медицина

Светлината от телефоните разболява очите

02-10-2019 16:26
Clinica.bg

press@clinica.bg
Светлината от телефоните разболява очитеКатарактата се среща при възрастни хора, но може да се появи и в по-ранна възраст около 45 години, каза д-р Христозов
Много хора приемат загубата на зрение като част от процеса на стареене. Една от причините за загубата на зрение, може да е катаракта, казват специалистите. В САЩ хирургията на катаракта е най-честата процедура при хора над 65-годишна възраст. А у нас ежегодно се правят около 25 000 операции за катаракта и то на съвременно световно ниво, сочат данните на Министерство на здравеопазването. Какво представлява заболяването, известно сред народа, като „старческо перде" и защо се появява то, попитахме Д-р Валентин Христозов, ръководител на отделението по „Очни болести" в Болница „Тракия". Той е специалист е в оперативно лечение на катаракта и глаукома, лазерна корекция на рефракционни нарушения , лазерно лечение на заболявания на ретината, пластични операции на клепачите, очни травми и други.
- Какво представлява катарактата, д-р Христозов?
- Катарактата е помътняване на естествената леща на окото,която по природа е прозрачна. Със стареенето на организма тя губи прозрачността си в следствие на нарушаване на метаболизма й. Лещата е естествен защитен филтър срещу ултравиолетовите лъчи от околната среда, на което е подложено окото и също е фактор в развитието на катаракта.

- Казват на катарактата още „старческо перде". Подмладява ли се това заболяване, както много други?

- Най-често катарактата се среща при възрастни хора след 50-60 години, но може да се появи и в по-ранна възраст около 45 години, поради множество фактори, като захарен диабет, травма, високо късогледство, хронично възпаление, медикаментозно лечение с кортикостероиди, оксидативен стрес, UV-лъчения. Има и вродена катаракта, която е налице при новородени след боледуване от рубеола или сифилис от страна на бременната или след контакт с други вредни фактори. Особено вредна е синята светлина, която е токсична за зрителните клетки и се излъчва от мониторите на компютри, лаптопи, мобилни телефони. Задължително през слънчевите дни е ползването на слънчеви очила с надежден UV-филтър. Слънчеви очила без качествена защита само разширяват зеницата и в окото навлизат повече лъчи, които увреждат ретината. Слънчеви очила трябва да носим не само през лятото, а целогодишно през слънчевите дни!

- Как се е лекувала катарактата преди да бъдат изобретени вътреочните лещи?

- Интензивно е развитието на хирургията на катарактата. Първоначално се е усъвършенствал самия метод на операция до разработването и внедряването на ултразвуковата факоемуслификация на лещата. Преди създаването на вътреочната леща помътнената естествена леща се е премахвала, без да се поставя нищо на нейно място. Пациентите след това са носили очила с много висок диоптър – плюс 10 диоптъра за далеч и около плюс 13 диоптъра за близо. Това създава голям дискомфорт, защото очилата са с много дебели стъкла. В наши дни дискомфортът по време на операцията и след нея е сведен до минимум. В окото след отстраняване на катарактата на място на естествената помътнена леща се поставя вътреочен имплант - прозрачна вътреочна леща, която възстановява функционалната цялост на зрителния апарат.

- На 100% ли се възстановява зрението след тази операция, която Здравната каса определя като козметична?

- С новите технологии и съвременни импланти идват и повишените очаквания на пациента след операцията с поставянето на вътреочна леща да вижда 100%, което в повечето случаи е така. Задължително преди операцията се прави пълен офталмологичен преглед, с който да се установи състоянието на окото - има ли промени и заболявания, които освен катарактата водят до намаление на зрението, като диабетна ретинопатия, дегенерация на макулата, отлепване на ретината и др. Тоест, възможно е наличието на повече от едно заболяване, което да намалява зрението. Ако няма други нарушения в окото, след операцията зрението наистина се възстановява на 100% и пациентът вижда перфектно.

- Вижда перфектно както наблизо, така и надалеч – или не е така?

- Това зависи от импланта. Какъв тип леща ще се избере се определя след преглед в зависимост от професията и потребностите на пациента. Има различни видове лещи. Съвременните вътреочни импланти позволяват пълна корекция на зрението за близко, средно и далечно разстояние. Това са така наречените мултифокални лещи, които имат по-висока цена, но връщат пълния зрителен комфорт и независимост от очила. Най-масово използвани са еднофокусните или още т.нар. монофокални лещи, които коригират зрението само на една дистанция –само за далеч или само за близо, според желанието на пациента. Пациенти в работоспособна възраст, които работят на компютър, четат, шофират, се нуждаят от зрение, което обхваща всички разстояния, затова предпочитат бифокални или мултифокални лещи. Това им дава независимост от носенето на очила.

