здравеопзаване

Проектите за европейско финансиране са в график

04-10-2019 14:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проектите за европейско финансиране са в графикТе са за 3 медицински хеликоптери, детско и психично здраве, трансплантации, хосписи и практики в труднодостъпни региони
Няма опасност да загубим европейско финансиране в областта на здравеопазването за следващия програмен период. Това каза министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол . Той изтъкна, процесът на договаряне се движи в предварително определените срокове, без забавяне. Проектите, които е разработило министерството са за 3 медицински хеликоптери, детско и психично здраве, трансплантации, хосписи и практики в труднодостъпни региони.
Един от проектите е за оборудване и обзавеждане на МБАЛ за детски болести. Другият е за развитието на трансплантацията и донорството, както и повишаване на качеството на живот на пациентите на диализно лечение с необходимост от трансплантация. По думите на министър Ананиев за да има не само успешни, но и повече трансплантации е необходимо обучение на специалистите, както и подобряване на материалната база в тази сфера.

 

Повишаване на качеството на

психично-здравните грижи в и обновление на сградния фонд в държавните психиатрични болници, предвижда друг проект на ресолното ведомство. За целта те предлагат да се ремонтира съществуващия сграден фонд, да се закупи ново обзавеждане, както и да бъдат обучени медицински сестри и психиатри.

Друг проект касае здравеопазването

в трудно достъпните райони на страната. Той предвижда създаването на 27 мобилни екипи към областните лечебни заведения. Целта на проекта е да бъдат закупупени специализирани превозни средства, оборудвани мобилни лаборатории, мобилни рентгенови кабинети, мобилни АГ кабинети и транспортни леки автомобили. Чрез тях специалистите към 26 областни лечебни заведения да могат да осигуряват медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни места при необходимост или за реализирането на профилактични или скринингови прегледи.

Освен това се предвижда

Модернизиране на материално-техническата база на 27 държавни лечебни заведения, чрез осигуряване на съвременна медицинска апаратура, за прилагане на специализирани болнични дейности по отношение на диагностиката и лечението на социално-значимите заболявания. По думите на министър Ананиев през програмен период 2007-2013 г. са модернизирани 17 лечебни заведения за болнична помощ в страната. За тях предложението е те да доокомплектовани с необходимата апаратура.

Изграждането на хосписи в 27 държавни

лечебни заведения предвижда друг проект. „Инвестициите ще включват извършване на СМР дейности, реконструкция и преустройство на съществуващи сгради, както и строителство на нови сгради и дострояване. Както и доставка на съвременно медицинско и немедицинско оборудване и транспортни средства, необходими за придвижването на пациентите. Специализирани болници за долекуване, продължително лечение и рехабилитация и хосписи в или към публични лечебни заведения, са лечебни заведения, в които различни специалисти осигуряват грижи за всякакви пациенти, независимо от възрастта, с всички заболявания, които са преминали острата фаза на лечение", каза ресорния министър.

Предвижда се подобряване на условията,

в които работят общопрактикуващите лекари в отдалечените и труднодостъпни райони. Това означава инвестиране в ремонтни дейности за създаване на медицински кабинети за новозавършили общопрактикуващи лекари в трудно достъпни райони на страната.

Закупуване на 3 броя медицински хеликоптери предвижда друг проект на МЗ. „Осигуряването на интегрирана система за спешна медицинска помощ за реакция при бедствия и развитието на европейска координация са заложени в Националната здравна стратегия на Република България", каза Ананиев и допълни, че въздушните линейки ще се ползват при спасителни акции и при специализирани операции в труднодостъпни места.Ананиев се среща със сестрите

Ананиев се среща със сестрите

Специалистите по здравни грижи ще настояват министърът да се ангажира с конкретни срокове по всичките им искания
И Патриотите искат отделни съсловни организации

И Патриотите искат отделни съсловни организации

Те предлагат БАПЗГ да се замени от седем отделни структури, идеята е по-голям контрол върху дейността по специалистите по здравни грижи
НЗОК ще плаща повече изделия

НЗОК ще плаща повече изделия

Ще се реимбурсират и кардиовертер дефибрилаторите, е решил Надзорния съвет
Евростипендии и за сестрите

Евростипендии и за сестрите

Те ще са в размер на две минимални работни заплати, МЗ отваря проекта за специализации и за мед сестри и акушерки
Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Още корекции за специализациите

Още корекции за специализациите

Млади лекари и студенти ще внесат нови предложения за промени, а министър Ананиев няма да бърза с Наредба 1
Опитите за самоубийства намаляват

Опитите за самоубийства намаляват

Спадът е на фона на ръст от 60% в световен мащаб, съобщиха експерти на СЗО и НЦОЗА
МЗ обяви търг за ремонти за над 7 млн. лв.

МЗ обяви търг за ремонти за над 7 млн. лв.

Ще се обновяват спешните центрове и филиали в столицата и София област
Mладите лекари не може да бъдат задържани по принуда

Mладите лекари не може да бъдат задържани по принуда

МЗ коригира Наредба 1 за специализациите. Въпреки това обаче специализанти и студенти по медицина готвят протест пред МЗ. Какво провокира недоволство въпреки корекциите на МЗ и как младите лекари могат да бъдат мотивирани да останат в България попитахме стажант-лекаря Петя Кашукеева.
Икономист: България да разработи план за контрол на рака

Икономист: България да разработи план за контрол на рака

Това препоръчаха експерти от списанието на заседание на здравната комисия
1 2 3 4 5 ... 168 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019