водеща тема

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

07-10-2019 10:06
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Инжекции помагат при диабетна макулопатияАко остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
От днес до края на 11 октомври в Александровска започват безплатни прегледи за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Кампанията е под мотото „Виж зрението- действай сега!". Поводът е Световния ден на зрението- 13 октомври. Какво представлява диабетната ретинопатия и какви са съвременните методи за лечението й, попитахме д-р Яни Здравков, началник на второ очно отделението в Александровска .
- Д-р Здравков, какво представлява диабетната ретинопатия?

- Диабетната ретинопатия (ДР) е очно заболяване, което се асоциира с дългогодишно боледуване от диабет. Това е основната причина за влошено зрение сред популацията в световен мащаб. Ретинопатията се проявява при всички видове диабет. Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота.

- Какво показва статистиката за броя на тези пациенти?

- В световен мащаб се счита, че от диабет боледуват над 300 милиона, от които 1/3 са с диабетна ретинопатия, а от тях близо половината са в стадий, който застрашава зрението в значима степен. Броят на заболелите от диабет се очаква да се удвои до 2035г. според Световната здравна организация. При диабет с давност 20 и повече години честотата на диабетна ретинопатия достига над 80 процента.

- Смятате ли, че диабетиците идват късно за първа среща с офталмолог?

- Без никакво съмнение мога да заявя, че редовните визити при офталмолог са единствения начин да се улови навреме това толкова тежко социално значимо заболяване. Веднъж годишно е задължително, а при по голяма давност и по често. Особено важни за правилното стадиране и лечение са и т. нар. цветни снимки или флуоресцеинови ангиографии, които задължително се правят при пациентите с диабетна ретинопатия. А относно рано или късно за съжаление отговорът е, късно. Тук е мястото и ролята на ОПЛ, които трябва да насочват навреме тези пациенти към специалист. Също така определени кампании, подобни на тази в Александровска болница са особено ценни за пациентите с диабет.

- При всички видове диабет ли се появява заболяването?

- Честотата на диабетната ретинопатия при инсулинозависим захарен диабет е близо 100%, докато при тип 2 или при неинсулинозависим захарен диабет е над 60 %, като тези проценти са в права пропорция със продължителността на диабета, артериалното налягане, общи фактори и др.

- В кой етап на основното заболяване започва да страда очното здраве?

- Основния фактор , който влияе за влошаването на зрението при диабетици е продължителността на основното заболяване. Друг не маловажен фактор е артериалната хипертония, липидния статус, бъбречна функция, диета, бременност и др. Веднъж появила се диабетна ретинопатия зрението започва да се влошава, отначало бавно и слабо, но впоследствие бързо и в значима степен.

- Какви са първите симптоми на заболяването?

- Влошаване на зрението, повишена светочувствителност, слабост на акомодацията и др.

- Всеки ли пациент с диагноза диабет, трябва да провери очното си здраве, докторе?

- Това е абсолютно задължително. Бих добавил, че не само диабетно болните трябва редовно да бъдат преглеждани от очен лекар.

- Какви са различните видове диабетна ретинопатия и с какво се характеризират те ?

- Съществуват три основни типа. Те са непролиферативната ретинопатия, макулопатия и пролиферативна ретинопатия. При първия тип ретинопатия има увреждане на стените на кръвоносните съдове. Появяват се микроаневризми, които се виждат като малки червени точки по ретината. Те са тънки и често са причина за ексудация в ретината и оток. Също така често стават причина за поява на кръвоизливи в ретината. Макулопатията е вторият тип ретинопатия. Това е увреждане върху зоната от ретината, която се използва най-често- макула. Тя допринася за централното ни зрение и е важна за чистото и ясно остро виждане. Непролиферативната ретинопатия е обвързана с макулопатия. Често отокът на ретината и микрокръвоизливите засягат макулата, което е причина за нарушено фино зрение и влошено вечерно или дневно зрение. Пролиферативната ретинопатия се представя от запушване на малките кръвоносни съдове. В резултат на това се постига трайно и хронично увреждане на ретината поради влошено доставяне на кислород. Често този тип ретинопатия протича с кръвоизливи в окото и е причина за отлепване на ретината, което е най-честото ретинно увреждане. И трите типа ретинопатия протичат с влошено зрение. Третият и последен тип ретинопатия, ако остане недиагностицирана и не се пристъпи към лечение, прогресира и се развива слепота.

