Иновации

България в MEGA, но няма база от геномни данни

02-10-2019 14:19
Clinica.bg

press@clinica.bg
България в MEGA, но няма база от геномни данниАнглия има на базата на геномна информация от 100 000 души, каза Боги Елиесен от Копенхагския институт по прогностични проучвания
Все още България не разполага със своя база от геномни данни, с които да участва в проекта MEGA. Това каза датският експерт Боги Елиесен от Копенхагския институт по прогностични проучвания, по време на BIOTECH ATELIER , събитие в сферата на биотехнологиите. По думите му Англия е предоставила геномна информация от 100 хиляди души.
За втора поредна година София стана домакин на едно от най-престижните събития в сферата на биотехнологиите BIOTECH ATELIER. На форума присъстваха 48 водещи експерти от цял свят. Един от тях е датския експерт Боги Елиесен. Той е от Копенхагския институт по прогностични проучвания и обясни, че България е част в проекта MEGA (Million European Genome Alliance), който е фокусиран върху събирането на един милион генома в рамките на Европейския съюз до 2022 г., но все още не разполага със своя база от геномни данни.

 

В същото време в Англия вече има такава

Тя е изградена на базата на геномна информация от 100 000 души. Дания, Финландия, Шотландия и Франция също имат голям напредък, изтъкна Елиесен. В момента организации в Европа работят по трансгранични клинични изследвания чрез тази база от геномни данни, допълни той. Целта на проекта е да се осигури достъп и обмяна на генетични данни в мащабна платформа, чрез която да се откриват клинично значими изменения на гените. За да се случи това е нужно да се създаде във всяка държава база от геномни данни. Чрез сътрудничеството и партньорство между всички страни общата база данни ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания.

„На фокус в тазгодишното издание

бяха клетъчните и генните терапии или така наречените „авангардни терапии", с които медицината започва да излекува, а не само да лекува болести. Това са не просто лекарства, а цели комплекси технологии, включващи и трансплантационни техники. Проблемът е, че е затруднен достъпът на пациентите до тези иновативни терапии", обясни д-р Борислав Борисов – един от организаторите на BIOTECH ATELIER. По думите му трябва да се намери решение иновативните терапии да бъдат достъпни, тъй като те са без алтернатива и не могат да бъдат заменени от конвенционалните такива. „Това е ново поколение, това е нов свят медицина!" допълни д-р Борисов.

Огромен интерес предизвикаха и

други две теми. Едната е ролята на изкуствения интелект и на съвременните технологии в медицината. А другата е съвременното партньорство между индустрията, академичните среди, пациентите и държавните институции. Наложи се идеята за предконкурентното сътрудничество. Това е нов модел, при който не всеки да действа в своя коридор, а да се съберат различните заинтересовани страни и да потърсят заедно общо решение, включително и финансиране. Така на практика ще се спести загуба на много време и средства. Тайната на успеха в съвременните биотехнологии се крие в изместване на фокуса от конкуренция към сътрудничество и към прилагането на мултидисциплинарен подход, обясниха организаторите.Учени разработват пластир за диагностика на кожен рак

Учени разработват пластир за диагностика на кожен рак

Специалистите от университета в Малмьо се надяват по този начин да откриват лесно онкологичните образувания
Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Отстраниха тумор с тегло над 1 килограм от мозъка на 41-годишен пациент
Компютър помага на деца с увреждания

Компютър помага на деца с увреждания

Технологията позволява да се ръководи с поглед, обясниха от Фондация "Асист"
Иновациите в онколечението удължават живота

Иновациите в онколечението удължават живота

Близо с 80% е увеличена 10-годишната преживяемост на пациентите с тази диагноза
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Какво е бъдещето на терапията при ревматоиден артрит?

Какво е бъдещето на терапията при ревматоиден артрит?

Досега няма намерен медикамент за РА, което завинаги да го излекува, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Представят модерни методи в неврохирургията

Представят модерни методи в неврохирургията

На конференция в Правец ще обсъждат терапията при глиални тумори и други ракови заболявания
Награди за иновативни проекти

Награди за иновативни проекти

Остават още 13 дни за кандидатстване, напомнят организаторите
Изследваме иновативно автоимунни заболявания

Изследваме иновативно автоимунни заболявания

Сред първите 14 в света сме по този показател, показват данните от научен форум в Дрезден
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019