Тенденция

Тревожен ръст на дълговете към чужди каси

26-09-2019 16:51
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Тревожен ръст на дълговете към чужди касиЛечението за българите в чужбина е в пъти по-скъпо, спрямо това на други европейски граждани, каза д-р Дечо Дечев
Увеличават се дълговете на НЗОК към чужди каси. До 30 юни тази година те са на стойност 271 млн. лв., спрямо 264 млн. през 2018 г.135 млн. от задълженията са просрочени. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на представянето на Годишните отчети за бюджета и дейността на здравната каса за 2018 година пред парламентарната ресорна комисия.

Той определи тенденцията на нарастване на задълженията като тревожна. Скокът на дълговете към касите в европейските страни се дължи на това, че все повече пациенти искат да се лекуват в чужбина. „Иновативните терапии са на непосилни цени, те ще увеличават разходите на НЗОК", коментира д-р Дечо Дечев. Той акцентира върху това, че българите се лекуват в чужбина на неколкократно по-високи цени, спрямо другите европейски граждани. Шефът на касата даде пример с Германия, където дадена терапия за сънародниците ни е в пъти по-скъпа, спрямо тази за германците. Д-р Дечев апелира депутатите да поставят този проблем на европейско ниво.

 

„Български пациент се превръща в златна кокошка" ,

 

каза той. Д-р Дечев бе категоричен, че въпросът е от особена важност за ефективното изразходване на средствата на НЗОК.  "Този въпрос трябва да бъде обсъден на други ниво и лично за мен не е ясно защо в рамките на един съюз трябва да има различни цени за едно и също заболяване и дейност", допълни управителят на НЗОК. Депутатите от различните парламентарни групи се ангажираха да обсъдят с представителите си в европарламента възможностите за регулация на разходите на НЗОК за лечение на български граждани в чужбина. През миналата 2018 година са издадени 609 заявления за лечение в чужбина, стана ясно от отчета на НЗОК. Сред най-честите заболявания, за които са били издавани са Най-честите заболявания за хората, които се издават такива формуляри са онкологичните, хематологичните, тумор на панкреас, карцином на бял дроб, матка и яйчници, чернодробни метастази, урологични и онкологични заболявания, очни и ортопедични заболявания. За лечение на деца те са били издадени 265 формуляра. Те са били най-вече са ортопедични операции, коригиращи церебрални парализи, туморни образувания и други. Събрани приходи в НЗОК възлизат на 3.938 млрд. лв. през миналата година. Разходите за здравноосигурителни плащания са в размер на  3. 851 млрд. лв., а крайният финансов резултат е почти 11 млн. лв. излишък., отчете каза зам.- министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

 

 

Общите приходи в бюджета на НЗОК са били със 78 млн.лв.

 

повече от планираните, като 67 от тях са били по линия на НАП, каза зам.- министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Допълнително събраните приходи от здравни вноски и от глоби са били разпределени основно за плащания за лекарства за домашно лечение- 30 млн.лв. , и за лечение на онкологични заболявания в болница - 29 млн.лв. С над 144 млн. лв. или 14.6% са нараснали разходите за лекарства през 2018 година, като увеличението за онкологично лечение е над  75 млн. лв. или 26%.

В областта на лекарствата за домашно лечение през 2018 година са включени 18 нови международни непатентни наименования (INN), като за тях е имало 27 нови медикамента.  Трайна се оформя тенденцията, когато се появи ново иновативно  лекарство през първата година разходът да бъде един, а после да нараства, обясни Жени Начева. Тя даде пример, че за медикаменти, които са се появили за първи път през 2016 година, разходът е бил 41 млн. лв. а през 2018 година нараства до 81 млн. лв. По протоколи над 1.5 млн. души са получили лекарства по линия на НЗОК. 60% от лекарствата за домашно лечение са изписани по протоколи, като

 

разходът за тях е бил в размер на над 500 млн. лв.

 

За скъпоструващи терапии с висок курс на лечение по Приложение 1А касата е платила над 325 млн. лв. за 17 хил. пациенти. По протоколи 1Б разходите са над 18 млн. лв. за 15 хил. души. За социално значими терапии по Приложение 1C НЗОК е платила 158 млн. лв. за 157 хил. хронично болни пациенти. От лекарствата по групи „общи заболявания" са заплатени над 685 млн. лв.”, като средства задържат нивото си от предходната 2017 г. За онкологични заболявания са платени  17 млн. лв., като се бележи увеличение с 10%. Най-голям -11% е ръстът при медикаментите за редките болести, за които касата е платила 114 млн. лв. За трансплантирани пациенти ръстът е над 8% при над 3 млн. лв. заплатени средства. При разходите по отделни заболявания прави впечатление, че за ревматоиден артрит са заплатени над 80 млн. лв. през 2018 г. НЗОК е платила и над 88 млн. лв.  за болест свързани с дихателната система. От анализа става ясно още, че около 17 лекарствени продукта формират разходи над 10 млн. лв.,

 

като най- разходоемки са биологичните.

 

В областта на лекарствата, които касата плаща на болниците по Приложение 2, през 2018 година са включени  нови 11 международни непатентни наименования срещу 19 лекарствени продукта.

И тук се наблюдава увеличението на общата реимбурсна сума на медикаментите, включени през 2016 година, които тогава са стрували на НЗОК 13 млн. лв. достига 76 млн. лв. през 2018 година. 62% от общите разходи са за таргетна терапия, близо 11% за хормонопотерапия, 10% за имунотерпия и над 7% за химиотерпия.

Разходите в болничната помощ са със 186 млн. лв. или 11% увеличение. Увеличават се и хоспитализациите с 3 млн. повече, спрямо 2017 година или 11% ръст на лечението по клинични пътеки и процедури. В болничната помощ са заплатени с над 226 000 дейности повече. По време на представянето на отчета стана ясно и че личните лекари са намалели 3%. Относно излишъка на НЗОК от близо 11 млн. лв. през миналата година, главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов постави въпроса защо с тези средства не е изплатена надлимитната дейност на болниците. Те обаче са постъпили в последните дни на годината през декември, като част от тях са били от санкции и не е имало механизъм, по който да се разпределят за текущата година, обясни Жени Начева.

Болнична помощ с 226 000 дейности повече са заплатени с над 6%.


Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
20 акта за нарушения в детското хранене

20 акта за нарушения в детското хранене

Проверени са 2462 кухненски блокове към градини, ученически бюфети и столове
Трима конкуренти за Детска болница

Трима конкуренти за Детска болница

До 40 дни ще стане ясно кой от участниците, подали оферта, ще бъде одобрен
Болниците не разкриват лекарските грешки

Болниците не разкриват лекарските грешки

Системата за обезщетяване на пострадалите пациени е направена така, че да не стимулира здравната система да се освобождава от такива специалисти, каза проф. Даниел Вълчев
ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни

ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни

Апаратът позволява извършването на голям брой минимално инвазивни операции
1 2 3 4 5 ... 169 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019