календар

Скрининг за рак на гърдата в Александровска

07-10-2019 14:01
Clinica.bg

press@clinica.bg
Скрининг за рак на гърдата в АлександровскаВ България само 14% от случаите се диагностицират навреме, обясняват от болницата
В рамките на октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата, УМБАЛ „Александровска" отново ще проведе активна информационна кампания и скрининг за профилактика на заболяването, съобщиха от лечебното заведение. Проблемът у нас е, че само 14% от случаите се диагностицират навреме, информират от болницата.
Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение ще извършват безплатни мамологични прегледи в хирургичните кабинети, ситуирани на територията на Спешното отделение. Направления по НЗОК не се изискват, но записването е задължително! То става на следните телефони: Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590, Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 378 от 9.00 до 13.00ч.

 

Дискусия на лекари и пациенти

по темата „Очаквания и реалност в лечението на пациентите с онкологични заболявания" ще се състои на 11.10.2019г. в аудитория „Проф. Янко Добрев", Втора хирургия от 10.00 – 10.30 ч. „Доза на пациента и качество на образа при различните методи на диагностика и скрининг на рака на гърдата" е озаглавена презентацията на доц. Десислава Костова- Лефтерова - медицински физик, УМБАЛ „Александровска". Следващата лекция е от 10.30 – 11.00 ч. - „Алгоритъм на диагностика и стадиране на рака на гърдата". Ще я представи д-р Мариела Василева, специалист в Клиника по хирургия на болницата. „Как да изберем правилния подход в лечението на рака на гърдата" ще обясни от 11.30-12.00 ч.д-р Ася Консулова, дм от Клиника по медицинска онкология, Комплексен онкологичен център, гр. Бургас.


След това доц. Свилен Маслянков,

специалист в Клиника по хирургия на УМБАЛ „Александровска" ще представи „Оперативни техники в лечението на рака на гърдата". По време на дискусията гражданите ще могат да зададат своите въпроси по темата. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 г. е 34,1 на 100 000. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст.

След 45-50г. прегледите продължават

с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

УМБАЛ „Александровска" разполага с опитни специалисти и най-съвременни технологии за диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза. От няколко години на територията на болницата функционира Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, оборудван с многофункционални, миниинвазивни, автоматизирани системи от най-висок клас за прецизна диагностика и ефективно лечение на неопластичните процеси, в т.ч. рака на гърдата. От 2017г. в микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „Александровска" се прилага генетично тестване за предразположеност към рак на гърдата, а в Клиниката по хирургия се прилага интраоперативна лъчетерапия/ радиотерапия (ИОРТ) при пациентки с ранен карцином на млечната жлеза.Епидемиолози от Европа идват у нас

Епидемиолози от Европа идват у нас

Те ще участват в международната конференция по зоонози, зоология и епидемиология
Безплатни прегледи за остеопороза

Безплатни прегледи за остеопороза

Те ще се извършат в Майчин дом от 21 до 23 октомври
Форум за иновациите в онколечението

Форум за иновациите в онколечението

Какво кара болните да отказват терапии в XXI век и как да не попадат в заблуди, са част от основните теми
Избират най-добрия семеен лекар

Избират най-добрия семеен лекар

Призът ще бъде връчен на 23 ноември по време на по време на Националната научни-практическа конференция по Обща медицина
Започва юбилейната онкологична конференция МОРЕ

Започва юбилейната онкологична конференция МОРЕ

Тя ще се проведе на Албена от 17 до 19 октомври
1200 розови балона политат над НДК

1200 розови балона политат над НДК

Те са в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата
Безплатни прегледи за акне във ВМА

Безплатни прегледи за акне във ВМА

Заболяването засяга до 90% от тийнейджърите, съобщиха от болницата
Дискусия за диабета в

Дискусия за диабета в "Перото"

Основният акцент е поставен върху хипер и хипогликемиите
Още три имена в „Дървото на живота

Още три имена в „Дървото на живота" на ВМА

Европейският ден на донорството ще бъде отбелязан на 14 октомври
Неонатолози и акушерки се събират в Бургас

Неонатолози и акушерки се събират в Бургас

От Универсистетската болница ще представят доклад за изключително рядко генетично заболяване
1 2 3 4 5 ... 106 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019