Безопасност

Увеличават се нежеланите реакции от лекарства

20-10-2016 10:26
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Увеличават се нежеланите реакции от лекарства Над един милиона са докладите за проблеми в Европа, у нас са едва 589
Докладването на нежеланите реакции от лекарства нараства. Над два пъти са се увеличили сигналите в Изпълнителната агенция за лекарствата през последните четири години, показват официалните данни. Тенденцията е характерна не само за България, но и за цяла Европа.

Едва 253 са били докладваните случаи през 2012 г., а през миналата броят им е станал 589. Най-голяма част от тях – над 70%, са подадени от самите производители на медикаментите. Останалите се поделят между лекари и пациенти, показва анализът на ИАЛ. Най-многобройни са били сигналите за нежелани рекации от ваксини, сочат още данните. От всички 589 случая 475 са били за сериозни събития. При други 6% от сигналите експертите са установили наличието на грешки при изписването и приема на лекарствата.

Аналогична е ситуацията в ЕС с тази разлика, че там докладите от нежелани рекации са много повече. Общо 1 228 342 доклада са постъпили в Европейската агенция за медикамнти (ЕМА) за миналата година. Това е повишение от 10%, са пресметнали специалистите. Благодарение на мерките за подобряване безопасността на пациентите и въвеждането на по-добри механизми за следене и отчитане на нежеланите реакции са се увеличли и докладите директно от консуматорите. Общо 48 872 са сигналите от пациенти през 2015 срещу 37 797 за предходната година, отчитат от ЕМА. От там предвиждат да предприемат нови мерки за усъвршестване на системата за безопасност през 2017 г.

Безопасността на пациентите е основна тема за съвременното здравеопазване не само в сферата на медикаментите, но и при самото лечение на пациентите, особено в болница. Този проблем е в центъра на здравната сиситема от 2007 г., когато го постави СЗО, преди това основните направления бяха осигуряването на достъп, а след това на ефективност на здравните системи, казва и проф. Златица Петрова. Световните здравни експерти непрекъснато извършват мониторинг на нежеланите събития при терапиите, на медицинските и лекарски грешки, за да предложат начини за ограничаването им. Към момента в програмата на СЗО за повишаване на безопасността на лечение са се включили 140 страни. Въпреки това данните не са перфектни.

Всеки десети пациент в болница става жертва на грешка или нежелана реакция. Високо е разпространението и на вътреболнични инфекции. Около 7% от пациентите в развитите и 10% в развиващите се държави стават тяхна жертва. Това засяга стотици милиони души всяка година, отчитат от СЗО. У нас има сиситема за отчитането на тези инфекции, но данните в нея не се подават коректно и процентът им е много нисък – под 1 на сто. За миналата година по данни на НЦЗПБ у нас е имало само 18 000 случая при около 2 млн. хоспитализации.

Липсата нa достъп до подходящи медицински изделия е друг проблем, който рефликтира върху качеството и безопасността на лечението. По данни на СЗО различните изделия са над 1.5 милиона.

Сред най-рисковите моменти в здравната помощ са хирургическите операции. Всяка година в света се правят над 234 милиона интервенции. Спред изчисленията на експертите 50% от нежелните събития по време на операциите са предотвратими.

България не прави изключение от общите тенденции. Въпреки че у нас все още липсват регистри и докладвания на всички медицински и лекарски грешки, се работи в тази посока. Началото положи Изпълнителна агенция „Медицински одит", която прави проверки по конкретни сигнали на пациенти, институции и др. За година и половина в нея са получени 1027 жалби, като една съществена част засяга точно хирургията. Проверките на агенцията в тази посока са показали неспазване на информираността на пациента, липса на добър контрол върху квалификацията на хирурзите, недобра организация на медицинския процес. Всичко това е предпоставка за допускане на медициснки грешки. На практика и повечето сигнали – 67%, са точно в тази посока, отчитат от там. Едва при 8% от проверените сигнали е допусната персонална лекарска грешка. От ИАМО имат амбицията с времето да направят и регистри за мониторинг на медицинските неблагополучия.

Защо се увеличават нежеланите лекарствени реакции, в кои области те са най-чести, четете утре в интервю с проф. Татяна Бенишева.Нов десятък за фармата

Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19

Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха

58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
ВАС връща отстъпките на аптеките

ВАС връща отстъпките на аптеките

Здравните власти имат две седмици, за да обжалват решението

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират

Не носим и не може да носи отговорност за всеки отделен лекар, казват от съсловната организация
НЗОК дала 36 млн. повече за онколекарства

НЗОК дала 36 млн. повече за онколекарства

Увеличението на разходите е за първото тримесечие на тази година спрямо миналата

МЗ обяви още 5 е-търга за болниците

МЗ обяви още 5 е-търга за болниците

16 фирми са се явили на поръчката за кръвни и имуномодулиращи продукти

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

1 2 3 4 5 ... 274 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020