- С кой от видовете на заболяването има най-много пациенти?

- Повече пациенти страдат от непролиферативна ДР, но пък при тези с пролиферативната форма зренеито е засегнато в по значима степен.

- Как се поставя диагнозата? Какви изследвания се правят?

- На базата на физикалната находка от изследването на очите. Диагнозата се поставя след изследване на очното дъно и ретината. Когато диабетната ретинопатия не е в напреднал стадий, обикновено не се забелязват симптоми на влошено зрение. При такъв тип пациенти ретинопатията се открива случайно при рутинен преглед.

- Кои са рисковите фактори за развитие на заболяването?

- Лош контрол на кръвната захар – поддържане на високи нива и неспазване на диета за диабет, белтъци в урината, артериална хипертония, продължителност на диабетната болест, повишени нива на холестерол и триглицериди.

- Какво е лечението на заболяването?

- Лазерната терапия е основна при макулопатия. Лазерът е вид светлинен източник, който се прилага в задната част на окото, причинявайки изгаряния. Тези множество изгаряния разрушават увредените части от ретината. Извършва се само в болнично заведение. Този терапевтичен подход е изцяло безболезнен и няма нужда от прилагане на анестетици. През последните години място заема и нов вид терапия. Вътрестъкловидна анти-ВЕГФ инжекция – тоест инжекцията се поставя в стъкловидното тяло. Историята твърди, че инжекциите са въведени за пръв път за лечение на сенилна макулна дегенерация. Допълнителни изследвания показват, че инжекциите са ефективни и при пациенти с диабетна макулопатия. Прилага се медикамент, който прекратява увреждането на кръвоносните съдове. Също така намалява отделянето на течност и появата на ретинален оток. Засега обаче няма достатъчно добри проучвания, които да въведат този вид терапия като основен метод за овладяване на диабетна макулопатия, тъй като все още не са напълно проучени страничните ефекти на лекарствените вещества. Към операция се пристъпва, когато пролиферативната ретинопатия е открита в напреднал стадий на заболяването и когато лазерното лечение е неефективно в ранните стадии. Този тип лечение се нарича витректомия, което включва премахване на стъкловидното тяло от окото. През операцията също така се премахват микроаневризми и други причинители на точковидни кръвоизливи в ретината

- Прогнозите какви са?

- Прогнозите са добри, когато заболяването се хване в начален стадий, бъде правилно диагностицирани лелувано. Ако всички тези условия са изпълнени тези пациенти могат да запазят добро зрение през целия си живот.

- Колко често диабетиците трябва да посещават офталмолог?

- Без никакво съмнение мога да заявя, че редовните визити при офталмолог са единствения начин да се улови навреме това толкова тежко социално значимо заболяване. Веднъж годишно задължително, а при по-голяма давност и по често.УМБАЛ „Свети Георги

УМБАЛ „Свети Георги" с нови сърдечни операции

В отделението по Инвазивна кардиология се извършва имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж

3-месечното момиченце има нужда от постоянна дихателна вентилация
 Две дами с Нобел за генетичната ножица

Две дами с Нобел за генетичната ножица

Кралската шведска академия на науките им присъжда отличието за революционно откритие в областта на химията
Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот

Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот

Лекарите отстранили пикочния мехур на пациент с телемедицина
400 военни дариха кръв за месец

400 военни дариха кръв за месец

Акциите не са спирали, въпреки пандемията, 2700 униформени са били донори тази година
Нобел за откривателите на вируса на хепатит С

Нобел за откривателите на вируса на хепатит С

Това са американците Харви Олтър и Чарлс Райс и британецът Майкъл Хотън
Една от 22 българки развива рак на гърдата

Една от 22 българки развива рак на гърдата

През последните две десетилетия се отчита напредък в ранната диагностика, казва д-р проф. Георги Байчев
Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина

Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина

Появяват се при грешки в генетичния код при самообновяването на клетките, казва д-р Асен Хаджиянев
Откриват рак на простатата с 3D

Откриват рак на простатата с 3D

Моредната технология се нарича Fusion биопсия, прави се в Плевен
Ракът уби първия излекуван от СПИН

Ракът уби първия излекуван от СПИН

Тимъти Рей Браун, известен като „Берлинският пациент", спря ХИВ с костен мозък от донор с естествена резистентност към вируса
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020