Коментар

Да махнат лимитите щом въвеждат пръстов отпечатък

21-10-2016 16:49
Д-р Стойчо Кацаров, директор на Центъра за защита правата в здравеопазванетоДа махнат лимитите щом въвеждат пръстов отпечатък
Clinica.bg

press@clinica.bg
От 1 ноемрви приемът на пациентите в болниците трябва да става само след регистрация с пръстов отпечатък. Нарушава ли това правата на хората, има ли проблеми с въвеждането на идентификатора, попитахме д-р Стойчо Кацаров, директор на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
Аз съм съгласен да има система за идентификация, но не и тя да бъде под формата на пръстов отпечатък. Ако имате карта за банка и я загубите, тя ще се блокира и ще ви дадат друга. Ако някой открадне вашия прътов отпечатък, той няма как да бъде блокиран и да се издаде друг. Освен това е унизително да се прави подобна идентификация.

Идеята за въвеждане на пръстов идентификатор е изцяло незаконна. Тя е в нарушение на Директива 2016 680, в която пише кога може да се въвежда идентификация с пръстови отпечатъци. В закона за здравно осигуряване също няма текст, който да води до въвеждането на пръстов отпечатък. Там се казва, че трябва да се въведе информационна система, но не и пръстов отпечатък. Никъде в закона не се възлага на Министерски съвет, на здравния министър или на НЗОК да уреди с наредба въвеждането на пръстов отпечатък. Въпреки това такава наредба се издаде. Заради това обаче текстовете за идентификатора се явяват нищожни, както и цялата процедура по въвеждането му. Това ще потвърди дори ВАС.

Комисията за защита на личните данни също има становище по въпроса. В него изрично е написано, че такава система може да се изгради, но едно от условията е да има и други възможности за регистрация за пациентите, които не желаят да ползват пръстовия отпечатък. Таква възможна регистрация е чрез ЕГН например. Това становище е било известно на НЗОК пред 1 април, когато беше обнародван служебния рамков договор. В него обаче се поставя като задължително условие, за да се плати хоспитализацията, чекирането с пръстов отпечатък. Ако няма такава, няма да се плати и услугата. В последствие управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов издаде инструкция, с която се допускат изключения и според която ще се регистрират пациенти и с лична карта. Проблемът е, че с нея не може да се отмени служебното НРД, което е по-висш нормативен акт. Ако утре въпросът опре до прилагането на закона, касата трябва да откаже плащане за случаите, при които пациентът не се е регистрирал с пръстов отпечатък. През 2011 г. обаче същата Комисия за защита на личните данни е имала становище за аналогичен казус - предприятие, което искало да въведе подобен механизъм за чекиране на служителите си. Становището тогава е било съвсем различно - че този механизъм може да бъде въведен само с изричното съгласие на хората във фирмата. Какво е накарало Комисията да промени мнението си през 2016 г. не е ясно.

Освен това държавата дължи обезщетение на хората при всяко нарушение на правата им с въвеждането на пръстовите отпечатъци. Това е така според чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата. Всичко това трябва да се знае, за да не се окажат накрая виновни болниците, че прилагат решенията на политиците.

Накрая - смятам, че, след като ще има чекиране с пръстови отпечатъци и подобен контрол над изразходването на средствата на НЗОК, трябва да отпаднат лимитите за болниците. Нали здравният министър преди твърдеше, че въвеждането на лимитите се налага заради липсата на контролни механизми. Защо тогава те остават и през следващата година!


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