интервю

Изоставаме по броя на ваксинираните срещу грип

24-09-2019 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изоставаме по броя на ваксинираните срещу грипЧетири щама ще ни разболяват тази година, казва д-р Валентина Цанева
Тази зима възрастните хора над 65 години имат право на безплатна имунизация срещу грип. Ще повиши ли това процента на хората, които избират ваксините като най-добро средство срещу заболяването, къде сме ние в сравнение с останалите страни в Европа по този показател и какво да направим, за да се предпазим от усложненията след грип, попитахме д-р Валентина Цанева, д.м. Тя е епидемиолог и консултант по инфекциозни болести в Болница „Тракия", гл. асистент и преподавател в Катедра „Хигиена, епидемиология и инфекциозни болести" в Тракийския университет – Стара Загора.
- Д-р Цанева, ако човек веднъж се е ваксинирал срещу грип и отново се появят същите щамовете, може ли да разчита, че миналогодишната ваксина ще го защити?

 

- Ако старата ваксина можеше да осигури протекция, нямаше да има всяка година нова ваксина, която включва новите ваксинални щамове. Целогодишно се осъществява надзор и изследване на циркулиращите щамове между хора, животни и птици. Във ваксината се включват тези, които е най-вероятно да бъдат причинители на поредната грипна епидемия. Да, има повторения на някои от щамовете, но има и различия. Когато се направи една противогрипна ваксина, имунитетът, предизвикан от нейното поставяне, се изчерпва в рамките на 6 месеца. Дори да има остатъчен имунитет, за съжаление той не е достатъчно надежден и ваксината трябва да се изработи отново и да е съобразена с препоръките от осъществения актуален надзор.

Всички искаме да си направим една ваксинация и тя да действа цял живот, но при прогивогрипните ваксини това няма как да се случи. Причината е, че грипният вирус е много изменчив и генетично неустойчив. При него съществуват два типа антигенни промени, които протичат непрекъснато. Няма как от едната за другата година причинителят на заболяването да остане един и същ, дори името на щама да е същото, защото все нещо в антигенната му структура е променено.

- Кои са новите щамове, които се очаква да ни атакуват през предстоящите студени месеци?

- За грип тип „А" това са „Бризбейн" и „Канзас", а за тип „Б" са „Колорадо" и „Пукет". В България от миналата година се предлагат четиривалентни ваксини, които включват тези 4 щама. Има и тривалентни ваксини, но у нас се прилагат четиривалентните, които са с по-широк обхват.

- Миналата година се оказа, че на пазара няма достатъчно ваксини и много българи не успяха да се имунизират. Тази година ще се появи ли подобен проблем?

- Противогрипната ваксина не е от задължителния имунизационен календар. Производителите и вносителите са частни фирми, които се съобразяват най-вече с търсенето на даден продукт. България обаче остава на последно място сред страните в Европа по броя на хората, които си поставят противогрипна ваксина. Едва между 2 и 4 процента от населението на България го прави. Има слаба тенденция този процент да се увеличава, но сме далече от първенците в това отношение. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ваксиналното покритие за грипна инфекция в страните на Европейския съюз варират от 2 до 72%, (средно 47%).Страните с най-висок ваксинален обхват са Великобритания, Португалия и Испания. България се нарежда сред страните с най-нисък ваксинален обхват, редом с Румъния, Латвия и Естония.

При снабдяването с ваксини за отделните страни се следят тези данни и се предвиждат количества, съответни на ваксиналния обхват от предходните години. Имам информация от едната фирма, която предлага ваксини в България, че са заявени всичко около 75 000 дози, които не са никак много като бройка за цялата страна, като се има предвид, че това е по-малко количество в сравнение с миналата година. Затова, хората, които държат да се ваксинират, не трябва да чакат последния момент, а да го направят най-късно до края на октомври. Това е най-добрият срок за поставяне на грипната ваксина. Тя трябва да се приеме, когато човек е здрав, когато все още няма циркулация на вируси и болни хора около него. Организмът му трябва да получи възможност да създаде стабилен имунитет на спокойствие за поне 2 седмици от деня на имунизацията. Когато дойде пикът на епидемията през декември, януари, февруари или март, той да има добър имунитет срещу заболяването.

- Възможно ли е човек да се разболее от грип, след като се е имунизирал?

