лица

Игра на съдбата

20-09-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Игра на съдбатаРаботя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Да срещнеш млад човек, който с огромна жар и любов говори за професията си е много впечатляващо.Още повече, когато разбереш, че той е медик. Такива срещи ме изпълват с вяра и с оптимизъм, защото зад най-важната кауза, здравето, има кой да стои.
Срещам д-р Димов след дълъг работен ден. Уморен е, но се спира да си поговорим. Така разбирам, че от пет години е част от екипа на най-голямата гинекологична болница в страната „Майчин дом".

 

Това е първото му работно място

Оказва се, че точно тук и самият той се е родил. Разбирам думите, че всеки отива там, където е хвърлен пъпът му са абсолютна реалност за д-р Димов. "Със сърцето си съм избрал професията си и много я обичам", споделя той. Д-р Димов помага на много майки да чуят първия плач на рожбата си и да прегърнат новия член на семейството си.

Той работи в Родилна зала

там потокът от пациенти е като приливна вълна. В един момент се струпват много, в следващия нещата са по-спокойни, но винаги са много емоционално наситени. В родилна зала майките оставят страха, вълнението и болката си, в ръцете на екипа. Поверяват живота на бебето и своя в ръцете им. Те пък им отвръщат с професионализъм и огромна отговорност. Така в едно пространство ежеминутно се случва обмен на емоции, които се превръщат в едни от най-трайните спомени.

Д-р Димов е софиянец

Завършил е престижната нациолна природо-математическа гимназия в София. Бил е в паралелка с биология и това не е случайно. Готвел се е отрано за големия скок, в медицината. Казва, че още от малък е знаел, че един ден ще стане лекар. Може би защото традицията си е казала думата, той е второ поколение медик. Майката на д-р Димов е едно от имената в алергологията, д-р Станка Христова. А може би защото, болничната атмосфера е била част от детството му.

Разказва, че още помни как

майка му го е взимала на дежурствата в болницата. Тогава коридорите и стаите там са изглеждали някак си нереалистично. Също така помни и съветите й, да се доверява на опита и да се вглежда добре в хората. „ Не го изпълнявай, само го запомни, един ден ще се сетиш", това му е казвала често д-р Христова, когато му е давала съвет. Д-р Димов не е наследил специалността на майка си. Вместо да стане детектив на алергени, той е избрал да участва в появата на живота.

 

Нито за секунда не се съмнява,

че е направил правилния избор, да специализира акушерство и гинекология. Д-р Димов е от поколението медици, които още като студенти масово са планирали професионална си реализация зад граница. Тази дилема обаче не е стояла дори за миг пред него. Казва, че е учил с желанието един ден да помага на сънародниците си, а не да работи в чужбина. Разказва, че е кръстен на дядо си, по бащина линия. И макар, че името Васил има силата да дарява с царственост притежателите си, д-р Димов казва, че не го блазни живота на владетел. Точно обратното определя се  като земен и народен човек. Мечтае за простички, но истински неща, като да има къща, семейство, деца и верни приятели. Обича да пътува по света с роднини и приятели.

 

Цени личното си време

За това не пропуска да влезе във фитнеса или да отиде да плува. Сред приятели, обаче най-добре си почива. Намира време и за кино и литература . Еднакво силно го привлича фантастиката и историческата литература. Морето е неговата представа за лятна почивка. Тази година макар и за малко е видял три морета - Адриатическо, Средиземно и родното Черноморие. Казва, че три неща, най-много го огорчават. На първо място това е несправедливостта, следвана от лъжата и неуважението. „Човек трябва да умее да си признава грешките и да се извинява", допълва той.Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020