медицина

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

23-09-2019 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Исхемичната болест  и рисковете които крие тяКонтролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
Исхемичната болест на сърцето е сред най-честите сърдечни заболявания. Котролът на заболяването може да предотврати миокарден инфаркт. Какви са съвременните методи за диагностика и лечение на заболяването и как да постъпим, още в първите минути на инфаркта попитахме д-р Тодор Банов. Той е роден в Стара Загора. Завършва хуманна медицина в Тракийския университет през 2012 г. Придобива специалност по кардиология през 2018 година. Сега е част от екипа на Болница "Тракия" и се развива успешно като специалист в областта на интервенционалната кардиология.
- Д-р Банов, какво представлява исхемичната болест на сърцето и как се лекува ?

- Исхемичната болест на сърцето се превръща все повече в социално значим проблем. В същността си тя представлява несъответствие между нуждите и доставката на кислород и хранителни вещества на сърдечния мускул - миокарда. Исхемичната болест може да протича в хронична или в остра форма. Хроничната форма преди беше известна като „стабилна стенокардия", но след новите препоръки на европейското дружество на кардиолозите се преименува на "Хронични коронарни синдроми". При тях пациентите имат оплаквания, свързани с някакъв външен дразнител, най-често при физическо усилие или излагане на студ. Острата форма на заболяването носи името "Остри коронарни синдроми" и се изявява предимно в покой.

- Кои са рисковите фактори за отключването на исхемична болест на сърцето?

- Рисковите фактори се разделят на такива, които могат да бъдат коригирани и на други, които не могат. На контрол не подлежат възрастта, полът, фамилната обремененост. Като рискова възраст се приема такава над 60 години. Мъжкият пол е подложен на по-висок риск от ИБС. Фамилната обремененост е налична тогава, когато родителите са страдали от миокарден инфаркт. Контролируемите рискови фактори са артериалната хипертония , захарният диабет, дислипидемията, тютюнопушенето, метаболитния синдром, както и други фактори. Съществуват елементарни правила, които хората над една определена възраст трябва да спазват. По време на летните горещини, например, възрастните хора трябва да не излизат навън в жегите, да се разхождат най-много до 11 часа и то ако не е прекалено горещо навън, да се прибират вкъщи, където обаче да внимават с климатиците и да не допускат разлика с повече от 8 градуса навън и вътре.

- Кога и как се появява специфичната гръдна болка, която подсказва, че имаме сериозен сърдечен проблем?

- При хроничните коронарни синдроми болка или дискомфорт в гърдите се появяват обикновено при физическо натоварване или излагане на студ. Болката е на широка основа зад гръдната кост. Никога не е в една точка и може да ирадиира към гърба, към двете ръце, към шията. Обикновено при хроничните състояния болката отминава при премахване на дразнителя. При острите коронарни синдроми и в частност - миокарден инфаркт, болката се появява и не преминава дори когато тялото е в покой. Най-честата причина е атеросклерозата. Сърцето има две главни артерии, които наричаме лява и дясна коронарна артерия. Лявата се разделя от ствола си на две големи артерии - лява десцендентна и циркумфлексна артерия. Всяка една от тях кръвоснабдява различна част на сърдечния мускул. Ако има образувана атеросклеротична плака с тънка фиброзна шапка и голямо липидно ядро, тя лесно руптурира. Това е и генезата на острия коронарен синдром. Обичайно е частичното образуване на тромб в коронарния съд, който предизвиква болезнените симптоми в покой. Затова, когато човек получи гръдна болка в покой, трябва веднага да потърси медицинска помощ, за да бъде установено каква е причината за тази болка.

- Как поставяте диагнозата във вашето отделение, какви изследвания правите?

