мерки

Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕС

18-09-2019 11:11
Clinica.bg

press@clinica.bg
Държавата ще плаща трансплантации и извън ЕСАко стартовото възнаграждение на сестрите е две минимални заплати, ще стане по-високо от това за лекарите, каза министър Ананиев
Държавата ще започне да финансира трансплантации и в страни извън Европейския съюз, след приемането на промените в наредба 2 на МЗ, която е качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Това каза здравният министър Кирил Анание пред Би Ти Ви. Според него това е единственото, което може да се направи в момента, за да се даде шанс за лечение на хората, имащи нужда от нов бял дроб.
Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужденци", припомни министърът. "Грижата за издирване на трансплантационни центрове няма да е на пациентите, а на здравната каса и на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", уточни министърът. Според него варианти за трансплантации има в САЩ, Русия, Украйна, Беларус и други страни, допълни Ананиев.

 

Пред Министерството на здравеопазването днес започна безсрочен протест на пациентите, които чакат за нов бял дроб. Те искат оставката на министъра, заради несправяне с проблемите. Ананиев очаква до две седмици промените в Наредба номер 2 да са факт, като двете натоварени институции ще започнат да проучват възможностите за трансплантации за български граждани извън ЕС.

 

Министърът обясни, че паралелно

 

продължава и работата по подготовка на български лекари за извършване на белодробни трансплантации. Освен това известни специалисти от чужбина ще присъстват на първите операции, като вече има договорка с тях. У нас първите трансплантации на бял дроб могат да станат факт в началото на 2021 година.

„Понеже ни обвиниха протестиращите, че сме представили национална програма, която не е обвързана финансово, искам веднага да ги уведомя, че проектобюджета, който сме представили в МФ, предвижда осигуряване на всички необходими средства за предтрансплантационния, трансплантационния и следтрансплантационния период, за необходимата апаратура, финансовото стимулиране на координаторите по донорство. Освен това сме говорили с известни лекари от Испания, от Виена, от Германия, които ще участват в първите трансплантации у нас", поясни Ананиев.

 

Здравният министър каза, че проблемът

 

с белодробните трансплантации е от две години и четири месеца, когато е прекратен договорът с Виенската болница и когато той все още не е бил министър.

Ананиев обеща да се срещне с протестиращите, за да им обясни каква промяна се предлага и как това ще подобри възможностите за трансплантация.

В момента за белодробна трансплантация чакат 18 души. Според протестиращите четирима души веча са емигрирали и са си сменили гражданството, като трима са трансплантирани, а един болен се подлага на иновативно лечение, което в България не се предлага.

Министър Ананиев коментира и протестът на медицинските сестри, като обяви, че какво е можел да направи за техните доходи, го е направил с изработването на справедливи критерии за формирането им. Конкретните заплати обаче зависят от работодателите.

 

"Премиерът и здравният министър

 

не увеличават заплатите. Ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите. Методиката се прие от съсловните организации, ръководствата на болници и синдикатите", аргументира се министърът.

Той поясни, че всяка болница сама избира какъв да е подходът за формиране на възнаграждението. "Повечето залагат на ниски заплати, като чрез допълнителното материално стимулиране се формира по-висок доход", посочи Ананиев. И поясни, че при това положение сестрите в болниците, които имат работа и са търсени, получават брутен доход между 1100 - 1500.

 

Според него няма как да се приеме

 

минималната заплата на сестрите да е в размер на две минимални работни заплати. "При това положение стартовото възнаграждения ще надхвърли това на лекарите с една специалност в областните болници, което през юли е било 990 лева", допълни той.

По повод критиките на Българския лекарски съюз срещу новия здравноосигурлителен модел, Ананиев каза, че е изненадан. Той коментира, че този вариант не е окончателен и могат да се направят промени.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 217 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020