медицина

Световъртежът не е болест

19-09-2019 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Световъртежът не е болестТой може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо, каза д-р Димитър Сянков
Болест или състояние е световъртежът? Какви са най-честите причини за него и можем ли да бързо да спрем въртенето на предметите около нас. Отговор на тези въпроси дава д-р Димитър Сянков, невролог с над 20 години клиничен стаж, част от екипа на отделението по „Нервни болести" на Болница „Тракия"."Специализирал е доплерсонография на кръвоносни съдове за откриване на нарушения на съдовия кръвопоток на главата и шията, както и диагностика и лечение на състоянията на световъртеж и залитане.
- Д-р Сянков, световъртежът е сред най-честите неврологични оплаквания при пациентите над една определена възраст. Това е състояние, което засяга около 30 процента от възрастните хора. Кои са причините за появата на световъртеж и проблеми с равновесието?

- Причините по принцип могат да се сведат до два вида – едните касаят увреда на вестибуларния апарат или на нерв и други, които се отнасят към уврежданията на мозъка. При младите пациенти по-често се касае за увреждане на вестибуларния апарат или на вестибуларния нерв, докато при възрастните значение има и евентуалното мозъчно увреждане. Когато говорим за световъртеж, трябва ясно да дефинираме, че това е илюзорно възприятие за движение на околните предмети и на средата, в която се намираме. Всичко друго е замаяност и равновесен дискомфорт. Световъртежът, в тесния смисъл на това понятие, може да се появи както при млади хора, така и при възрастни пациенти.

- След каква възраст обикновено световъртежът зачестява?

- Няма ясна граница, но след 65-годишна възраст, освен за обичайните патологични състояния, които могат да се проявят при всеки човек, можем да говорим за така наречената пресбиастаза. Равновесието е сетивна система и нейната функционална пригодност намалява по същия начин с възрастта, както зрението и слуха. Знаете, че с напредването на възрастта човек по-трудно вижда наблизо или надалече, слуховият му спектър също става по-ограничен, не е както при младия човек. По подобен начин в по-късна възраст равновесието се поддържа по-трудно, особено при наличието на някакви външни дразнения. Друга основна причина за появата на световъртеж в напреднала възраст, това е мозъчно-съдовата болест.

- Възрастните хора често имат усещането, че световъртежът и замаяността им се дължат на промени в скелетната структура на тялото им и на ошипявания, които притискат нерви или съдове. Може ли това да бъде причина?

- Да, но начинът, по който дегенеративните промени на гръбнака влияят на равновесието, рядко е от съдов произход. Чести са, наистина, оплакванията на възрастните хора от подобни усещания за замаяност свързани с ограничение обема на движения и болки във врата, но механизмът обикновено е друг. Причината трябва да се търси в нервните пътища, които тръгват от гръбнака и стигат до равновесните структури на мозъка. Това са, например, стеснения на гръбначния канал, изкривявания и други промени. Когато говорим за шипове, тяхното диагностициране по-скоро подсказва доколко е напреднал процеса на износване на гръбначния стълб. Шиповете рядко имат пряко отношение към някой симптом. Има ли шипове, значи дегенеративните процеси вече са много напреднали и може да се предположат всякакви други промени в гръбнака.

- Кои са рисковите фактори, които могат да отключат замаяността, която възрастните хора схващат като световъртеж?

- На първо място това е възрастта, на второ това са рисковите фактори, които предизвикват появата на мозъчно-съдова болест – артериалната хипертония, захарния диабет, ритъмно-проводните нарушения на сърцето, хиперхолестеролемията.

- Имаме ли сигурни методи, с които да диагностицираме причините за появата на световъртеж?

- Има специализиран вестибуларен преглед, който може да установи локализацията и причините за появата на това илюзорно възприятие за движение на предметите около нас. Добре е този преглед да бъде направен от отоневролог. Много често обаче едни по-леки оплаквания, една обикновена на пръв поглед замаяност, може да се окаже симптом на много по-тежко заболяване. Световъртежът често протича с много неприятни усещания като гадене, повръщане, изпотяване, сърцебиене. Човек понякога има усещането, че едва ли не ще умре в следващия половин час. Това обаче на практика никога не се случва, защото обикновено става дума за напълно безобидни състояния. Съществува така наречения „доброкачествен позиционен световъртеж", който е много неприятен, но е безобидно състояния. Дори лабиринтопатиите – уврежданията на вестибуларния апарат, не са някакво тежко инвалидизиращо заболяване в големия процент от случаите. Докато една замаяност, придружена с нарушения в равновесието и открити при неврологичен преглед допълнителни симптоми, вече може да говори за сериозна увреда на нервната система. При млади хора това може да е множествена склероза. При възрастни хора обикновено влизаме в контекста на мозъчно-съдовата болест.

