

ниската физическа активност и стреса са най- мощните фактори за натрупването на излишните килограми, каза проф. Здравко Каменов от Александровска. По думите на експерта най-сериозен проблем със затлъстяването имат хората в страни като Мексико, Австралия и Канада. Освен това във всички европейски държави има повишаване на честотата на затлъстяването, като най- високи са процентите на болестност в Германия, Финландия, Обединеното Кралство и Унгария.

Особено притеснителен е факта, че

все повече деца страдат от затлъстяване, каза проф. Каменов. „Световната федерация по затлъстяване определя затлъстяването, като хронично рецидивиращо заболяване с прогресиращ ход. И трябва да се взимат спешни мерки за превенция и контрол на тази глобална епидемия", допълни експерта.

Над 800 милиарда долара на година

са средствата, които се дават, за да се лекува затлъстяването и последиците от него. Очаква се след 5 години тази цифра да достигне 1.2 трилиона на година. „Това е така, защото затлъстяването е свързано с развитието на повече от 195 усложнения, най-важните от които са сънна апнея, дислипидемия, диабет 2, онкологични заболявания, остеоратрит и депресия", каза проф. Каменов. "Рискът от развитие на различни усложнения намалява значително, ако хората с наднормено тегло и затлъстяване отслабнат с 5%. Тази редукция на теглото ще снижи риска от развитие на сънна апнея с 80%. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2", уточни проф. Каменов.

Оказва се, че затлъстяването уврежда

и спермограмата на мъжете. Така на фона на демографска криза у нас и на тенденцията за увеличаване на броя на затлъстелите, прогнозите не са оптимистични, категорични са медиците. Според доц. Пламен Попиванов, от особено значение е не само количеството, но и вида на натрупаната мазнина в тялото. По думите му дали ще бъдем дебели зависи още от вътреутробното ни развитие. Той обясни, че ако една майка гладува по време на бременността, то бебето се развива с нагласата за живот при глад. Така на практика, се формират деца със склонност към наднормено тегло и други без този проблем.

По думите на специалиста, не само

теглото на човека е важно, за това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, но и това по какъв начин е разпределението на килограмите в мускулната маса и мастната тъкан. Друг все още валиден критерии е обиколката на талията. Така например при мъже над 18 години за нормално се счета съдържанието на мазнини да е между 8 и 21 процента, а при жените в тази възраст, между 17 и 33 на сто.

Д-р Наталия Темелкова обясни, че трудността на

Отслабването се корени в това, че проблемът е комплексен. Регулирането на теглото се извършва чрез сложен механизъм, в който са включени ендокринната, нервната и стомашно-чревната системи. Когато човек започне да отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът му се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките поне на една година. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия, след това идва медикаментозна терапия или бариатрична хирургия. НЗОК обаче не поема разходите за медикаментозното лечение на пациентие, казаха експертите.Двама от трима у нас с наднормено тегло

Двама от трима у нас с наднормено тегло

Затлъстяването увеличава риска за над 200 други хронични болести, сред които и диабет, казва проф. Здравко Каменов
Мерят безплатно гликиран  хемоглобин

Мерят безплатно гликиран хемоглобин

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за ранно откриване на диабет
Безплатни изследвания на холестерол

Безплатни изследвания на холестерол

Лекарите от ВМА ще мерят и кръвната захар в Световния ден за борба с диабета
Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Обучението да бъде включено в дейността на специалистите

Един новооткрит пациент с диабет може 5 години да не стигне до ендокринолог, което е абсурдно
Започва училище по диабет

Започва училище по диабет

Инициативата се провежда в МУ-София
Израел е блестящ пример за диабетна програма

Израел е блестящ пример за диабетна програма

Той е възможен и у нас, стига да не го побългарим, казва доц. Пламен Попиванов
Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Диабетът е патология, която силно ни вълнува

Профилактиката на заболяването ще е и превенция на мозъчното стареене, казва акад. Лъчезар Трайков
Диабетната програма е необходимост за България

Диабетната програма е необходимост за България

Пациентите трябва да са наши съюзници, а не врагове на самите себе си, казва проф. Сабина Захариева
Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Всички трябва да говорим за национална диабетна програма

Ще представя това общо желание пред министъра на здравеопазването, казва д-р Даниела Дариткова
Подкрепа за диабетната програма

Подкрепа за диабетната програма

Здравната комисия в НС ще даде препоръка на МЗ за приемането й, медицинският елит защити необходимостта от стратегическия документ
Банер
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