документи

Джипитата искат да няма безплатни прегледи

19-09-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Джипитата искат да няма безплатни прегледиСдружението на общопрактикуващите лекари в България предлага промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната
Джипитата искат държавата да поеме потребителските такси на групите, които към момента са освободени от нея и за обслужването, на които те не получават нищо. Освен това настояват да има промени в арбитражните комисии, както и да бъде изпълнен със съдържание термина „неоснователно получени суми". Тези предложения са заложени в Становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратено до ключовите институции в държавата.
На свое заседание УС и НС на НСОПЛБ обсъди предлаганите промени в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и заяви, че начинът по който са направени те води до задълбочаване на хаоса в здравното законодателство. Те са категорични , че практиката при която с промяната в един закон да се правят промени в редица други закони и то чрез преходни и заключителни разпоредби е погрешна. За това излизат с конкретни предложения, които да залегнат в Проекта и бъдат обсъдени и гласувани. Според семейните лекари първо трябва да се възстанови справедливостта при плащането на потребителска такса. Това означава освобождаването от потребителска такса на определени групи да е за сметка на държавния бюджет.


Към момента освободени от потребителска такса са

лицата със заболявания, определени по списък към НРД, малолетните, непълнолетните и неработещи членове на семейството. В тази група попадат и ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, затворниците, социално слабите, получаващите помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, както и лицата , настанени в домове и медицинските специалисти. Когато джипито обслужва тези пациенти, то не получава за труда си необходимото. „ Не е допустимо освобождаването от заплащане да бъде за сметка на изпълнителя не медицинска помощ. Извършителят на дейността трябва да получи заплащане за извършената от него дейност, а сумите по чл. 37, ал. 1 са част от заплащането за дейността. Сумите, незаплатени на ИМП поради ал. 4 трябва да бъдат реимбурсирани от този който освобождава лицата от това задължение. Не е редно привилегията за една група да бъде за сметка на загубите на друга, въпреки положения от втората труд. Ние не сме против социалната политика, но не е приемливо вече 20 години тя да се извършва за сметка на медицинското съсловие", категорични са докторите.

Освен това джипитата искат

да се добави уточняващ текст към правилата свързани с работата на контролните органи. Те обясняват, че голяма част от документите, подлежащи на проверка при изпълнителите на първична медицинска помощ са на разположение както в Националната здравна каса, таса и регионалната здравноосигурителна каса и контролните органи могат да се запознаят с тях предварително, вместо да ги изискват и четат по време на проверките при ПИМП. Освен това джипитата настояват да се гарантира безпристрастност на арбитражните комисии, когато се решават спорове между Касата и лекарите. Според тях това може да се случи с промени в арбитражните комисии. За това настояват в тях да има и юрист с образователно квалификационна степен магистър по право. Освен това той да е председател на комисията. По време на заседанието на арбитражната комисия да може да присъства изпълнителя на медицинска помощ, който е обвинямем, ако пожелае това. Или пък упълномощен от него адвокат, без да има право на глас.

 

Медиците предлагат точна формулировка

на неоснователно получени суми. Според тях това са парични средства, постъпили по сметката на съответния изпълнител на медицинска помощ, за които е установено при проверката, че липсват основания за заплащането им. До тук се стигна след като се е превърнало в практика, според лекарите, да възстановявят средствата, когато са превишили броя на специализираните медицински дейности и на медикодиагностичните дейности .Тези суми, реално не са получени от общапрактикуващия лекар , а са виртуален ресурс, с който ИМП оперира за целите на диагностиката и контрола на заболяванията в своята практика в полза на доверилите му се пациенти, уточняват личните лекари.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020