решения

Повече талони за изследвания и консултации

25-09-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Повече талони за изследвания и консултацииЗа последното тримесечие на годината се увеличава и броя на изследванията с ЯМР, реши НС на НЗОК
Повече пари за изследвания и за консултации със специалист ще има до края на годината. Това реши Надзорния съвет на Националната здравна каса, в първото си заседание, след лятната ваканция. Така на практика броят на направленията за специалист, се увеличават с 125 652 броя. Ще има и повече средства за изследвания с ядрено магнитен резонанс на здравноосигурени лица.
Предлаганите увеличения на брой на СМД и стойност за МДД за остри случаи се дължи на очакваното повишено потребление в края на годината. Съобразено е с договорените годишни обеми за 2019 г. в НРД за медицински дейности и от текущото изпълнение на бюджета на НЗОК за 2019 г. към 31.08.2019 година.


Така на практика с 5,7% се увеличават


специализираните медицински дейности, за остри случаи, за четвърто тримесечие на 2019 година. Заложените средства в Закона за бюджета на Националната здравно осигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г. за специализирана извънболнична медицинска помощ са в размер на 250 700 хил. лева. Отчетените към 31.08.2019 г. разходи са в размер на 159 317,3 хил. лева. Това означава, че за 8 месеца са използвани 63,5% от предвидените средства, което дава възможност за увеличение на броя на специализираните медицински дейности за остри случаи, до края на годината, на 1 206 348 броя направления.

 

До края на годината ще има

увеличение и при изследванията с ЯМР. Общо всички РЗОК ще разполагат с 15 хиляди броя изследвания до края на годината. 3389 броя са предвидени за РЗОК-София град, 1492 за РЗОК-Пловдив, 717 броя за РЗОК-Стара Загора, сочат предварителните разчети. За профилактика и за направления до края на годината специалистите ще разполагат с 568 096 броя. За високо-специализирани медицински дейности са заложени 327 399 броя направления за остри случаи и диспансерно наблюдение на ЗОЛ. Заложените средства в бюджета на касата за 2019 г. за медико диагностични дейности (МДД) са в размер на 90 000 хил. лева. Отчетените плащания за тях към 31.08.2019 година са в размер на 54 657 хил. лева, което представлява 60,7% от средствата по ЗБНЗОК за 2019 година.


Средно месечната оставаща стойност


на здравноосигурителните плащания за периода, от месец септември до месец декември е в размер на 8 835,8 хил. лева. За това бе предложено, медико-диагностични дейности за остри случаи до края на годината, да се увеличат с 10%. Това на означава, че те нарастват с 1 153, 6 хил. лева, спрямо предходното тримесечие и са в размер на 12 247,9 хил. лева. Стойността за МДД за четвърто тримесечие на 2019 г. за назначаване на изследвания за профилактика и диспансерно наблюдение на ЗОЛ, определена съобразно регистрите и изискванията на Наредба №8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, възлиза на 10 010,9 хил. лева.Ананиев се среща със сестрите

Ананиев се среща със сестрите

Специалистите по здравни грижи ще настояват министърът да се ангажира с конкретни срокове по всичките им искания
И Патриотите искат отделни съсловни организации

И Патриотите искат отделни съсловни организации

Те предлагат БАПЗГ да се замени от седем отделни структури, идеята е по-голям контрол върху дейността по специалистите по здравни грижи
НЗОК ще плаща повече изделия

НЗОК ще плаща повече изделия

Ще се реимбурсират и кардиовертер дефибрилаторите, е решил Надзорния съвет
Евростипендии и за сестрите

Евростипендии и за сестрите

Те ще са в размер на две минимални работни заплати, МЗ отваря проекта за специализации и за мед сестри и акушерки
Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Още корекции за специализациите

Още корекции за специализациите

Млади лекари и студенти ще внесат нови предложения за промени, а министър Ананиев няма да бърза с Наредба 1
Опитите за самоубийства намаляват

Опитите за самоубийства намаляват

Спадът е на фона на ръст от 60% в световен мащаб, съобщиха експерти на СЗО и НЦОЗА
МЗ обяви търг за ремонти за над 7 млн. лв.

МЗ обяви търг за ремонти за над 7 млн. лв.

Ще се обновяват спешните центрове и филиали в столицата и София област
Mладите лекари не може да бъдат задържани по принуда

Mладите лекари не може да бъдат задържани по принуда

МЗ коригира Наредба 1 за специализациите. Въпреки това обаче специализанти и студенти по медицина готвят протест пред МЗ. Какво провокира недоволство въпреки корекциите на МЗ и как младите лекари могат да бъдат мотивирани да останат в България попитахме стажант-лекаря Петя Кашукеева.
Икономист: България да разработи план за контрол на рака

Икономист: България да разработи план за контрол на рака

Това препоръчаха експерти от списанието на заседание на здравната комисия
1 2 3 4 5 ... 168 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019