Искам думата

Готови сме да се включим в контрола на добрата медицинска практика

27-09-2019 17:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
Готови сме да се включим в контрола на добрата медицинска практика Дружеството на Кардиолозите в България (ДКБ) и Българското Дружество по Интервенционална Кардиология (БДИК)
Отделни случаи на подозирани или доказани неправилни лекарски действия не трябва да уронват престижа на цялото съсловие. Това заявяват от Дружеството на Кардиолозите в България (ДКБ) и Българското Дружество по Интервенционална Кардиология (БДИК) в обща декларация. Те изразяват и готовността си за участие в контрола на качеството и правилното прилагане на стандартите за добра медицинска практика. Декларациятае адресирана до здравния министър Кирил Ананиев, и има копия до управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и председателя на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова. Публикуваме я без редакции.
Дружеството на Кардиолозите в България (ДКБ) и Българското Дружество по Интервенционална Кардиология (БДИК) заявяват, че здравето, животът и доверието на пациентите стоят на първо място в професионалната дейност на членовете ни. Същевременно декларираме своята непримиримост към разпространената практика отделни случаи на подозирани или доказани неправилни лекарски действия да бъдат използвани за уронването на престижа и авторитета на българските лекари и в частност на кардиолозите и за създаване на недоверие към професионалните им решения.
aaaa
Искаме да припомним, че именно в областта на кардиологията
aaaa
през последните 20 години беше постигнат огромен напредък в лечението на заболявания, от които в предишни периоди смъртността беше значително по-висока. В момента българските граждани имат бърз достъп до възможно най-високото качество в диагностиката и лечението на кардиологичните заболявания. ДКБ и БДИК работят и ще продължават да работят за създаването, усъвършенстването и професионалното израстване на отговорни и знаещи български кардиолози. Искаме да информираме институциите свързани със здравеопазването и широката общественост, че от създаването си до настоящия момент

 

ДКБ полага постоянни усилия и предприема реални действия

 

за актуализиране и утвърждаване на медицински стандарти по специалността „Кардиология" и предлага разнообразни възможности за повишаване на квалификацията на кардиолозите и специализращите кардиология в България, което е важен механизъм за осигуряване на качествено здравеопазване. За съжаление, в момента няма съществуваща методика, по която експерти в различните тесни направления в областта на кардиологията да участват реално в контрола на качеството и правилното прилагане на стандартите за добра медицинска практика при лечението на пациентите с кардиологични заболявания в България.

 

Заявявали сме пред институциите в здравеопазването готовността

 

ДКБ и БДИК да се включат в такава дейност, като излъчат съответните специалисти. ДКБ е предоставило на български език в електронен формат на НЗОК, БЛС, Парламентарната комисия по здравеопазване и МЗ и непрекъснато актуализира целия набор от документи, които е утвърдило като свои правила за добра клинична практика по специалността „Кардиология". Като приветстваме всички обществени и медийни усилия за подобряване на контрола и качеството в българската медицина и здравеопазване, настояваме всички констатирани съмнения за нарушения на добрата медицинска практика, на професионалните и етичните стандарти, да бъдат обсъждани и консултирани със съответните научни дружества, с представители на Българския лекарски съюз, като техните становища да бъдат представяни едновременно с публично представяната фактология по всеки конкретен случай.

 

От името на УС на ДКБ и УС на БДИК:

Доц. Д-р Мария Токмакова, д.м., Председател на ДКБ
Д-р Валери Гелев, Председател на БДИКПромените не ограничават интеграцията на пазара

Промените не ограничават интеграцията на пазара

Аптечна карта ще съществува само проформа и няма да гарантира достъпа до аптека в страната, казват от БФС
Над 200 пациенти с ХИВ пак без лекарства

Над 200 пациенти с ХИВ пак без лекарства

Това не е първи случай, в който заради административни пречки се компрометира терапията на болните, казват от НПО
Kатегорично отричаме агресията

Kатегорично отричаме агресията

Отправяме апел да се реализират бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, казват от НСОМБАЛ
За пореден път апелираме за респект към медиците

За пореден път апелираме за респект към медиците

Убедени сме, че спазването на неписаните човешки норми ще предотврати неприятни инциденти, казват от БАПЗГ
Да възстановим ритъма си на работа от преди пандемията

Да възстановим ритъма си на работа от преди пандемията

Благодарим на българското общество, че се вслуша в призивите и препоръките
Оттегляме се от Алианса на НПО

Оттегляме се от Алианса на НПО

С изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени медицинските дружества, казват от БЛС
Респект за вашата всеотдайност и любов

Респект за вашата всеотдайност и любов

Вие сте специалистите на първа линия, благодарение на които пациентите получават шанс за навременна и животоспасяваща помощ, казват от БАПЗГ
Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Вашите усилия, денонощен труд и отдаденост са видими за цялото ни общество, казват от БЛС
МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

Това е очаквана и логична стъпка, която ще върне спокойствието на хората, казват от три болнични организации
Няма да позволим да се удържат или връщат пари

Няма да позволим да се удържат или връщат пари

Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред, казаха от Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020