лица

Феята на зъбките

11-10-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Феята на зъбкитеВ Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
Това е Виктория Николова. Тя е на 25 години и е от Пловдив. Виктория е втората по успех в 44-тия випуск на Факултета по дентална медицина. Броени дни след промоцията се срещаме с нея за да поговорим за емоцията на студентските години, за пътищата на професията и за важните житейски срещи. Виктория се оказва, невероятно лъчезарен и приятен събеседник.
Виктория все още е подвластна на силната емоция от официалната церемония по връчването на дипломите, защото именно тя беше избрана и имаше честта да прочете и води полагането на Хипократовата клетва от целия випуск, пред огромната аудитория в препълнената „Аула Магна".

Само след броени дни

 

ще започне и работа. Вече като дипломиран стоматолог лекар по дентална медицина. Разказва, че очаква този момент с нетърпение от 6 години. Работила е, но като студентка. Това лято е ходила да асистира в стоматологичната практика на личния си стоматолог, където започва работа.  За първия си работодател говори с възхищение, защото семейният зъболекар е успял да спечели доверието й, още когато е била дете. Той е бил вдъхновението да избере тази професия.

Разказва, че когато заедно с брат й

са ходили в кабинета му лекаря е обяснявал всеки от инструментите, които използва за какво служи. Щастлива е, че е успяла да получи предложение за робота точно от него, защото доста от колегите й все още си търсят работа. „Тук в Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа", обяснява тя. Никой в семейството на Виктория не е медик. Родителите й се занимават с търговия, а брат й учи маркетинг в Англия. Тя обаче взима това решение твърде малка и то след инцидент. Игра на гоненица и падане на земята травмират предните зъби на Виктория, когато е на 6 години. „Беше голяма паника, дядо ме заведе в Стоматологичния факултет тогава", спомня си Виктория. Това е и първата й среща с тази част от медицината. Посреща я студент, един усмихнат и приветлив бъдещ лекар. С много внимание и грижа подхожда към уплашеното дете. И така връзката лекар- пациент се случва. Така се ражда и доверието и спокойствието, че да ходиш на зъболекар не е неприятна работа.

Много важно е да успееш да

предразположиш едно дете, казва Виктория. Защото често те идват тогава, когато е станал някакъв инцидент, какъвто е бил случаят с нея. Или пък, когато имат болка, добавя тя. Сега иска да натрупа опит, защото знания има, остава практиката. Завършила е английската гимназия. Казва, че онези от съучениците й, които са се насочили към медицината са избрали хуманната медицина, не  денталната. Тя не съжалява, защото зъбите са онзи орган, който най-силно я вълнува. Подготовка за кандидатстване започва година и половина по-рано за химията и около година по-рано за биология. „Когато аз кандидатствах променяха формата на изпита по биология, въвеждаха тест. Най-голямата предизвикателство беше, че трябваше да се наизустят едни теми", спомня си тя.

Питам я с какво ще запомни следването си,

А тя ми разказва случка от първи курс. Анатомията й е била една от най-интересните дисциплини. По-големи колеги са я предупреждавали никога да не ходи гладна на упражнение, за да не й стане лошо. Приемала е всичко със смях, защото е била убедена, че на нея такова нещо не може да й се случи. Защото от нищо не я е изпитва гнус и може без страх да гледа кръв. Една сутрин обаче, не останало време за закуска и хукнала към залата за упражнение по анатомия гладна. Когато влязла там я посрещнала силна непоносима миризма на формалин, толкова силна, че била като шок. Не разбрала как й прилошало и се строполила на земята.

Оказва се, че от студентските години

Виктория е съхранила само весели и приятни спомени. Създала е и доста приятелства. Разказва, че колегите й от нейния курс искат да отидат на допълнително обучение в чужбина, но да работят в България. „Аз не мога да си представя, че ще живея на друго място и ще работя там. Брат ми също мисли като мен, той само да завърши, ще се върне тук да работи", разказва Виктория. Споделя, че би искала да натрупа повече умения по ортодонтията, защото това ѝ е липсвало като практика в университета. Не знае все още дали би специализирала в такава насока. Сега иска повече срещи с възрастни пациенти, защото те дават така нужния ѝй опит. Помни и първият си пациент, от студентската практика. Бил възрастен мъж с кариес. Тя започнала работа по зъбъта му и видяла, как дядото заспал на стола. Така не го притеснявало какво прави тя, че даже похърквал. Останал много доволен, защото нищо не усетил, а само за една дрямка време бил с излекуван зъб. В името на Виктория е закодирана силата на победата, доказала е че може да сбъдва мечтите си, а времето ще покаже с колко още много от тях ще се накичи.Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020