- Ако разглеждаме случаите на остър миокарден инфаркт, винаги говорим за „време на пациента". Това е времето от момента, в който той е получил болката до момента, в който е потърсил медицинска помощ. Първият вариант е пациентът сам да отиде в Центъра за спешна медицинска помощ. Вторият вариант е да повика лекарски екип за спешна помощ на домашна визита. При миокардния инфаркт поставянето на диагнозата става с бърз разпит, преглед на пациента и правенето на електрокардиограма, която в голяма част от случаите показва, че става дума за миокарден инфаркт. Това „време на пациента" не трябва да бъде повече от 10 минути, защото при случай на миокарден инфаркт гоним така наречения „златен час" - това са 120 минути след получаването на първата тежка болка. Ако до тези 120 минути се получи реваскуларизация - тоест разтваряне на запушения съд, се смята, че не би трябвало да останат трайни увреждания на сърдечния мускул.

- Кога се налага лечението да бъде инвазивно и кога не?

- При хроничните коронарни синдроми изчисляваме предтестовата вероятност за наличие на исхемична болест. Това е тест, с който можем да разделим пациентите на три групи, според това дали има нисък, умерен или висок риск от исхемична болест на сърцето. Когато пациентите са с нисък риск, ги подлагаме на оптимално медикаментозно лечение. При умерен риск подлагаме пациентите на друг неинвазивен метод – стрес тест на велоергометър или пътечка, компютърна томография на коронарни съдове, стрес ехокардиография, холтер ЕКГ и други. Ако този тест излезе положителен, пациентът бива подлаган на инвазивно изследване и лечение. Тези пациенти с висок риск директно отиват на инвазивно изследване и лечение. Пациентите с миокарден инфаркт се подлагат незабавно на инвазивна диагностика и лечение.

- Какво представлява то?

- Когато пациентът постъпи в спешното звено на болницата, прегледан е, се задейства едно бързо колаборативно действие на лекари и сестри от спешна помощ и кардиологично отделение, които моментално подготвят този пациент за влизането му в ангиографската зала. Чрез проникване през артериален съд, най-често на ръка, с помощта на водачи и катетри се достига до главните съдове на сърцето, където чрез тяхното оцветяване, под рентгенов контрол се правят снимки от различни ъгли. Става ясно дали има запушен съд, което и най-често наблюдаваме при инфаркта. Моментално това изследване се превръща в терапевтична процедура чрез използване на различни материали като балони, медикамент-излъчващи стентове и други. Мястото бива разширено, а запушването преодоляно. Така кръвоснабдяването започва да функционира отново и сърдечния мускул получава адекватно количество кръв.

- Какви са възможните усложнения от нелечението на исхемичната болест на сърцето?

- Исхемичната болест, както казахме, се причинява от атеросклеротична плака, която с течение на времето нараства. Така, ако не се предприеме своевременно лечение, ще се стигне до значимо стесняване на кръвоносния съд и ще се проявят симптоми на сърдечна недостатъчност - задух, лесна умора, отоци по долните крайници. Много често пациентите постъпват в нашите кабинети точно с такива симптоми и се оказва, че те дълго време не са обръщали внимание на рисковите фактори за исхемична болест на сърцето, а това е довело до една хронична сърдечна недостатъчност. Най-честата причина за сърдечната недостатъчност е именно исхемичната болест на сърцето. Усложненията от остър миокарден инфаркт може да бъдат много разнообразни. Например често се наблюдават ритъмно-проводни нарушения. Най-честата тахиаритмия в кардиологията е предсърдното мъждене. Може да се наблюдава и екстремно спадане на пулса, което налага поставяне на временни електрокардиостимулатори. Друго исхемично усложнение са клапните пороци - например папиларно-мускулна дисфункция с последващо засягане на митралната клапа, която започва да пропуска кръв. Така пациентите дори могат да влезнат в остра сърдечна недостатъчност и да реализират т.нар. белодробен оток. Друго усложнение след инфаркт е руптура на свободната стена на сърцето, което бързо води на изливане на голямо количество кръв около сърцето и е силно животозастрашаващо състояние. Руптурата на междукамерна преграда е друго възможно усложнение след миокарден ифаркт. Ние кардиолозите имаме всичко това предвид в хода на лечението на пациент с миокарден инфаркт.

- Има ли храни, които способстват за добрата работа на сърцето?

