законотворчество

550 000 са пробвали дрога поне веднъж

17-09-2019 11:59
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
550 000 са пробвали дрога поне веднъжНова Национална стратегия на МЗ ще се бори с употребата на наркотици
Над 550 000 души (на възраст 15-64 години) са пробвали поне веднъж в живота си някаква дрога, което е 11,2% от тази възрастова група. Данните са от Национално представително проучване за употребата на психоактивни вещества сред населението в България, проведено през 2016 г. Те са цитирани в доклад на министъра на здравеопазването към Националната стратегия за борба с наркотиците 2019-2023 г. Проектодокументът е качен на сайта на МЗ за обществено обсъждане.
Делът на хората, употребяващи наркотици, сега е най-висок в сравнение с всички други предходни години, когато са правени проучвания, пише в доклада на министър Кирил Ананиев. През 2005 г. те са били 5,2%, през 2007 г. - 6,4%, през 2008 г. - 8,6% и през 2012 г. 8,3%. Увеличила се е употребата на всички наркотични вещества, включително и през последния месец.

 

Най-масово употребяваното наркотично вещество у нас е марихуаната. 8,1 % или между 337 900 и 416 585 души от анкетираните са го опитали поне веднъж в живота си. Хероинът все още е най-силно свързаният с проблемна употреба наркотик, но постепенно използването му намалява. На второ място по разпространение са веществата от групата на стимулантите: екстази – 2,1% (приблизително 78 688 – 115 718 души), амфетамини – 1,5% (приблизително 50 916 – 87 950 души), кокаин – 0,9% (приблизително 27 772 - 55 545 души) и метамфетамини – 0.3% (приблизително 4 629 – 23 144 души).


Младите хора на възраст между

15 и 34 години представляват около 81.5% от всички лица във възрастовия диапазон 15-64 години, които поне веднъж в живота си са употребили някакъв вид дрога. 26.2% от учениците от 9-ти до 12-ти клас също са пробвали поне веднъж някакво наркотично вещество.

По отношение на употребата на нови психоактивни вещества през последните 30 дни само 0,1% от лицата на възраст 15-64 г. съобщават за наличието на такава. Данните показват, че се наблюдава намаляване на броя на високорисково употребяващите опиоиди (хероин, метадон, морфин) и увеличаване на употребяващите стимуланти и канабис.

Новооткритите случаи на ХИВ сред инжекционно употребяващите наркотици бележи тенденция за намаляване, сочи изследването. Броят на новорегистрираните ХИВ-серопозитивни през 2016 г. е 22 лица (10%), (през 2012 г. той е бил 41 (26%). Наблюдава се тенденция на леко увеличаване на броя на смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици.


Увеличават се случаите на злоупотреба

с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, което налага подобряване на мерките за контрол при изписването им. Постепенно нараства употребата на нови психоактивни вещества, известни като „дизайнерски наркотици", посочват от МЗ.

Тревожен факт е разпространението на наркотични вещества от ученици в училищна и извънучилищна среда. В подкрепа на дейността по намаляване на предлагането на наркотични вещества в Стратегията се планират редица дейности на национално ниво, подчертават от министерството.


Настоящата Национална стратегия за борба

с наркотиците обхваща периода 2019-2023 година. Тя систематизира визията, принципите, стратегическите цели, дейностите и чиято реализация ще доведе до определяне политиката на държавата в областта с борбата с наркотиците, заявяват от МЗ. И допълват, че тя е планирана като хоризонтална инициатива на 14 институции (министерства и агенции), като водеща роля е отредена на Министерството на здравеопазването. Изготвена е в съответствие със Стратегията на ЕС за борба с наркотиците (2013-2020г.). Стратегията планира дейностите за да отговори на предизвикателствата и тенденциите, като координира действията с партньорите по реализирането й на местно, национално и международно ниво, а именно - усилията трябва да бъдат насочени в сферите на дейност на селективната и индикативна превенции, както и към програми за лечение и психосоциална рехабилитация, заявява министър Ананиев в доклада си до правителството.Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

Обявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020