календар

Скрининг за рак на гърдата в Александровска

07-10-2019 14:01
Clinica.bg

press@clinica.bg
Скрининг за рак на гърдата в АлександровскаВ България само 14% от случаите се диагностицират навреме, обясняват от болницата
В рамките на октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата, УМБАЛ „Александровска" отново ще проведе активна информационна кампания и скрининг за профилактика на заболяването, съобщиха от лечебното заведение. Проблемът у нас е, че само 14% от случаите се диагностицират навреме, информират от болницата.
Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение ще извършват безплатни мамологични прегледи в хирургичните кабинети, ситуирани на територията на Спешното отделение. Направления по НЗОК не се изискват, но записването е задължително! То става на следните телефони: Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590, Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00ч.

 

Дискусия на лекари и пациенти

по темата „Очаквания и реалност в лечението на пациентите с онкологични заболявания" ще се състои на 11.10.2019г. в аудитория „Проф. Янко Добрев", Втора хирургия от 10.00 – 10.30 ч. „Доза на пациента и качество на образа при различните методи на диагностика и скрининг на рака на гърдата" е озаглавена презентацията на доц. Десислава Костова- Лефтерова - медицински физик, УМБАЛ „Александровска". Следващата лекция е от 10.30 – 11.00 ч. - „Алгоритъм на диагностика и стадиране на рака на гърдата". Ще я представи д-р Мариела Василева, специалист в Клиника по хирургия на болницата. „Как да изберем правилния подход в лечението на рака на гърдата" ще обясни от 11.30-12.00 ч.д-р Ася Консулова, дм от Клиника по медицинска онкология, Комплексен онкологичен център, гр. Бургас.


След това доц. Свилен Маслянков,

специалист в Клиника по хирургия на УМБАЛ „Александровска" ще представи „Оперативни техники в лечението на рака на гърдата". По време на дискусията гражданите ще могат да зададат своите въпроси по темата. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 г. е 34,1 на 100 000. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст.

След 45-50г. прегледите продължават

с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

УМБАЛ „Александровска" разполага с опитни специалисти и най-съвременни технологии за диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза. От няколко години на територията на болницата функционира Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, оборудван с многофункционални, миниинвазивни, автоматизирани системи от най-висок клас за прецизна диагностика и ефективно лечение на неопластичните процеси, в т.ч. рака на гърдата. От 2017г. в микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „Александровска" се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия/ радиотерапия (ИОРТ) при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза.Отбелязваме с водосвет Бабинден

Отбелязваме с водосвет Бабинден

Във всички АГ-болници в страната ще се изпълни традиционният ритуал „измиване на ръцете"
442 млади лекари от МУ София се вливат в гилдията

442 млади лекари от МУ София се вливат в гилдията

Анестезиологът от детската хирургия в „Пирогов" д-р Благомир Здравков ще бъде водещ на церемонията
Форум за превенция на рака в НС

Форум за превенция на рака в НС

България има национална програма за имунизация срещу HPV, съобщиха организаторите
Информационни дни за специализациите

Информационни дни за специализациите

Те ще се проведат в Александровска болница и УМБАЛ "Св. Георги"
„Нощ на идеите“ в МУ Плевен

„Нощ на идеите“ в МУ Плевен

Темите са свързани с роботиката и съвременните технологии, съобщиха от университета
Даряват кръв в болница Тракия

Даряват кръв в болница Тракия

Медици от лечебното заведение и граждани ще се включат в акцията на 16 януари
Kонгрес на БАПЗГ на 11 януари

Kонгрес на БАПЗГ на 11 януари

Ще бъдат обсъдени промени в правилата за избор на ръководни органи на национално равнище
Празнуваме Богоявление

Празнуваме Богоявление

Празникът отбелязва кръщението на Господ Иисус Христос от Св. Йоан Кръстител в река Йордан
Започва раздаването на храни

Започва раздаването на храни

Уязвими български граждани от Бургас ще получат хранителни пакети, съобщиха от местната организация на БЧК
Бъдни вечер е!

Бъдни вечер е!

В нощта на 24-ти срещу 25-ти декември се ражда Спасителят, Господ Иисус Христос
1 2 3 4 5 ... 112 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020