здравеопзаване

Проектите за европейско финансиране са в график

04-10-2019 14:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проектите за европейско финансиране са в графикТе са за 3 медицински хеликоптери, детско и психично здраве, трансплантации, хосписи и практики в труднодостъпни региони
Няма опасност да загубим европейско финансиране в областта на здравеопазването за следващия програмен период. Това каза министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол . Той изтъкна, процесът на договаряне се движи в предварително определените срокове, без забавяне. Проектите, които е разработило министерството са за 3 медицински хеликоптери, детско и психично здраве, трансплантации, хосписи и практики в труднодостъпни региони.
Един от проектите е за оборудване и обзавеждане на МБАЛ за детски болести. Другият е за развитието на трансплантацията и донорството, както и повишаване на качеството на живот на пациентите на диализно лечение с необходимост от трансплантация. По думите на министър Ананиев за да има не само успешни, но и повече трансплантации е необходимо обучение на специалистите, както и подобряване на материалната база в тази сфера.

 

Повишаване на качеството на

психично-здравните грижи в и обновление на сградния фонд в държавните психиатрични болници, предвижда друг проект на ресолното ведомство. За целта те предлагат да се ремонтира съществуващия сграден фонд, да се закупи ново обзавеждане, както и да бъдат обучени медицински сестри и психиатри.

Друг проект касае здравеопазването

в трудно достъпните райони на страната. Той предвижда създаването на 27 мобилни екипи към областните лечебни заведения. Целта на проекта е да бъдат закупупени специализирани превозни средства, оборудвани мобилни лаборатории, мобилни рентгенови кабинети, мобилни АГ кабинети и транспортни леки автомобили. Чрез тях специалистите към 26 областни лечебни заведения да могат да осигуряват медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни места при необходимост или за реализирането на профилактични или скринингови прегледи.

Освен това се предвижда

Модернизиране на материално-техническата база на 27 държавни лечебни заведения, чрез осигуряване на съвременна медицинска апаратура, за прилагане на специализирани болнични дейности по отношение на диагностиката и лечението на социално-значимите заболявания. По думите на министър Ананиев през програмен период 2007-2013 г. са модернизирани 17 лечебни заведения за болнична помощ в страната. За тях предложението е те да доокомплектовани с необходимата апаратура.

Изграждането на хосписи в 27 държавни

лечебни заведения предвижда друг проект. „Инвестициите ще включват извършване на СМР дейности, реконструкция и преустройство на съществуващи сгради, както и строителство на нови сгради и дострояване. Както и доставка на съвременно медицинско и немедицинско оборудване и транспортни средства, необходими за придвижването на пациентите. Специализирани болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация и хосписи в или към публични лечебни заведения, са лечебни заведения, в които различни специалисти осигуряват грижи за всякакви пациенти, независимо от възрастта, с всички заболявания, които са преминали острата фаза на лечение", каза ресорния министър.

Предвижда се подобряване на условията,

в които работят общопрактикуващите лекари в отдалечените и труднодостъпни райони. Това означава инвестиране в ремонтни дейности за създаване на медицински кабинети за новозавършили общопрактикуващи лекари в трудно достъпни райони на страната.

Закупуване на 3 броя медицински хеликоптери предвижда друг проект на МЗ. „Осигуряването на интегрирана система за спешна медицинска помощ за реакция при бедствия и развитието на европейска координация са заложени в Националната здравна стратегия на Република България", каза Ананиев и допълни, че въздушните линейки ще се ползват при спасителни акции и при специализирани операции в труднодостъпни места.Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Ликвидатори на лечебното заведение са забавили процедурата, назначени са нови, съобщи здравният министър
Без лимити за ПЕТ скенер

Без лимити за ПЕТ скенер

Отпада ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания годишно, каза министър Кирил Ананиев
Без промени в здравеопазването за българите на Острова

Без промени в здравеопазването за българите на Острова

Правилата остават същите в преходния период до края на годината, каза министър Ананиев
400 000 са болните с астма

400 000 са болните с астма

Стартира национална кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве"
100 хирурзи  са обучени по метода на Рьотингер

100 хирурзи са обучени по метода на Рьотингер

От началото на година до сега в ИСУЛ са извършени 60 операции по ендопротезиране, а по метода на Рьотингер са 10 на сто от тях, каза проф. Кинов
БЛС публикува анекса към НРД

БЛС публикува анекса към НРД

Коригирани са текстове, които не бяха договорени с Лекарския съюз, съобщиха от съсловната организация
Правилата по 18 специалности са готови

Правилата по 18 специалности са готови

БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

МЗ е инвестирало милиони в 49 болници

Най-много средства са получили „Александровска" и „Пирогов", отчита здравният министър
Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Пишат нова Национална здравна стратегия (ОБНОВЕНА)

Идеята е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков
Втори  месец лекарите от Раднево са без заплати

Втори месец лекарите от Раднево са без заплати

Мислих, че за месец ще се оправят нещата и ще мога да изплатя възнагражденията, каза д-р Майя Узунова
1 2 3 4 5 ... 206 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020