региони

Областните болници - без заплати по КТД

20-09-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Областните болници - без заплати по КТДОчакваме решения на проблемите с приемането на НРД - 2020 и помощ от здравното министерство, каза д-р Васислав Петров
Нито една областна болница не е успяла да вдигне заплатите на медицинските сестри до нивото, записано в колективния трудов договор. Причината е в липсата на достатъчно приходи в клиниките през летните месеци. Това са отчели директорите на лечебните заведения на среща на Националното сдружение на областните болници, състояла се преди няколко дни.
„Разгледахме основните проблеми, които засягат всички областни болници. Някои от директорите казаха, че нямат никаква възможност да увеличат в момента заплатите на персонала. Причината е в малките финансови възможности на болниците, поради неплатената надлимитна дейност или поради липса на достатъчно приходи през летните месеци", обясни за clinica.bg д-р Васислав Петров, председател на сдружението. Той допълни, че в някои болници, включително и в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен, която ръководи, възнагражденията са вдигнати със 100 лв., но въпреки това никъде не са достигнати нивата от КТД. В някои лечебни заведения заплатите на сестрите са 700 лв., в други – 800 лв. Затова директорите на областните болници ще изпратят своите предложения до БЛС за повишаване на цените на клиничните пътеки при преговорите с Касата за НРД 2020.

 

„Тези 50 млн. лв., които се разблокираха

от резерва на НЗОК, на практика не са достатъчно, за да се достигнат договорените в КТД основни заплати. Освен това месеците, през които работим с по-високите цени на педиатричните и АГ-пътеките – юли и август, са най-слабите за повечето болници. Просто няма пациенти. Те намаляват като бройка и това също е фактор, който не допринесе за увеличаване на парите в болниците, а оттам съответно на възнагражденията на лекарите и сестрите", поясни д-р Петров.

Друг проблем за областните болници е решението на НЗОК да признава само лекари, назначени на трудов договор на пълен работен ден. „Ние имаме по-възрастни колеги, които се трудят на 4 часа, но за Касата те не съществуват, въпреки че са много добри специалисти. Ще настояваме в НРД това да бъде променено, така че ще изпратим и за такова предложение до БЛС. Само по този начин можем да се справим засега с недостига на кадри", подчерта д-р Петров


Много сериозен проблем поражда и изискването

на здравното министерство да се засили защитата на личните данни в болниците. За целта е необходимо да се осигурят нови компютри и модерен софтуер, но за това са нужни сериозни инвестиции. Ръководителите на областните болници обаче са обяснили, че няма от къде да ги набавят. „За момента всеки се мъчи сам да реши тези въпроси, но засега няма как да се справим в кратки срокове. При нас техниката е стара, нужни са нови сървъри във всяко отделение, в счетоводство, в складовете, които да обслужват болницата. Необходими са средно по 100 компютъра в областна болница с нови софтуери, за да можем да отговорим донякъде на изискванията за защита от хакерски атаки. Така че решихме да търсим подкрепа от Министерство на здравеопазването. Ще поискаме да се намери начин чрез европейски проекти към МЗ да се отпуснат средства или директно компютри, за да обновим нашата база", каза д-р Петров. Той призна, че болниците имат много неразрешими проблеми, но заяви, че се надява правилата на работа да се променят през следващата година, ката че в лечебните заведения да влизат повече средства.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020