региони

9 нови линейки за Перник

20-09-2019 13:07
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
9 нови линейки за ПерникРазработен е голям инвестиционен проект, по който ще бъдат обновени сградите на спешните центрове в областта, каза министър Кирил Ананиев
С девет нови, напълно оборудвани линейки ще разполага спешния център в Перник. Освен това се предвижда изграждането на нова сграда за филиала на спешната помощ в града, както и реконструкция и модернизиране на старите сгради на спешната помощ в останалите. За целта е разработен голям инвестиционен проект, каза министър Ананиев.
Спешната помощ на територията на област Перник ще разполага с нов автопарк. Ще бъдат модернизирани сградите и ще има ново оборудване за спешната помощ. Това обеща министър Ананиев по време на парламентарния контрол днес. „ За центъра в Перник е предвидено изграждането на нова сграда, в двора на областната болница. В нея ще са разположени администрацията и филиала за спешна медицинска помощ. За останалите филиали в Радомир, Земен, Брезник и Трън е предвидено преустройство и реконструкция на съществуващите сгради. За центъра за спешна медицинска помощ в Перник е предвидено и доставка на 9 броя линейки, напълно оборудвани с медицинска апаратура, разпределени за всички мобилни екипи"


В момента всеки от петте филиала

за спешна помощ  в областта разполага с по две линейки. Те позволяват адекватна спешна помощ на неселението, каза министър Ананиев, като допълни, че до момента не е имало оплакване на граждани за неблагоприятен изход от здравни услуги. Грешно е впечатлението, че на територията на община Перник гражданите се обслужват със стари ленейки, категоричен бе здравният министър. „ За осъществяване на дейността си Центърът за спешна медцинска помощ е оборудван с 18 броя линейки.

Десет от тях са основни, с които мобилните екипи

изпълняват ежедневните си дежурства и осем са резервни. 14 от линейките са закупени през 2007, 2008 и 2009 година, 2 - през 2015 и 2 - през 2019 година", уточни той и добави, че наличното медицинско оборудване в линейките е достатъчно за диагностика и реанимационни действия. Като във всяка линейка е наличен ЕКГ апарат, дефибрилатор, апарат за механична вентилация, аспиратор, реанимационна чанта, кислородна инсталация, глюкомер, пулсоксиметър.

По думите му ресорното министерство

е направило анализ и на материалната база и на човешкия ресурс в спешните центрове в областта. След което заплатите на работещите там са увеличени. „ В рамките на бюджета на министерството на здравеопазването за период от 2015 година до 2019 година, ежегодно се осигуряват допълнителни средства, като през тази година увеличението достигна 63 %, спрямо изходното ниво през 2014 година", изтъкна министър Ананиев.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020