кариери

33 отличени за лечението на редките болести

17-09-2019 15:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
33 отличени за лечението на редките болестиНаградите са за цялостен принос и са присъдени на лекари, пациенти, институции и организации
Институтът за редки болести връчи 33 отличия за цялостен принос в диагностиката и лечението на редките заболявания у нас. Те бяха присъдени на лекари, пациенти, институции и организации.
Награждаването се проведе в рамките на Десетата национална конференция за редки болести и лекарства сираци. Събитието съвпадна и с отбелязването на 15-годишнината от основаването на едноименния Информационен център за редки болести и лекарства сираци.

 

Юбилейната конференция събра

повече от 200 участници от България и чужбина. Отличията за цялостен принос бяха разпределени в шест категории. В категория „Утвърждаване на пациентските организации на хора с редки болести в България" са отличени Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) в лицето на Владимир Томов, заедно с четирима пациенти - Димитър Петров, Боян Боянов, Кристиян Димитров, Мария Ермакова. В категория „Лидерство при разработване и изпълнение на политики за редки болести" почетен плакет получават Парламентарната комисия по здравеопазване към 44-то Народно събрание, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса и Национален център по обществено здраве и анализи.

Отличени в категорията

„Развитие на международното сътрудничество в областта на редките болести" са д-р Стивън Грофт (САЩ), д-р Доминика Тарушо и д-р Ерика Дайна (Италия), д-р Едмънд Джесъп (Великобритания), проф. Угур Озбек (Турция) и проф. Мануел Посада (Испания).

За „Насърчаване на научните изследвания в областта на редките болести" са отличени Българското дружество по генетика и геномика на човека, Българското медицинско сдружение по хематология, Българска асоциация по клинична имунология, Българското хирургично дружество, Българско дружество по ревматология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

В категорията за „Издигане на медицинските

грижи за редки болести в България на европейско ниво" се присъждат на Доц. Валерия Калева – Експертен център по коагулопатии и редки анемии, УМБАЛ „Св. Марина" , проф. Виолета Йотова – Експертен център по редки ендокринни болести, УМБАЛ „Св. Марина", доц. Гергана Петрова – Експертен център по муковисцидоза, УМБАЛ „Александровска", проф. Емил Паскалев – Експертен център по болест на Фабри, УМБАЛ „Александровска" , проф. Ива Стоева – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", проф. Ивайло Търнев – Експертен център по генетични, неврологични и метаболитни заболявания, УМБАЛ „Александровска",  акад. Иван Миланов – Експертен център по дистонии, МБАЛНП „Св. Наум" , проф. Людмила Матева – Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб, УМБАЛ „Св. Иван Рилски", проф. Радка Тинчева – Експертен център по редки заболявания в педиатрията, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", проф. Сабина Захариева – Експертен център по редки ендокринни случаи, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев" , проф. Тошко Лисичков – Експертен център по коагулопатии и вродени анемии, СБАЛХЗ .

Асоциацията на студентите-медици

в Пловдив получи отличие за „Активно участие в информационни и образователни кампании в областта на редките болести". Асоциацията на студентите-медици в Пловдив получи отличие за „Активно участие в информационни и образователни кампании в областта на редките болести".Гилдията отличи 17 сред най-добрите

Гилдията отличи 17 сред най-добрите

Лекар на 2019 година е кардиохирургът проф. Пламен Панайотов от УМБАЛ „Св. Марина" – Варна
Последен ден за „Старт на кариерата”

Последен ден за „Старт на кариерата”

Утре е последния ден за подаване на документите в бюрата по труда в страната
Светило по лицево-челюстната хирургия  избра Пирогов

Светило по лицево-челюстната хирургия избра Пирогов

Доц. Николай Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия
Избират Лекар на годината

Избират Лекар на годината

Една от специалните награди ще бъде посветена на инициативата "Добрата дума лекува"
Сдружението по хематология с нов председател

Сдружението по хематология с нов председател

Доц. Бранимир Спасов замени досегашния шеф проф. Маргарита Генов
6 студенти искат стипендиантската програма  на СО

6 студенти искат стипендиантската програма на СО

Те са студенти по "Здравни грижи" от медицински колеж "Йорданка Филаретова" към Медицински университет – София
Топ професиите на бъдещето са сестри и акушерки

Топ професиите на бъдещето са сестри и акушерки

Прогнозите сочат, че до 2034 година пазара на труда ще има най-голяма нужда от такива специалисти
„Кариери в бяло“ търси наши лекари

„Кариери в бяло“ търси наши лекари

Очаква се засилен интерес и към медицинските сестри, съобщиха организаторите
Орден „Св. Св. Кирил и Методий

Орден „Св. Св. Кирил и Методий" за проф. Венко Александров

Кабинетът предложи да бъде награден с престижното отличие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образованието
Проф. Петко Салчев стана зам.-шеф на ИАМН

Проф. Петко Салчев стана зам.-шеф на ИАМН

Той ще ръководи ресора „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството"
1 2 3 4 5 ... 29 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019