- В този кръг влиза ли вертижния синдром?

- Няма такава диагноза „вертижен синдром". Това е израз, добил гражданственост, защото е много звучен и стои авторитетно в устата на пациентите. Обикновено под „вертижен синдром" хората разбират всичко, което е свързано с проблемите в равновесието, за които говорихме досега. Нека хората не си поставят сами диагнози, а да се обръщат към специалист, когато имат подобни проблеми. Точна диагноза ще им даде на първо място отоневрологичния преглед. Той дава отговор на въпроса има ли световъртеж, замайване, има ли към него нарушение на равновесието, от коя страна е и на какво ниво е увредата.

- Включва ли този преглед доплерова сонография?

- Доплеровата сонография изследва съдовата система и търси съдови причини за появата на замаяност и на нарушено равновесие. Тези съдови причини може да доведат до нарушения както в мозъка, така и във вестибуларния апарат. Тъй като доплеровото изследване е много достъпно в България, всякакви оплаквания за нарушено равновесие са от най-честите причини за назначаването му.

- Симптом или болестно състояние е световъртежът?

- Симптом е. Няма такава болест световъртеж. Както казах, има състояние, което се нарича доброкачествен позиционен световъртеж, но при него обикновено има и вегетативни прояви като гадене и повръщане и не се изчерпва само с илюзорното възприятие на околните предмети и среда.

- Ако световъртежът е придружен със залитания, за какво е симптом това?

- По принцип в повечето случаи световъртежът е придружен със залитане. Обикновено обаче, когато имаме само замаяност със залитане, без изразен световъртеж, особено при млад човек, е уместно да се направят по-задълбочени изследвания от невролог или още по-добре от отоневролог. Защото много често, точно когато няма тежки оплаквания и тежък световъртеж, може да се окаже нещо много сериозно. И обратно. Най-често силните субективни усещания са симптоми за безобидни състояния, които дори не се лекуват с лекарства, а с манипулация за" наместване „на едни характерни за вътрешното ухо фрагменти наречени отолити. Тази манипулация е много елементарна, но в същото време много ефикасна.

- Какво е лечението? Има ли лекарства, които могат да повлияят?

- Има медикаменти, но за съжаление те не могат да решат докрай проблемите с тези състояния. Медикаментите, които използваме, по-скоро подпомагат постигането на равновесие между лявата и дясната половина на вестибуларния анализатор, докато мозъкът успее да се справи сам. Обикновено, когато става дума за истински световъртеж, който продължава няколко дни, мозъкът има много високи компенсаторни възможности. След компенсацията започва доста дълъг период на възстановяване, който трае с месеци. През този период ние включваме медикаменти, с които помагаме на мозъка да компенсира преживения вестибуларен дисбаланс.

- Има ли профилактика и подходящ начин на живот, който трябва да спазваме, за да избегнем появата на световъртеж, на замаяност?

- Специална профилактика няма, освен да се пазим от простудни заболявания и травми, които биха могли да станат причина за появата на световъртежа в тесен смисъл, но той най-често възниква без конкретна причина. Останалото е профилактика на мозъчно-съдова болест, за която най-масовия рисков фактор е високото кръвно налягане.ЯМР предупреждава за Паркинсон

ЯМР предупреждава за Паркинсон

В болница „Св. Иван Рилски" е, има само 9 такива в Европа, казва д-р Марин Пенков
На Запад видях действащи правила и ред

На Запад видях действащи правила и ред

Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ

Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура

Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания

Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
Железният човек с изумителни резултати

Железният човек с изумителни резултати

Това, което виждам, надминава и най-смелите ми очаквания, станало е истинско чудо, казва д-р Емануил Найденов след прегледа на Божидар
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
1 2 3 4 5 ... 43 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020