Авангардно

Касата и МЗ стават търговци на едро

20-10-2016 11:19
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Касата и МЗ стават търговци на едро Забраняват на дистрибуторите да дават бонуси на аптеките за покупка на лекарства
Здравната каса и здравното министерство ще могат да регистрират свои фирми за търговия на едро. Това предвижда окончателния вариант за промени на Закона за лекарствата, който предлага ведомството на Петър Москов.

В него остава въвеждането на аптечна карта, която да казва къде няма достатъчно фармацевти. Също така и възможността да се откриват в тези региони аптеки при облекчени условия. Министерството не отстъпва и от заявката си да въведе генеричното заместване, при което фармацевтите ще могат да сменят марката на лекарството, което е предписал докторът. Ако това се приеме от депуттаите, догодина няма да се въвежда ценови коридор. В проекта обаче има и нови моменти като създаването на дистрибутор от МЗ и НЗОК.

В мотивите не са посочени причините за това, нито е дадено обяснение в кои случаи ще се използват държавните фирми. Здравният министър обаче преди няколко месеца спомена, че подобна стъпка може да бъде възможност държавата да внася евтини медикаменти, които вече са изчезнали от пазара ни. Най-вероятно в тази връзка е и друго от предложенията на МЗ - да се даде възможност за приложението на лекарства без да има одобрени индикации за това, ако е нужно за лечението на пациент. Също така да се въведе списък с изчезнали лекарства, които да осигурява държавата.

За осигуряване на по-добър достъп до подобни продукти се дава възможност и внасянето им по споразумения с други страни. Освен това се затяга режима за паралелен износ и се формира списък с медикаменти, които са забранени за износ. Облекчава се и този за паралелен внос. Така например търговците ще могат да регистрират медикаментите, които внсят за 14 вместо за 45 дни, ако те са от списъка със забранени за износ лекарства. Освен това ще получават до 10 дни цена за тях за позитивен списък.

С промените се предлага цените на определени медикаменти, които формират поне 50% от разходите на касата за този вид лекарства, да се променят само веднъж годишно. По този начин стойността им няма да намалява перидодично, но и вероятността да се оттеглят от пазара ни заради липса на финансов интерес е по-малка.

Друг нов момент е въвеждането на забрана търговците на едро да дават стимули на аптеките при покупка на лекарства и да обвързват сделката с „парични или предметни награди". Според част от фармацевтите това ще доведе до поскъпване на медикаментите за крайния потребител.

В проекта за промени се запазва и идеята Министерство на здравеопазването да плаща за нови лекарствата за СПИН, туберкулоза или други инфекции и ваксини, ако преди това е сключило рамково споразумение за цените им с техните производители, предвиждат още промените. С рамковото споразумение ще се въведат своеобразни „отстъпки" от цените на медикаментите, които плаща здравното ведомство по подобие на касата. В него фирмите ще договорят пределни стойности, до които ще предлагат лекарствата си на търга на МЗ, предвижда проектът.

С него се добавят и други важни промени във финанисрането на медикаментите с обществени средства. Регламентира се законово условието касата да покрива ново лекарство, ако то се плаща поне в пет европейски държави. Също така фондът няма да плаща за нови молекули, ако не е доказана тяхната „ефективност". Как точно ще става това, ще се уточни с наредба, предлага още здравното министерство.
В проекта се регламентира и клинични проучвания да се правят в диализни центрове и практиките на джипитата. Дефинира се и как ще се разпределят средствата от проучванията, така че само 25% да остават в лечебното заведение, а останалите да се дават на лекарите.Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Толкова е платила НЗОК през тази година, разходите растат от 2011 г. насам, сочат данните до края на август
130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

Компанията е осигурила 20 иновативни лекарства на пазара в страната ни
ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

Пациентите не трябва да преустановяват лечението, без консултация с лекар, подчертават от Агенцията
Ръст на разходите за лекарства в болниците

Ръст на разходите за лекарства в болниците

В някои лечебни заведения парите за медикаменти и медицински изделия достигат до 70% от общите разходи
Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Председателят на Етичната комисия се задължава да пази декларациите за конфликт на интереси, гласи проект на МЗ
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

МЗ разреши облекчения режим до 1 април 2020 година
Проверяват лекарствата с ранитидин

Проверяват лекарствата с ранитидин

Причината е съмнения за наличие на нитрозамини, обясниха от МЗ
Ръст на цените на лекарства през август

Ръст на цените на лекарства през август

Поскъпнали са и храната и тока, прегледите при доктор и зъболекар остават на същото равнище, показват данните на НСИ
1 2 3 4 5 ... 59 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019