- Възможно ли е без да имаме катаракта да пожелаем поставянето на такива вътреочни лещи, за да коригираме късогледство, далекогледство и астигматизъм?

- Да, възможно е. Много често, пациенти, които трябва да носят очила за близко и далечно разстояние, но не желаят, или работата им не го позволява, избират да им бъдат имплантирани вътреочни лещи дори без да са развили катаракта. Ако пациентът няма катаракта, може да се имплантират мултифокални лещи, но препоръчваме това да става при пациенти след 50-годишна възраст, когато вече е изгубена възможността да се направи лазерна корекция на зрението. При пациенти от 20 до 40 години се препоръчва лазерна корекция. Разполагаме с два модерни лазера на фирмата „Карл Цайс" – фемтосекунден и ексхимерен лазер от най-ново поколение. С тях има възможност за трайна корекция до 6 диоптъра късогледство и далекогледство и до 3-4 диоптъра астигматизъм.

- Намалява ли с течение на годините ефектът от възстановеното зрение чрез изкуствени лещи или лазерна корекция?

- Не, ефектът не намалява с годините. Вътреочната леща не се износва и не се отхвърля от организма. Поставя се в окото с рутинна амбулаторна операция на мястото на естествената леща, където остава за цял живот и няма данни за алергични реакции към нея.

- Излиза, че изкуствената леща е за предпочитане пред естествената?

- Изкуствените лещи имат своите недостатъци. При разширяване на зениците, при шофиране и поява на ярка светлина, понякога дизайнът на изкуствената леща може да създаде различни светлинни ефекти, подобни на ореол около предметите и заслепяване. Tова, което е създала природата засега е по-добро от имплантите. Техническите характеристики на вътреочните импланти постоянно се усъвършенстват, за да осигурят качествено зрение. Стремежът е максимално да наподобяват като качество и функция естествената леща на човек.

- Ако проблемът е само в едното око, може ли да оперираме само него?

- Да, при катаракта само в едното око може да бъде оперирано само това окото. Определящо е дали катарактата засяга едното или двете очи, възрастта на пациента и неговите зрителни очаквания. От значение са неговите потребности в ежедневието, професия и начина на живот и активности през свободното време и какво време пациентът отделя на всяко от тях, както и степенуване по важност. По правило, когато се оперира само едното око, се поставя еднофокусна леща. При млади пациенти може да се имплантира многофокусна леща само в едното око, защото другото око е със запазена способност да фокусира на различни разстояния (т.нар. акомодация). Това се налага при липса на катаракта и нужда от корекция на късогледство, далекогледство или астигматизъм само на едното око. При по-възрастни пациенти при избор на многофокусна леща имплантация се прави в двете очи. Ако е само в едното око, мозъкът не може да възприеме, че то вижда идеално, а другото има проблем с някоя от дистанциите. Затова обикновено в такъв случай в рамките на месец трябва да се оперира и второто око.

- Лека или тежка операция е днес поставянето на вътреочна леща?

- Днес това е рутинна операция, която се извършва по амбулаторна процедура. Пациентът се приема сутринта в деня на операцията, правят се изследвания за определяне диоптъра и модела на лещата, извършва се операцията, след което се изписва. Самата операция не е болезнена – тя протича под локална анестезия под формата на капки, не се поставят инжекции. Затова бих казал, че това е една неболезнена операция, която има ползотворен ефект за зрението на пациента.

- Покрива ли се операцията от Здравната каса за осигурените пациенти?

- Самата процедура се покрива от Здравната каса, но не и имплантът, който се поставя. Изборът на имплант става след консултация и обсъждане с очен лекар. Цените на различните импланти са различни, според материала на лещата, дизайна и наличието на UV- филтър.

- Какъв е рискът от усложнения след извършването на тази операция?

- След самата процедура трябва да се спазва определен режим, който подробно обсъждаме с пациента след операцията. Той включва поставяне в домашни условия на антибиотични и противовъзпалителни капки, спазване на двигателен и хигиенен режим.Добрите думи дават сили на медиците

Добрите думи дават сили на медиците

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Денят, в който благодарим на хората в бяло за това, че отдават силите си за своите пациенти. Как специалистите по здравни грижи ще посрещнат празника, какви са очакванията им от обществото и управляващите, попитахме Милка Василева, председател на БАПЗГ.
Българската Коледа създава радост

Българската Коледа създава радост

Вярвам в дарителската кампания, защото виждам с очите си ползата от нея, казва проф. Слънчева
Лекари извършили чудо търсят помощ за пациент

Лекари извършили чудо търсят помощ за пациент

Въпреки че е инвалид, Божидар нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си, казва д-р Емануил Найденов
Лимфомите - заболяване на имунокомпетентните клетки

Лимфомите - заболяване на имунокомпетентните клетки

Над 250 са пациентите с това заболяване, които се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" , каза д-р Александър Йорданов
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Октомври 2020 Предишен Следващ