Справедливост

Болници водят 30 дела срещу системата

21-10-2016 16:15
Въвеждането на пръстовите отпечатъци може да се отложи пакБолници водят 30 дела срещу системата
Clinica.bg

press@clinica.bg
30 са делата, които води Националното сдружение на частните болници срещу различни нормативни актове в здравеопазването. Това обяви днес д-р Николай Болтаджиев, председател на организацията.

Тези дела не са самоцел, а следствие на обективностите, каза той. Само жалбите срещу националната здравна карта са три на брой. Смятаме, че тя е противоконституционна и административно определя кой къде да се лекува, обясни д-р Болтаджиев. Според него тя противоречи и на редица европейските норми.

Лимитите на болниците и въвеждането на пръстовите отпечатъци са сред другите промени, които обжалва сдружението на частните болници. Твърдите бюджети са по-страшно ограничение на свободното лечение на пациентите и от здравната карта, те водят и до повишаване на доплащането, категоричен беше д-р Болтаджиев. Голяма част от другите обжалвани актове са новите медицински стандарти, включително и този за спешната помощ.
Огромен е проблемът и с въвеждането на системата с пръстовите идентификатори, смятат още от частните болници. Ежедневно се натъкваме на много грешки при прилагането й, много вероятно е действието й да се отложи още веднъж и да не е 1 ноември, каза д-р Елиза Георгиева, член на УС на НСЧБ. Сред най-честите проблеми е липсата на регистрации при потни или студени ръце, както и при възрастните хора, обясниха лекарите. 

За да се подбрят условията за работа в здравеопазването, от сдружението на частните болници искат бюджета на НЗОК да се извади от консолидирания. Също така да има реално остойностяване на пътеките, които плаща НЗОК. Само така ще лекуваме по правилата на медицинското изкуство, каза д-р Болтаджиев. От сдружението настояват и да участват пряко в преговорите за нов рамков договор с касата. В него се дават правилата за работа на медиците и болниците в бъдеще. Засега обаче властта отказва да чуе частните болници. Затова се принудихме да напуснем и консултативния съвет „Партньорство за здраве" и да се обърнем към съда, каза д-р Болтаджиев.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