мерки

Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕС

18-09-2019 11:11
Clinica.bg

press@clinica.bg
Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕСАко стартовото възнаграждение на сестрите е две минимални заплати, ще стане по-високо от това за лекарите, каза министър Ананиев
Държавата ще започне да финансира трансплантации и в страни извън Европейския съюз, след приемането на промените в наредба 2 на МЗ, която е качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Това каза здравният министър Кирил Анание пред Би Ти Ви. Според него това е единственото, което може да се направи в момента, за да се даде шанс за лечение на хората, имащи нужда от нов бял дроб.
Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужденци", припомни министърът. "Грижата за издирване на трансплантационни центрове няма да е на пациентите, а на здравната каса и на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточни министърът. Според него варианти за трансплантации има в САЩ, Русия, Украйна, Беларус и други страни, допълни Ананиев.

 

Пред Министерството на здравеопазването днес започна безсрочен протест на пациентите, които чакат за нов бял дроб. Те искат оставката на министъра, заради несправяне с проблемите. Ананиев очаква до две седмици промените в Наредба номер 2 да са факт, като двете натоварени институции ще започнат да проучват възможностите за трансплантации за български граждани извън ЕС.

 

Министърът обясни, че паралелно

 

продължава и работата по подготовка на български лекари за извършване на белодробни трансплантации. Освен това известни специалисти от чужбина ще присъстват на първите операции, като вече има договорка с тях. У нас първите трансплантации на бял дроб могат да станат факт в началото на 2021 година.

„Понеже ни обвиниха протестиращите, че сме представили национална програма, която не е обвързана финансово, искам веднага да ги уведомя, че проектобюджета, който сме представили в МФ, предвижда осигуряване на всички необходими средства за предтрансплантационния, трансплантационния и следтрансплантационния период, за необходимата апаратура, финансовото стимулиране на координаторите по донорство. Освен това сме говорили с известни лекари от Испания, от Виена, от Германия, които ще участват в първите трансплантации у нас", поясни Ананиев.

 

Здравният министър каза, че проблемът

 

с белодробните трансплантации е от две години и четири месеца, когато е прекратен договорът с Виенската болница и когато той все още не е бил министър.

Ананиев обеща да се срещне с протестиращите, за да им обясни каква промяна се предлага и как това ще подобри възможностите за трансплантация.

В момента за белодробна трансплантация чакат 18 души. Според протестиращите четирима души веча са емигрирали и са си сменили гражданството, като трима са трансплантирани, а един болен се подлага на иновативно лечение, което в България не се предлага.

Министър Ананиев коментира и протестът на медицинските сестри, като обяви, че какво е можел да направи за техните доходи, го е направил с изработването на справедливи критерии за формирането им. Конкретните заплати обаче зависят от работодателите.

 

"Премиерът и здравният министър

 

не увеличават заплатите. Ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите. Методиката се прие от съсловните организации, ръководствата на болници и синдикатите", аргументира се министърът.

Той поясни, че всяка болница сама избира какъв да е подходът за формиране на възнаграждението. "Повечето залагат на ниски заплати, като чрез допълнителното материално стимулиране се формира по-висок доход", посочи Ананиев. И поясни, че при това положение сестрите в болниците, които имат работа и са търсени, получават брутен доход между 1100 - 1500.

 

Според него няма как да се приеме

 

минималната заплата на сестрите да е в размер на две минимални работни заплати. "При това положение стартовото възнаграждения ще надхвърли това на лекарите с една специалност в областните болници, което през юли е било 990 лева", допълни той.

По повод критиките на Българския лекарски съюз срещу новия здравноосигурлителен модел, Ананиев каза, че е изненадан. Той коментира, че този вариант не е окончателен и могат да се направят промени.Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
1 2 3 4 5 ... 171 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019