- Възможно е, но вероятността е значително по-малка. Освен това, дори заразяването да се случи, грипът протича много по-леко, с по-леки или без никакви усложнения. Никой не може да гарантира 100% протекция срещу изменчивия грипен вирус.

- Доколко грипният вирус е смъртоносен? И по-смъртоносен ли е станал днес, изменяйки се през годините, отколкото преди 20 г.?

- Грипният вирус винаги дава някаква смъртност. По данни на Центъра за профилактика и контрол върху заболяванията средно 40 000 жители на Стария континент всяка година губят живота си заради грипна инфекция. В пъти повече са тежките случаи и хоспитализации. Не може да кажем, че в последните години смъртността от грипните епидемии е по-голяма, защото трябва да отчетем и напредъка на медицината в борбата с тази инфекция. Имаме все по-ефективни противовирусни средства, които имат чудесен ефект, особено ако се приложат още в ранната фаза на грипната инфекция. Ако говорим за смъртност, в историята има описани пандемии, които възникват тогава, когато човечеството се сблъска със съвършено нов и непознат вид на грипния вирус. Изменчивата му природа понякога може да роди напълно нов щам, срещу който човек няма изграден никакъв имунитет. Това се е случило, например, през 1918 година, когато се появява така наречения „испански грип" по време на Първата световна война. Той взема милиони жертви – регистрирани са между 50 и 100 млн. смъртни случаи, което представлява 3-4% от населението на земята по това време и прави тази пандемия една от най-смъртоносните инфекции, с които се е сблъскало човечеството. Една от последните пандемии беше по времето на така наречения „птичи грип", когато и в света, и в България бяха регистрирани повишени нива на смъртност. В такава ситуация бързо трябва да се открие противовирусно средство.

- Как да разпознаем ефективните противовирусни лекарства от тези, които са повече хранителни добавки?

- Има класически противогрипни препарати - т.нар. инхибитори на невраминидазата, утвърдени през последните няколко години, които са с изразено противовирусно действие, като Тамифлу, Реленца и други. Останалите действат преди всичко на симптомите като температура, кашлица. Приложени в първите 48 часа, сериозните противовирусни препарати директно променят курса на инфекцията и имат много добра ефективност. Те обаче се купуват от аптеката само с рецепта и предписание от лекар, който е преценил, че заболяването се дължи на вирусна инфекция.

- Кои са най-уязвимите групи хора?

- Най-уязвими са възрастните хора, особено страдащите от хронични заболявания. Затова в България от тази година личните лекари получават дози противогрипни ваксини. Те са предназначени за безплатна имунизация на рисковите пациенти на възраст над 65 години с хронични, сърдечни, белодробни заболявания и диабет. От ефективността на провеждането на тази кампания до голяма степен зависи с каква статистика ще приключи грипната епидемия по отношение на тежките случаи и смъртността.

Трябва да се знае, че броят на осигурените за тази кампания ваксини също е съобразена с броя на хората, които са склонни да се ваксинират на базата на подадените статистически данни. Затова е възможно на места да се появат повече желаещи да се ваксинират, отколкото са наличностите, особено поради факта, че дозите се осигуряват безплатно.

- Колко струва една такава ваксина, ако решим да си я закупим свободно?

- Обикновено около 20 лева. Хората могат да ги намерят и в аптечната мрежа. Някои аптеки приемат поръчки за доставка, ако ги нямат в наличност.

Много е важно ваксинирането да стане масова практика сред здравните работници в България. В редица Европейски страни, като Белгия, Великобритания и Франция, ваксината се прилага с добро покритие сред здравните работници от много години. Защото, ако едно медицинско лице се разболее, то вече може да разпространи инфекцията сред хората, с които контактува. У нас е направена първата крачка – осигурени са безплатни ваксини за възрастните хора. Да се надяваме, че постепенно тази кампания ще разшири обхвата си, а медицинските лица ще имат все повече лично убеждение, че трябва да се ваксинират срещу грип.5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Пожарът в столичния психодиспансер постави на фокус проблемите в психиатричната помощ. Готова ли е националната стратегия в тази област, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" в Нови Искър.
Хаосът в здравеопазването трябва да приключи

Хаосът в здравеопазването трябва да приключи

През миналата година медицински сестри, акушерки и други специалисти по здравни грижи протестираха за по-високи заплати и реформи в здравния сектор. Какво още искат те, попитахме Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери в България.
1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020