региони

9 нови линейки за Перник

20-09-2019 13:07
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
9 нови линейки за ПерникРазработен е голям инвестиционен проект, по който ще бъдат обновени сградите на спешните центрове в областта, каза министър Кирил Ананиев
С девет нови, напълно оборудвани линейки ще разполага спешния център в Перник. Освен това се предвижда изграждането на нова сграда за филиала на спешната помощ в града, както и реконструкция и модернизиране на старите сгради на спешната помощ в останалите. За целта е разработен голям инвестиционен проект, каза министър Ананиев.
Спешната помощ на територията на област Перник ще разполага с нов автопарк. Ще бъдат модернизирани сградите и ще има ново оборудване за спешната помощ. Това обеща министър Ананиев по време на парламентарния контрол днес. „ За центъра в Перник е предвидено изграждането на нова сграда, в двора на областната болница. В нея ще са разположени администрацията и филиала за спешна медицинска помощ. За останалите филиали в Радомир, Земен, Брезник и Трън е предвидено преустройство и реконструкция на съществуващите сгради. За центъра за спешна медицинска помощ в Перник е предвидено и доставка на 9 броя линейки, напълно оборудвани с медицинска апаратура, разпределени за всички мобилни екипи"


В момента всеки от петте филиала

за спешна помощ  в областта разполага с по две линейки. Те позволяват адекватна спешна помощ на неселението, каза министър Ананиев, като допълни, че до момента не е имало оплакване на граждани за неблагоприятен изход от здравни услуги. Грешно е впечатлението, че на територията на община Перник гражданите се обслужват със стари ленейки, категоричен бе здравният министър. „ За осъществяване на дейността си Центърът за спешна медцинска помощ е оборудван с 18 броя линейки.

Десет от тях са основни, с които мобилните екипи

изпълняват ежедневните си дежурства и осем са резервни. 14 от линейките са закупени през 2007, 2008 и 2009 година, 2 - през 2015 и 2 - през 2019 година", уточни той и добави, че наличното медицинско оборудване в линейките е достатъчно за диагностика и реанимационни действия. Като във всяка линейка е наличен ЕКГ апарат, дефибрилатор, апарат за механична вентилация, аспиратор, реанимационна чанта, кислородна инсталация, глюкомер, пулсоксиметър.

По думите му ресорното министерство

е направило анализ и на материалната база и на човешкия ресурс в спешните центрове в областта. След което заплатите на работещите там са увеличени. „ В рамките на бюджета на министерството на здравеопазването за период от 2015 година до 2019 година, ежегодно се осигуряват допълнителни средства, като през тази година увеличението достигна 63 %, спрямо изходното ниво през 2014 година", изтъкна министър Ананиев.Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
1 2 3 4 5 ... 170 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019