лица

Игра на съдбата

20-09-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Игра на съдбатаРаботя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Да срещнеш млад човек, който с огромна жар и любов говори за професията си е много впечатляващо.Още повече, когато разбереш, че той е медик. Такива срещи ме изпълват с вяра и с оптимизъм, защото зад най-важната кауза, здравето, има кой да стои.
Срещам д-р Димов след дълъг работен ден. Уморен е, но се спира да си поговорим. Така разбирам, че от пет години е част от екипа на най-голямата гинекологична болница в страната „Майчин дом".

 

Това е първото му работно място

Оказва се, че точно тук и самият той се е родил. Разбирам думите, че всеки отива там, където е хвърлен пъпът му са абсолютна реалност за д-р Димов. "Със сърцето си съм избрал професията си и много я обичам", споделя той. Д-р Димов помага на много майки да чуят първия плач на рожбата си и да прегърнат новия член на семейството си.

Той работи в Родилна зала

там потокът от пациенти е като приливна вълна. В един момент се струпват много, в следващия нещата са по-спокойни, но винаги са много емоционално наситени. В родилна зала майките оставят страха, вълнението и болката си, в ръцете на екипа. Поверяват живота на бебето и своя в ръцете им. Те пък им отвръщат с професионализъм и огромна отговорност. Така в едно пространство ежеминутно се случва обмен на емоции, които се превръщат в едни от най-трайните спомени.

Д-р Димов е софиянец

Завършил е престижната нациолна природо-математическа гимназия в София. Бил е в паралелка с биология и това не е случайно. Готвел се е отрано за големия скок, в медицината. Казва, че още от малък е знаел, че един ден ще стане лекар. Може би защото традицията си е казала думата, той е второ поколение медик. Майката на д-р Димов е едно от имената в алергологията, д-р Станка Христова. А може би защото, болничната атмосфера е била част от детството му.

Разказва, че още помни как

майка му го е взимала на дежурствата в болницата. Тогава коридорите и стаите там са изглеждали някак си нереалистично. Също така помни и съветите й, да се доверява на опита и да се вглежда добре в хората. „ Не го изпълнявай, само го запомни, един ден ще се сетиш", това му е казвала често д-р Христова, когато му е давала съвет. Д-р Димов не е наследил специалността на майка си. Вместо да стане детектив на алергени, той е избрал да участва в появата на живота.

 

Нито за секунда не се съмнява,

че е направил правилния избор, да специализира акушерство и гинекология. Д-р Димов е от поколението медици, които още като студенти масово са планирали професионална си реализация зад граница. Тази дилема обаче не е стояла дори за миг пред него. Казва, че е учил с желанието един ден да помага на сънародниците си, а не да работи в чужбина. Разказва, че е кръстен на дядо си, по бащина линия. И макар, че името Васил има силата да дарява с царственост притежателите си, д-р Димов казва, че не го блазни живота на владетел. Точно обратното определя се  като земен и народен човек. Мечтае за простички, но истински неща, като да има къща, семейство, деца и верни приятели. Обича да пътува по света с роднини и приятели.

 

Цени личното си време

За това не пропуска да влезе във фитнеса или да отиде да плува. Сред приятели, обаче най-добре си почива. Намира време и за кино и литература . Еднакво силно го привлича фантастиката и историческата литература. Морето е неговата представа за лятна почивка. Тази година макар и за малко е видял три морета - Адриатическо, Средиземно и родното Черноморие. Казва, че три неща, най-много го огорчават. На първо място това е несправедливостта, следвана от лъжата и неуважението. „Човек трябва да умее да си признава грешките и да се извинява", допълва той.Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Нека да помълчим

Нека да помълчим

Смятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020