документи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

19-09-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Джипитата искат да няма безплатни прегледиСдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
Джипитата искат държавата да поеме потребителските такси на групите, които към момента са освободени от нея и за обслужването, на които те не получават нищо. Освен това настояват да има промени в арбитражните комисии, както и да бъде изпълнен със съдържание термина „неоснователно получени суми". Тези предложения са заложени в Становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратено до ключовите институции в държавата.
На свое заседание УС и НС на НСОПЛБ обсъди предлаганите промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и заяви, че начинът по който са направени те води до задълбочаване на хаоса в здравното законодателство. Те са категорични , че практиката при която с промяната в един закон да се правят промени в редица други закони и то чрез преходни и заключителни разпоредби е погрешна. За това излизат с конкретни предложения, които да залегнат в Проекта и бъдат обсъдени и гласувани. Според семейните лекари първо трябва да се възстанови справедливостта при плащането на потребителска такса. Това означава освобождаването от потребителска такса на определени групи да е за сметка на държавния бюджет.


Към момента освободени от потребителска такса са

лицата със заболявания, определени по списък към НРД, малолетните, непълнолетните и неработещи членове на семейството. В тази група попадат и ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, затворниците, социално слабите, получаващите помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, както и лицата , настанени в домове и медицинските специалисти. Когато джипито обслужва тези пациенти, то не получава за труда си необходимото. „ Не е допустимо освобождаването от заплащане да бъде за сметка на изпълнителя не медицинска помощ. Извършителят на дейността трябва да получи заплащане за извършената от него дейност, а сумите по чл. 37, ал. 1 са част от заплащането за дейността. Сумите, незаплатени на ИМП поради ал. 4 трябва да бъдат реимбурсирани от този който освобождава лицата от това задължение. Не е редно привилегията за една група да бъде за сметка на загубите на друга, въпреки положения от втората труд. Ние не сме против социалната политика, но не е приемливо вече 20 години тя да се извършва за сметка на медицинското съсловие", категорични са докторите.

Освен това джипитата искат

да се добави уточняващ текст към правилата свързани с работата на контролните органи. Те обясняват, че голяма част от документите, подлежащи на проверка при изпълнителите на първична медицинска помощ са на разположение както в Националната здравна каса, таса и регионалната здравноосигурителна каса и контролните органи могат да се запознаят с тях предварително, вместо да ги изискват и четат по време на проверките при ПИМП. Освен това джипитата настояват да се гарантира безпристрастност на арбитражните комисии, когато се решават спорове между Касата и лекарите. Според тях това може да се случи с промени в арбитражните комисии. За това настояват в тях да има и юрист с образователно квалификационна степен магистър по право. Освен това той да е председател на комисията. По време на заседанието на арбитражната комисия да може да присъства изпълнителя на медицинска помощ, който е обвинямем, ако пожелае това. Или пък упълномощен от него адвокат, без да има право на глас.

 

Медиците предлагат точна формулировка

на неоснователно получени суми. Според тях това са парични средства, постъпили по сметката на съответния изпълнител на медицинска помощ, за които е установено при проверката, че липсват основания за заплащането им. До тук се стигна след като се е превърнало в практика, според лекарите, да възстановявят средствата, когато са превишили броя на специализираните медицински дейности и на медикодиагностичните дейности .Тези суми, реално не са получени от общапрактикуващия лекар , а са виртуален ресурс, с който ИМП оперира за целите на диагностиката и контрола на заболяванията в своята практика в полза на доверилите му се пациенти, уточняват личните лекари.Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
1 2 3 4 5 ... 169 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019