- Лютите чушки и джинджифила са антиоксиданти, но много дразнят стомаха и ако пациентът е преживял миокарден инфаркт и е на двойна антиагрегантна терапия, но приема люта храна, това би довело до риск от развитие на стомашна язва или гастрит. Също трябва да се избягва червеното месо, да се редуцират мазните храни. Месото да е предимно пилешко или риба, да не се прекалява със солта, салатите да се овкусяват само с малко зехтин, млечните продукти да бъдат нискомаслени, а физическата активност да е висока, за да се изгарят приетите калории.

- На колко време е добре да се правят профилактични кардиологични прегледи след определена възраст и колко често?

- Ако пациентът няма артериална хипертония или други рискови фактори, съвсем спокойно може след 55-годишна възраст веднъж годишно да му се правят кардиологични прегледи при специалист или при личния лекар, както и кръвни изследвания и електрокардиограми. При страдащите от исхемична болест и от миокарден инфаркт нещата са по-сериозни. Има т.нар. диспансеризации с 3 посещения годишно при лекуващия кардиолог. В нашето отделение в първия месец след изписването има 2 задължителни контролни прегледа в Кардиологичния кабинет.

- Какво трябва да съблюдават хората, за да имат здраво сърце?

- Преди всичко строга корекция на рисковите фактори - трябва да имат физическа активност поне 30 минути дневно, да изминават с ходене поне 7 км седмично без да се брои движението по време на работа. Да внимават много с храната, да спрат нощното хранене, тютюнопушенето и прекаляването с алкохол.

- Кои новостите в лечението на сърдечните заболявания, които бяха представени по време на Световния конгрес по кардиология в Париж?

- Конгресът беше изключително интересен и мултидисциплинарен. Имаше участници от всички страни по света - общо над 32 000 души. От нашето отделение бяхме: аз, д-р Ленко Михов и началника на отделението д-р Борислав Борисов. Европейското кардиологично дружество публикува нови насоки за диагноза и лечение при дислипидемиите, белодробния тромбоемболизъм, надкамерните тахикардии и диабета в съчетание със ССЗ.

Освен това видяхме новости в апаратурата за неинвазивно изследване, включително най-иновативното, безжично холтер мониториране. В Болница „Тракия" също имаме възможността да използваме такава апаратура. Холтерът преди беше апарат с кабели, който създаваше значителен дискомфорт за пациентите, когато устройството трябва да се носи по-продължително. Сега вече представиха нови такива устройства, които представляват просто една лепенка, която пациентът може да носи без притеснение и цяла седмица, ако се налага.УМБАЛ „Свети Георги

УМБАЛ „Свети Георги" с нови сърдечни операции

В отделението по Инвазивна кардиология се извършва имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж

3-месечното момиченце има нужда от постоянна дихателна вентилация
 Две дами с Нобел за генетичната ножица

Две дами с Нобел за генетичната ножица

Кралската шведска академия на науките им присъжда отличието за революционно откритие в областта на химията
Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот

Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот

Лекарите отстранили пикочния мехур на пациент с телемедицина
400 военни дариха кръв за месец

400 военни дариха кръв за месец

Акциите не са спирали, въпреки пандемията, 2700 униформени са били донори тази година
Нобел за откривателите на вируса на хепатит С

Нобел за откривателите на вируса на хепатит С

Това са американците Харви Олтър и Чарлс Райс и британецът Майкъл Хотън
Една от 22 българки развива рак на гърдата

Една от 22 българки развива рак на гърдата

През последните две десетилетия се отчита напредък в ранната диагностика, казва д-р проф. Георги Байчев
Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина

Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина

Появяват се при грешки в генетичния код при самообновяването на клетките, казва д-р Асен Хаджиянев
Откриват рак на простатата с 3D

Откриват рак на простатата с 3D

Моредната технология се нарича Fusion биопсия, прави се в Плевен
Ракът уби първия излекуван от СПИН

Ракът уби първия излекуван от СПИН

Тимъти Рей Браун, известен като „Берлинският пациент", спря ХИВ с костен мозък от донор с естествена резистентност към вируса
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020