лица

Феята на зъбките

11-10-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Феята на зъбкитеВ Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
Това е Виктория Николова. Тя е на 25 години и е от Пловдив. Виктория е втората по успех в 44-тия випуск на Факултета по дентална медицина. Броени дни след промоцията се срещаме с нея за да поговорим за емоцията на студентските години, за пътищата на професията и за важните житейски срещи. Виктория се оказва, невероятно лъчезарен и приятен събеседник.
Виктория все още е подвластна на силната емоция от официалната церемония по връчването на дипломите, защото именно тя беше избрана и имаше честта да прочете и води полагането на Хипократовата клетва от целия випуск, пред огромната аудитория в препълнената „Аула Магна".

Само след броени дни

 

ще започне и работа. Вече като дипломиран стоматолог лекар по дентална медицина. Разказва, че очаква този момент с нетърпение от 6 години. Работила е, но като студентка. Това лято е ходила да асистира в стоматологичната практика на личния си стоматолог, където започва работа.  За първия си работодател говори с възхищение, защото семейният зъболекар е успял да спечели доверието й, още когато е била дете. Той е бил вдъхновението да избере тази професия.

Разказва, че когато заедно с брат й

са ходили в кабинета му лекаря е обяснявал всеки от инструментите, които използва за какво служи. Щастлива е, че е успяла да получи предложение за робота точно от него, защото доста от колегите й все още си търсят работа. „Тук в Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа", обяснява тя. Никой в семейството на Виктория не е медик. Родителите й се занимават с търговия, а брат й учи маркетинг в Англия. Тя обаче взима това решение твърде малка и то след инцидент. Игра на гоненица и падане на земята травмират предните зъби на Виктория, когато е на 6 години. „Беше голяма паника, дядо ме заведе в Стоматологичния факултет тогава", спомня си Виктория. Това е и първата й среща с тази част от медицината. Посреща я студент, един усмихнат и приветлив бъдещ лекар. С много внимание и грижа подхожда към уплашеното дете. И така връзката лекар- пациент се случва. Така се ражда и доверието и спокойствието, че да ходиш на зъболекар не е неприятна работа.

Много важно е да успееш да

предразположиш едно дете, казва Виктория. Защото често те идват тогава, когато е станал някакъв инцидент, какъвто е бил случаят с нея. Или пък, когато имат болка, добавя тя. Сега иска да натрупа опит, защото знания има, остава практиката. Завършила е английската гимназия. Казва, че онези от съучениците й, които са се насочили към медицината са избрали хуманната медицина, не  денталната. Тя не съжалява, защото зъбите са онзи орган, който най-силно я вълнува. Подготовка за кандидатстване започва година и половина по-рано за химията и около година по-рано за биология. „Когато аз кандидатствах променяха формата на изпита по биология, въвеждаха тест. Най-голямата предизвикателство беше, че трябваше да се наизустят едни теми", спомня си тя.

Питам я с какво ще запомни следването си,

А тя ми разказва случка от първи курс. Анатомията й е била една от най-интересните дисциплини. По-големи колеги са я предупреждавали никога да не ходи гладна на упражнение, за да не й стане лошо. Приемала е всичко със смях, защото е била убедена, че на нея такова нещо не може да й се случи. Защото от нищо не я е изпитва гнус и може без страх да гледа кръв. Една сутрин обаче, не останало време за закуска и хукнала към залата за упражнение по анатомия гладна. Когато влязла там я посрещнала силна непоносима миризма на формалин, толкова силна, че била като шок. Не разбрала как й прилошало и се строполила на земята.

Оказва се, че от студентските години

Виктория е съхранила само весели и приятни спомени. Създала е и доста приятелства. Разказва, че колегите й от нейния курс искат да отидат на допълнително обучение в чужбина, но да работят в България. „Аз не мога да си представя, че ще живея на друго място и ще работя там. Брат ми също мисли като мен, той само да завърши, ще се върне тук да работи", разказва Виктория. Споделя, че би искала да натрупа повече умения по ортодонтията, защото това ѝ е липсвало като практика в университета. Не знае все още дали би специализирала в такава насока. Сега иска повече срещи с възрастни пациенти, защото те дават така нужния ѝй опит. Помни и първият си пациент, от студентската практика. Бил възрастен мъж с кариес. Тя започнала работа по зъбъта му и видяла, как дядото заспал на стола. Така не го притеснявало какво прави тя, че даже похърквал. Останал много доволен, защото нищо не усетил, а само за една дрямка време бил с излекуван зъб. В името на Виктория е закодирана силата на победата, доказала е че може да сбъдва мечтите си, а времето ще покаже с колко още много от тях ще се накичи.Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Нека да помълчим

Нека да помълчим

Смятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020